• BIST 8970.53
  • Altın 2281.96
  • Dolar 32.3217
  • Euro 35.018
  • İstanbul 21 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 9 °C

Dilşad Saîd 27 Mayıs’ta Türkiye’de...

Dilşad Saîd 27 Mayıs’ta Türkiye’de...
Dünyaca ünlü keman virtüözü Iraklı Kürt Dilşad Saîd, ilk Türkiye turnesi kapsamında 27 Mayıs'ta Türkiye’de müzikseverlerle buluşacak.

Geleneksel Doğu ve Batı Müziği’ni sentezleyerek bu alanda kendini dünyaya kabul ettirmiş bir isim olan Dilşad Saîd, Türkiye’deki ilk konserlerinde müzikseverleri büyülemeye hazırlanıyor.

Dünyaca ünlü keman virtüözü Iraklı Kürt Dilşad Saîd, ilk Türkiye turnesi kapsamında 27 Mayıs'ta Türkiye’de müzikseverlerle buluşacak. Türkiye'nin çeşitli kentlerinde konser verecek Saîd'e, Viyana Sinfonietta Classica Linz ile batı ve doğu müziğinin sentezleneceği altı enstrüman eşlik edecek.

Geleneksel doğu ve batı müziğini sentezleyerek, bu alanda kendini dünyaya kabul ettirmiş bir isim olan Dilşad Saîd'in, doğu müziğinin vazgeçilmezleri balaban, bağlama ve kavalın tınılarının, batı enstrümanları bas gitar, perküsyon ve kemanla harmanlanacağı konserleri, 27 Mayıs'ta başlayacak.



Saîd, 27 Mayıs'ta İstanbul Tim Maslak Center'da, 28 Mayıs'ta Diyarbakır Dicle Üniversitesi Kongre Merkezi'nde, 30 Mayıs'ta Mersin Atatürk Kongre Merkezi'nde, 31 Mayıs'ta İzmir Fuar Açıkhava Tiyatrosu'nda, 2 Haziran'da ise Ankara Yenimahalle Nazım Hikmet Kongre Merkezi'nde sanatseverlerle buluşacak.

Ege Kültür Sanat'ın organizasyonuyla Türkiye'de sahne alacak Dilşad Saîd konserlerinin biletleri, www.mybilet.com adresinden edinilebilecek.

Dilşad Saîd kimdir?

Dilşad Saîd, orta halli bir ailenin 8 çocuğundan biri olarak 1958 yılında Duhok'ta dünyaya geldi. Temel eğitimini Duhok'ta tamamlayan Saîd, müzik diplomasını 1977 yılında Bağdat Enstitüsü'nden aldı. 1980 yılında Duhok Orkestrası'nı kurdu. Bu orkestra, geleneksel Kürt ezgileriyle klasik batı müziğini yorumlayarak farklı bir kulvar oluşturdu.

1980-1983 yılları arasında, Bağdat Orkestrası'nda kondüktörlük ve asistanlık yapan Saîd, Senfoni Orkestrası'nda birinci keman olarak görev aldı, ardından 1985-1988 yılları arasında Walles Üniversitesi Koleji'nin solistliğini yaptı.



Bu süre içerisinde müzik alanındaki doktorasını "Bachelor Master of Arts"ta tamamlayan Saîd, diplomasını solo violin üzerine Londra'da Royal Müzik Akademisi'nden aldı.

Evli ve iki çocuk babası Dilşad Saîd, 1991'deki Körfez Savaşı'ndan sonra ülkesinden göç etmek zorunda kaldı. Dilşad Saîd, Avusturya'nın Linz şehrine yerleşti ve halen müzik çalışmalarına Avusturya'da devam ediyor. 

Dilşad Saîd’in Müziğe Bakışı ve Eserleri: 

Dilşad Saîd’in iki ayrı kaynaktan beslendiğini belirtmek gerekiyor. Bunlardan birincisi, geleneksel Doğu müziği, diğeri ise tüm dünyada kendini kabul ettirmiş, çokseslilik anlamında serüvenini tamamlamış olan klasik batı müziği… 

Dilşad Saîd'in bir violin virtüözü olduğu düşünüldüğünde, klasik batı müziğine yönelimini anlamak elbette mümkün. Batı müziği konusunda doktora yapmış olan bir sanatçının birikimini kullanış tarzı, özellikle ülkemizdeki "entelektüel sanatçılara" yol gösterecek nitelikte. 

Ortadoğu ülkelerinde, batı müziği konusunda eğitim almış olan birçok sanatçının halk kültürünü, halk müziğini küçük gördüğü veya basit olarak algıladığı düşünüldüğünde, Dilşad Saîd’in yönelimi daha iyi anlaşılmakta. Aslında Saîd'in eğitimini, kendini var eden koşulları yansıtan müziği tüm dünyaya duyurma amacı, sürekli olarak tartışılan ve bir noktada şekillenen "evrensel müzik" ve "ulusal müzik" kavramlarına götürmekte müzikseverleri.

Birçok insanın evrenselliği yakalamak adına, kendi kültürel ürünlerine yüz çevirmesine karşın, Dilşad Saîd'in müzikte evrenselliği arama çabasında, Doğu ezgilerini basamak olarak kullanması; önce ulusal müziği belirli bir seviyeye yükselttikten sonra, bu müzikten hareketle evrensel müziğe doğru yol almanın doğru yöntem olduğunu kanıtlamakta

Doğu ezgilerinden yola çıkarak yaptığı ilk albümdü. Sözün çok önde olduğu, hatta sözlere bağlı olarak tür adlandırmasının yapıldığı bir müzik olan Doğu müziğinin, sadece melodik yapısıyla değerlendirilmesine olanak sağlayan ilk albümü, modern Doğu müziği arayışları için de çok önemliydi. Dilşad Saîd, bu albümünde, Doğu ezgilerinin ana temasından hareketle farklı varyasyonlara ulaşmaya çalışıyor. Hem tam anlamıyla Doğu ezgilerine, hem de klasik batı müziği formu taşıyan eserlere yer verdi. Dilşad Saîd, bunun dışında Şivan Perwer'in "Ya Star" ve "Hêviya Te" adlı albümlerinin yönetmenliğini ve aranjörlüğünü de yaptı. Şivan Perwer'in bu albümlerine, geleneksel Kürt ezgileri formunun dışında klasik batı müziğinin de izlerini taşıyan bir müzisyen aynı zamanda.

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89