• BIST 9120.62
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3529
  • Euro 34.9558
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 12 °C

'Devlet Dersim'e sıcak bakıyor'

'Devlet Dersim'e sıcak bakıyor'
Başbakanlık Alevi Açılımı Koordinatörü Necdet Subaşı, "Devlet diplomasisi, 'Dersim! adına artık sıcak bakıyor" dedi.

Başbakanlık Alevi Açılımı Koordinatörü Necdet Subaşı Gazeteport'a, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Tunceli ziyaretine ilişkin olarak yaptığı değerlendirmede devlet diplomasisinin, "Dersim" adına artık sıcak baktığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül geçtiğimiz hafta sonu Tunceli'ye yaptığı ziyarette yoğun bir ilgi ile karşılaştı. Bunun sebebi Tunceli'nin Kürt açılımına duyduğu sempati mi yoksa daha ziyade Alevi kimliği ile mi ilgili olduğu sorusunu Gül'e Tunceli ziyaretinde eşlik eden Başbakanlık Alevi Açılımı Koordinatörü Necdet Subaşı'na yönelttik. Necdet Subaşı'na bunun dışında, "Tunceli mi, Dersim mi" sorusunu yönelttik. Necdet Subaşı'nın Gazeteport'a yaptığı değerlendirmeler şöyle:

DEVLET DİPLOMASİSİ "DERSİM" ADINA SICAK BAKIYOR

"Benim böyle bir takıntım yok ama ben "Dersim" adını kullanıyorum. Zaten Tunceli'deki son temaslarda da gördüm ki, devlet diplomasisi içinde "Dersim" adına sıcak bakılıyor artık. Bu konuda bazı gelişmelerin olacağını tahmin ediyorum.

YAĞMUR ALTINDA BEKLEDİLER

"Tunceli ziyaretinde Cumhurbaşkanı Gül'e çok yoğun bir ilgi gösterildi. Hava şartları kötüydü ve aşırı bir yağmur vardı. Halk buna rağmen bekledi Cumhurbaşkanı Gül'ü. Tunceli'nin dışlanmışlığı ve yalnızlığına karşı Cumhurbaşkanı Gül'ün onları ziyaretine çok önem verdiler. Büyük bir ilgi vardı.

TUNCELİ DEVLETLE YAKINLAŞMAK İSTİYOR

Ben Cumhurbaşkanı Gül'ün ziyaretine bu yoğun ilginin sebebini Tunceli'nin devletle yakınlaşma isteği olarak değerlendiriyorum. Bu durum Tunceli'nin şehir kimliği ile alakalı bir husus. Tunceli artık ötekileştirilmek istemiyor. Tunceli, mesela, bir Gümüşhane gibi algılanmak istiyor. Tunceli toplumsal buluşmayı yeniden tanımlamak istiyor. Devlet reddetse bile, Tunceli'nin algısında ötekileştirildiği algısı var. İşte bu nedenle, Cumhurbaşkanı Gül'ün ziyareti Tunceli için çok önemliydi. Tunceli'de devletle yakınlaşma arzusu var. Bu nedenle, Gül Cumhurbaşkanı olduğu ve sembolik anlamda devletin başını temsil ettiği için, ziyareti Tuncelililer içinde çok pozitif bir etki yarattı.

TUNCELİ İÇİN KÜRT AÇILIMI ÖNEMLİ

Tunceli'nin Cumhurbaşkanı Gül'ün ziyaretine yoğun ilgisinin elbette Kürt açılımı ile de ilgisi var. Tunceli şehrinin insanı kendini hem Alevi hissediyor hem de şehrin bir kısmı kendini aynı zamanda Kürt hissediyor. Bu iki özelliği ile de toplumda bir taraf gibi algılanıyor. Tunceli ise, bu özellikleri nedeniyle, bir taraf, öteki bir taraf olarak değil, toplumun tamamına ait bir şehir olarak algılanmak istiyor. Bu anlamda, Kürt ve Alevi açılımını toplumla buluşmasını yeniden tanımlama için bir imkan olarak görüyor."

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89