• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 10 °C

Domuz gribi aşısı Türkiye'de

Domuz gribi aşısı Türkiye'de
500 bin ünite "domuz gribi" aşısı İstanbul'a geldi. Aşı öncelikle, hacı adayları ile, sağlık çalışanlarına uygulanacak. Ama merak edilen soru şu: "Öğrenciler....

500 bin ünite "domuz gribi" aşısı İstanbul'a geldi. Aşı öncelikle, hacı adayları ile, sağlık çalışanlarına uygulanacak. Ama merak edilen soru şu: "Öğrenciler ne zaman aşılanacak?" Milliyet gazetesine konuşan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, öğrencilere öncelik verileceğini söyledi, "mart ayına kadar, 28 milyon kişi aşılanacak" edi.

Sağlık Bakanlığı'nın domuz gribine karşı aldığı aşıların 500 bin dozluk ilk partisi İstanbul'a geldi.

Sağlık Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, Novartis firmasından sağlanan ve İtalya'nın başkenti Roma'dan yüklenen aşılar, bugün akşam saatlerinde İstanbul Atatürk Havalimanı'na ulaştı.

Aşıların yarın sabah erken saatlerde Ankara'ya getirilmesi bekleniyor.

İlk parti aşı, Sağlık Bakanlığı'nın Esenboğa Havalimanı yakınlarındaki depolarına intikal ettirilecek ve buradan rastgele seçilen numuneler Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi'ne gönderilecek.

Burada gerekli testler yapıldıktan sonra aşının uygulanabilir olduğuna karar verilirse aşılar, sağlık kuruluşlarına dağıtılacak.

Yetkililer, Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi'ndeki inceleme sürecinin 5-20 gün arasında değişebileceğini söylediler. Aşılar, uygunluğu onaylanıp sağlık kuruluşlarına gönderildikten sonra ilk olarak sağlık personeline yapılacak.

Aşılamada poliklinik hizmeti verenlerle enfeksiyon ünitelerinde görev yapan hekim, hemşire ve diğer sağlık personeline öncelik tanınacak. Aşılama, hem kamu hem de özel sağlık kuruluşlarındaki sağlık personeline yapılacak.

Diş hekimleri de öncelik verilen grup arasında yer alacak. Daha sonra peyderpey diğer sağlık personelinin aşılanması sürecek.

Yetkililer, 300-350 bin sağlık personelinin aşılanmasının planlandığını bildirdiler.

Sağlık Bakanlığı yetkilileri, sağlık personelinin domuz gribi virüsü bulaşan vakaların tedavisini üstlenmesi ve herhangi bir biçimde virüs kapmaları durumunda hastalara bulaştırma olasılığı bulunduğu için aşılamada en öncelikli grup olarak belirlediklerini kaydettiler.

Öte yandan hacı adayları da gelen ilk partiyle aşılanacak. Hacı adaylarının Suudi Arabistan'a hareketinden önce aşılanmaları gerektiğini belirten yetkililer, bu nedenle hacı adaylarının aşılamada öncelik taşıdığını bildirdiler.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a göre, aşıda öncelik sıralamasında anaokul ve ilkokul öğrencileri liste başında.

Ve Mart'a kadar 28 milyon kişi aşılanacak.

 24 yaşın üstünde sağlıklı olanlara aşı yapılmayacak. Sağlık çalışanları, anaokul-ilkokul öğrencileri ile astım akciğer hastaları listede.

Toplam yapılacak aşı 40 milyon doz.

Aşının zorla yapılmayacağını da belirten Akdağ, aşının yan etkileri ile ilgili tartışmalara da yanıt verdi.

Recep Akdağ, "Domuz gribi aşısının normal grip aşısından farklı yan etkisi yok. Bunlar bilime karşı yapılmış açıklamalar" dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89