• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 17 °C
  • Diyarbakır 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 12 °C

Domuz gribi aşıları geri gönderiliyor

Domuz gribi aşıları geri gönderiliyor
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 43 milyon doz aşının çok önemli bir bölümünü geriye vermek için firmalarla ön görüşmeler yapıldığını söyledi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, H1N1 gribine karşı tedbir olarak Türkiye'nin, sipariş ettiği 43 milyon doz aşıdan yaklaşık 17 milyon dozu satın aldığını belirterek, ''Bunun çok önemli bir bölümünü geriye vermek için firmalarla ön görüşmelerimizi yaptık. Ancak yaklaşık 2-3 milyon dozluk aşıyı, özellikle stoklarımızda tutmayı düşünüyoruz'' dedi. 

İktidara geldikleri dönemden bu yana sağlık alanında çok önemli başarılara imza attıklarını belirten Akdağ, Sağlıkta Dönüşüm Programı sayesinde kolay ulaşılabilir sağlık sistemine ulaşıldığını bildirdi.

Akdağ, Türkiye'de son 5 yıl içinde yaşam süresinin geçmiş yıllara oranla yükseldiğini belirterek, kadınlarda ortalama yaşam süresinin 74, erkeklerde ise 71'e ulaştığını, bunu önümüzdeki dönemde 80'lere çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Türkiye'de anne ölüm oranlarına da değinen Akdağ, ''2009'da anne ölümleri yüz binde 20'lerin altındadır. Bunun aşağı yukarı 4 puanlık kısmı da domuz gribine bağlıdır. Bu hariç tutulduğunda yüz binde 16'dır. 2010 hedefimiz ise yüz binde 15'in altına inebilmektir'' diye konuştu.

''HAVA AMBULANSLARI GECE UÇUŞU YAPAMIYOR''

Bir gazetecenin, 'Elazığ'da yaşanan depremde yaralıların sağlık durumu nasıl ve salgın hastalık tehlikesi var mı?'' şeklindeki bir soru üzerine Akdağ, depremin ilin Kovancılar ilçesinde 5'i ağır olmak üzere 14 köyü etkilediğini söyledi.

Dün Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in başkanlığında bölgeye giderek köylerde incelemelerde bulunduklarını anlatan Akdağ, ''Jandarmaya bağlı ekiplerin, İçişleri Bakanlığına ve Sağlık Bakanlığına bağlı kurtarma ekiplerinin mükemmel bir operasyon yürüttükleri için kendilerine teşekkür ediyorum. Çok kısa bir süre içerisinde olay kırsalda ve dağınık olmasına rağmen bütün enkazlar elden geçirilmiş ve kısa sürede yaralılar hızla hastanelere ulaştırılmıştır'' dedi. Akdağ, olay mahalline, yaklaşık 6 saat sonra ulaştıklarında tüm yaralıların hastanelerde olduğunu dile getirdi.

Bölgede 40 ambulansın hizmet verdiğini, gönderilen 4 hava ambulansına da ihtiyaç kalmadığını belirten Akdağ, ''Hava ambulansları gece uçuşu yapamıyor. Teknik olarak biz gece uçuşu yapmayı da istiyoruz ancak Silahlı Kuvvetlerimizle ilgili bazı kısıtlamalar var. Sivil Havacılık bize gece uçuşuna izin veremiyor. Bunu gerçekleştirmeye çalışıyoruz'' diye konuştu.

''SALGIN MUHTEMELEN TAMAMLANDI''

Geçtiğimiz yıl içinde Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından pandemi ilan edilen ve halk arasında ''domuz gribi'' olarak bilinen H1N1 virüsü salgınının hala bir tehlike olup olmadığı ve ilaç firmalarınca çıkartıldığı iddialarına yönelik bir soru üzerine Akdağ, şunları kaydetti:

''Salgın muhtemelen tamamlandı. Bilim adamlarımızın bu hususta son bir değerlendirmesine ihtiyacımız var ama elimizdeki veriler bunu gösteriyor. İkinci bir dalga sonbaharda olur mu, bu hususu tam bilmiyoruz ancak çok büyük bir dalga beklemediğimizi belirtiyorum.''

Akdağ, Türkiye'de de çok iyi bir hazırlık yapıldığını, el yıkama duyarlığının geliştirildiğini ve Türk insanına bir sigorta olarak 43 milyon doz aşı siparişi yaptıklarını anlattı.

Aşılama eğiliminin, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de çok düşük kaldığını ifade eden Akdağ, ''Aşılama çok düşük olduğu için bu 43 milyon doz aşıyı satın almadık. Satın aldığımız aşı, yaklaşık 17 milyon doz civarındadır. Bunun da çok önemli bir bölümünü, daha önceden görüştüğümüz şekilde geriye vermek için çok başarılı bir operasyon yapmış olduk. Geri ödemeyle ilgili anlaşmaları şu anda yapmak üzereyiz. Firmalarla ön görüşmelerimizi yaptık ancak yaklaşık 2-3 milyon dozluk bir aşıyı, özellikle miadı daha uzun aşıyı, stoklarımızda tutmayı düşünüyoruz. Ne olur ne olmaz, beklenmedik bir şey olur, yeni bir dalga gelir, yeni bir antijen oluşur düşüncesiyle, bunu da yine bilim adamlarımızın görüşlerine sunuyoruz'' bilgisini verdi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89