• BIST 9454.03
  • Altın 2503.803
  • Dolar 32.5978
  • Euro 34.823
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 21 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 6 °C

Doğalgazda indirim olacak mı?

Doğalgazda indirim olacak mı?
Bakan Yıldız, ikili görüşmesinin ardından, doğalgazda indirimin ne zaman beklendiği yönündeki soruya şöyle bir cevap verdi;

Doğalgazda indirimin ne zaman beklendiği yönünde merak edilenler

Bakan Yıldız, Romanya Ekonomi Bakanı Adriean Videanu ile basına kapalı olarak gerçekleşen ikili görüşmesinin ardından, doğalgazda indirimin ne zaman beklendiği yönündeki soruya şöyle bir cevap verdi;

 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, nükleer santral kurulması konusunda bir kısım engellerin çıkmış olmasının, inişli çıkışlı yolun zaman zaman sekteye uğruyormuş gibi olmasının yanıltıcı olmaması gerektiğinin altını çizerek, ''Bu hedefe koşacak ve bunu gerçekleştirecek siyasi irade Türkiye'de mevcut...'' dedi.

Yıldız, Karadeniz 2. Petrol ve Gaz Zirvesi öncesinde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Enerji Bakanı Yıldız, Rusya ile dün gerçekleştirilen anlaşmalara ilişkin bilgi verirken, görüşmelerin son derece verimli geçtiğini, Rusya Federasyonu ile stratejik işbirliğini destekleyecek birçok anlaşma yapıldığını söyledi.

Anlaşmalardan birinin de nükleer santral kurulmasına ilişkin olduğunu hatırlatan Yıldız, bu anlaşmanın birçok detayının bulunduğunu, bunu önümüzdeki süreçte paylaşacaklarını ifade etti.

AK Parti hükümetinin, birçok sektörde yaptığı gibi burada da bir ilki gerçekleştireceğini dile getiren Yıldız, 40 yıldan bu yana ulaşılamayan nükleer güç santrallerinin yapımı hedefine ulaşılmış olacağını söyledi.

Yıldız, bunun önemli bir hedef ve önemli bir teknoloji transferi olacağını belirterek, şöyle devam etti:

''Teknolojide segment değiştirme ile ilgili önemli bir başlık olacak. Bu, uzun soluklu bir iş. Hem lisanslanması hem proje aşaması hem de TBMM oluruna sunulmasıyla birlikte başlayacak bu süreç, inşaatı, işletmesi, sökümü de dahil olmak üzere yaklaşık bir 70 yıldan bahsediyoruz. Bu önemli bir süre. Bir insan ömründen daha fazla bir süre. O yüzden bununla ilgili bir kısım engellerin çıkmış olması, inişli çıkışlı yolun zaman zaman sekteye uğruyormuş gibi olması bizi yanıltmamalı. Bu hedefe koşacak ve bunu gerçekleştirecek siyasi irade Türkiye'de mevcut. Biz dünkü yaptığımız anlaşmanın TBMM Genel Kurulu'ndan geçtikten sonra çizilecek yol haritası ile birlikte heyetler arası görüşmelerle hızlıca olgunlaştırılacağını, inşaata geçileceğini ve bu süre içinde önemli bir hareketlenmenin olacağını, hem mali açıdan hem de çevreye koyacağı katkı açısından önemli bir evre olduğunu düşünüyoruz. Bu anlaşmanın inşallah somutlaşması ile birlikte ülkemize hayır getirmesini temenni ediyorum.''

Taner Yıldız, gazda indirim konusunda ise Rusya'nın, Türkiye'nin gaz tedarikinde en önemli ülke olduğunu hatırlattı.

''Karşılıklı iyi niyetin anlayışın ön planda olduğunu gördük'' diyen Yıldız, önümüzdeki süreçte bununla ilgili gelişmeleri de paylaşacaklarını söyledi.

Samsun-Ceyhan Projesine ilişkin olarak ise Yıldız, bunun daha da önem kazandığını vurguladı.

Boğazlardan geçiş

Meksika Körfezi'ndeki platform kazasından sonra İstanbul ve Çanakkale boğazlarını, bu coğrafyayı daha çok koruma altına almaları gerektiğine dikkati çeken Bakan Yıldız, bu tür kazaları yaşamak istemediklerini, buna yönelik önlemler alınacağını ifade etti.

Montrö Boğazlar Sözleşmesi yapıldığında bu büyüklükte kapasitelerin söz konusu olmadığını kaydeden Yıldız, ''Tabii ki o anlaşma esastır, geçerlidir. Hukuk bizi bağlar ama özellikle çevre duyarlılığı ve gönüllülük ilkesi ile oluşturacağımız boğazlardan geçişin, önümüzdeki süreçte tekrar düzenleneceğini söylemek isterim'' diye konuştu.

Karadeniz'deKİ petrol aramaları konusunda ise Yıldız, şunları söyledi:

''Biz petrol çıkartılmadan, bu konuda sondaj çalışmaları bitmeden bununla alakalı spekülasyon oluşturabilecek bir haberi özellikle konuşmuyoruz. Eğer çıkarsa ki inşallah çıkar, bunu hep birlikte yine bu sevinci halkımızla paylaşacağız. Ama şu anda sondaj çalışmaları devam ediyor. Arkadaşlarımız önemli ölçüde gayret gösteriyorlar. Şu anda bir cümle söylemek erken.''

Doğalgazda indirimin ne zaman beklendiği yönünde bir soruyu da Yıldız, ''O konularla alakalı bir gündem yok şu anda...'' şeklinde yanıtladı.

Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89