• BIST 9137.21
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 15 °C

Doğalgaza bu yıl zam da yok, indirim de

Doğalgaza bu yıl zam da yok, indirim de
Elektriğe yağılan zamdan sonra gözler doğalgaza çevrilmişti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ferahlatan açıklamayı yaptı...

Elektriğe yağılan zamdan sonra gözler doğalgaza çevrilmişti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ferahlatan açıklamayı yaptı. Yıl sonuna kadar Doğalgaza zam da yapılmayacak indirim de söz konusu değil.

Doğalgaz tüketimindeki düşüş, enerji yönetimini zam kararlarında daha dikkatli olmaya zorluyor. Kriz ortamında peş peşe yapılan zamlarla faturaları kabaran aboneler kombiyi kısınca geçen yıl kullanılmayan gaz için İran'a 704 milyon dolar ödenmişti.

Aynı durumla karşılaşmamak için bu yıl tedbirli davranılıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın Zaman'a verdiği bilgilere göre, abone kazanmak için doğalgaz cazip hale getirilecek. "Yıl sonuna kadar zam yapmayacağız, indirim de olmayacak." diyen Yıldız, gaz anlaşmalarında yer alan 'al ya da öde' riskiyle karşılaşmak istemediklerini vurguladı. Tüketimi artırmanın yollarını aradıklarını ifade eden Enerji Bakanı, Türkiye'nin elindeki fazla gazı komşu ülkelere satmak için zemin yokluyor. Uluslararası alandaki enerji girişimleri hakkında da bilgiler veren Yıldız, Irak'ın iç gaz şebekesini Türkiye'nin kuracağını bildirdi. Türk-Rus konsorsiyumunun yapacağı nükleer santral konusunda ise sorunların aşılmak üzere olduğunu belirtti.

Kışın gelmesiyle, en çok merak edilen konuların başında doğalgaz fiyatları geliyor. Enerji Bakanı Yıldız, "Bu yıl doğalgaza zam yok." açıklamasıyla aboneleri rahatlatan açıklamayı Zaman'a yaptı. Yıldız, zam yapılmayışına en önemli sebep olarak, alınmayan gaza ödenecek parayı gösterdi. "Biz bunu saklamıyoruz." diyen Yıldız şu bilgileri verdi: "Çok net söylüyorum, tüketim düştü. Bağlantı yapılan ülkelerde üretim arttı. Bir önceki yıla göre elimizde daha fazla gaz var. Tüketim düşünce de makas ters yönde açıldı. Al ya da öde riski var. Açığı kapatmaya çalışıyoruz. Bunu kapatacağız, kapatamazsak da alınmayan gazın parasını ödeyeceğiz." Bakan'a göre, zam yapılmayacak olması tüketici alışkanlıklarını doğalgaza yönlendirecek. Blok halinde gaz tüketenlerle de (toptan alıcılar) indirimli satış görüşmeleri yapılıyor. BOTAŞ'ın alınmayan gaza ödediği parayla gündeme gelen doğalgaz tüketimi, kamu-özel sektör savaşına dönüştü. Bakan Taner Yıldız 'al ya da öde' riskini saklamadıklarını söyleyerek, bundan kurtulmak için BOTAŞ'ın satışlarını artıracak yöntemler geliştirdiğini söyledi. Bunu yaparken kamu şirketinin özel şirketleri mağdur etmesinin söz konusu olamayacağını ifade eden Yıldız, "Özel sektörden de biz sorumluyuz. Batmasına izin vermeyiz." şeklinde konuştu.

IRAK'IN DOĞALGAZ İÇ ŞEBEKESİNİ TÜRKİYE YAPACAK

Enerji Bakanı Taner Yıldız, yeni inşa edilecek Irak doğalgaz şebekesinin inşaatında Türkiye'nin önemli hizmetler vereceğini söyledi. Türkiye ve Irak'ın enerji projeleri hakkında da bilgi veren Bakan Yıldız'a göre, yıllık 70 milyon ton ham petrol taşıma kapasitesine sahip Kerkük-Yumurtalık boru hattı sözleşmesi bitiyor, öncelikle bu yenilenecek. Ayrıca Irak, aralıkta ikinci faz petrol arama ihalesine çıkıyor: 6+4 şeklinde. 6 ruhsat için TPAO doğrudan ihaleye girecek, 4'üne ise konsorsiyum halinde. Bakan Yıldız, Irak'la ilgili önemli bir ayrıntıya da dikkat çekti: "Irak doğalgaz için yol haritasını belirledi. Öncelikle iç tüketimi karşılayacak, sonra elektrik üretimine geçilecek. Kalan gaz ihraç edilecek. Irak'ın kendi ihtiyacının karşılanmasında Türkiye önemli bir görev ifa edecek. Irak'a iç pazarın oluşmasında yardımcı olacağız, dağıtım şebekesinin kurulmasıyla alakalı önemli desteğimiz olacak."

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89