• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 26 °C
  • Ankara 9 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 12 °C

Doğu'da Öğrenci Olmak!

Doğu'da Öğrenci Olmak!
Türkiye siyasetin ağır gündeminden başını kaldıramazken, Doğu'dan gelen görüntüler ülkenin gerçek gündemini bir kez daha "gözler önüne" serdi.

Türkiye siyasetin ağır gündeminden başını kaldıramazken, Doğu'dan gelen görüntüler ülkenin gerçek gündemini bir kez daha "gözler önüne" serdi. Ağrı'nın Tutak ilçesi Adakent köyünde erkek öğrenciler, köprü bulunmaması nedeniyle pantolonlarını çıkarıp Elmalı Nehri'ne giriyor ve ilçedeki okula ulaşıyor. Köyün kızları ise 5. sınıftan sonra okula gidemiyor.

Adakent Köyü İlköğretim Okulu'nda 5. sınıfa kadar eğitim alan öğrenciler, ikinci kademe eğitim için Tutak Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'na devam ediyor.

10036

Köy ile Tutak ilçesi arasında karayolu ya da köprü bulunmaması nedeniyle erkek öğrenciler, eğitimlerini sürdürebilmek için Elmalı Nehri'nden geçerek kendilerini yol kenarında bekleyen okul servislerine biniyor.

Yatılı eğitim alan öğrenciler, her pazartesi sabahı okula giderken ve cuma akşamı evlerine dönerken nehri yürüyerek geçmek zorunda kalıyor.

Köydeki büyüklerin yardımıyla nehri geçen çocuklar, kış aylarında soğukların, ilkbahar mevsiminde ise debisi yüksek sudan geçmenin sıkıntısını yaşıyor.

Adakent Köyü Muhtarı Abdulkerim Kutluay, köprü bulunmaması nedeniyle büyük sıkıntı yaşadıklarını, yıllardır bu nehirden geçerek ilçeye ulaştıklarını söyledi.

Köprü yapımına 13 yıl önce başlandığını ancak tamamlanmadığını ifade eden Kutluay, kendilerinin de ilçeye gitmek için nehirden geçmek zorunda kaldığını ancak en büyük sıkıntıyı öğrencilerin yaşadığını bildirdi. Kutluay, özellikle kış mevsiminde öğrencilerin büyük güçlükle okula gittiğini kaydetti.

Kızlar nehir engelini aşamadı

Adakent köyündeki kızlar ise ilköğretim 5. sınıftan sonra okula gidemiyor. Okula gitmek isteyen 9 kız adına konuşan Melek Saf, köylerinde sadece erkeklerin okula gidebildiğini, köprü yapılması durumunda kendilerinin de eğitimlerine devam edebileceğini söyledi.

Saf, köydeki birçok kızın okula gitmediği için erken yaşta evlendirildiğini belirtti.

Tutak Kaymakamı Gürbüz Saltaş ise çocukların mağduriyetinden haberdar olduklarını ifade ederek, "Konuya vakıfız. Vali bey ile görüştük. Teknik çalışmalarımız tamamlandı. İklim şartları nedeniyle şu an müdahale edemiyoruz. Köprü yapımı 2010 programındaki önceliklerimiz arasında yer alıyor. 13 yıl önce atılan köprünün temeli kullanılmayacak. Yerine çelik modelli köprü yapacağız" diye konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89