• BIST 9109.99
  • Altın 2325.622
  • Dolar 32.3666
  • Euro 35.0423
  • İstanbul 21 °C
  • Diyarbakır 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 13 °C

Dersimiz Ermenice!

Dersimiz Ermenice!
Çoğu İstanbul'daki 18 Ermeni okuluna 'Hayat Bilgisi' ve 'Matematik' kitabı ile bu derslerin yardımcı kitapları ücretsiz dağıtılacak.

Milli Eğitim Bakanlığı, Ermeni okulları için Ermenice ders kitabı bastırıyor. Çoğu İstanbul'daki 18 Ermeni okuluna 'Hayat Bilgisi' ve 'Matematik' kitabı ile bu derslerin yardımcı kitapları ücretsiz dağıtılacak.

Her şey Türk vatandaşı Ermeni bir öğretmenin Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'ya gönderdiği mektupla başladı.

Öğretmen mektubunda Çubukçu'dan Ermeni okullarına da ücretsiz kitap dağıtılmasını istedi. Mektuba cevap veren Çubukçu, ardından gerekli birimlere talimat vererek çalışmaları başlattı. İlk olarak Ermeni okullarına ücretsiz kitaplar gönderildi.

Akşam gazetesinin haberine göre, hemen ardından Milli Eğitim Bakanlığı, Bakan Çubukçu'nun talimatıyla Milli Eğitim Bakanlığı 2011-2012 eğitim ve öğretim yılında bir ilke imza atacak projeye girişti. Çoğunluğu İstanbul'da bulunan Ermeni okullarında, yeni eğitim ve öğretim yılında, bazı dersler Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan kitaplarla Ermenice okutulacak.

ERMENİCE HAYAT BİLGİSİ

Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından yürütülen çalışmada, ders kitapları özel bir ekip tarafından yeniden hazırlanarak Milli Eğitim Bakanlığı müfredatına göre Ermenice yazıldı. Önümüzdeki günlerde basına tanıtımı yapılacak olan çalışma için bazı Ermeni okullarının müdürleri Ankara'ya çağrıldı.

Kitapların genel kontrolünü yapan okul müdürleri de projeye katkıda bulundu. Kitapların basımında son aşamaya gelindi. Yeni düzenlemeye göre ilk etapta 2'şer bin adet basılacak olan Matematik ve Hayat Bilgisi derslerine ait 1'inci, 2'inci ve 3'üncü sınıf ders kitapları ile beraberindeki 3'er adet çalışma kitabı Ermenice olarak hazırlandı.

Toplamda basılacak kitap sayısı ise 24 bini bulacak. Kitaplar Ermeni okullarına ücretsiz olarak dağıtılacak. Milli Eğitim Bakanlığı daha önce Türkçe Kültür dersi kitaplarını Ermeni okullarına dağıtıyordu.

BAZI OKULLARDA ÖĞRENCİ YOK

Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Ermeni Okulları 'Özel Okul' statüsünde. Türkiye'de Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı toplam 22 Ermeni okulu bulunuyor.

Bu okulların neredeyse tamamı ise İstanbul'da. Okullardan 18'i, öğrencileri ile eğitim ve öğretim hayatına devam ederken 4'ü ise öğrenci yokluğu nedeniyle öğretim yapamıyor.

'OLUMLU BİR GELİŞME'

Özel Pangaltı Ermeni İlköğretim Okulu Lisesi Müdürü Eva Orakyan, Milli Eğitim Bakanlığı'nın Ermenice ders kitabı çalışmalarını olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi.

Bu konunun daha çok ilköğretim düzeyinde önem kazandığına dikkat çeken Orakyan, Ermenice kitapların daha önce 'Öğretmenler Derneği' tarafından hazırlanıp basıldığını ifade etti. Lise düzeyinde bir talebin olmadığını söyleyen Orakyan, çalışmaya gerçekleşmesi halinde destek vereceklerini söyledi.

OKULLARININ TARİHÇESİ

15 Temmuz 1910'da İstanbul'daki Ermeni Okulları hakkında Maarif Komisyonu tarafından yapılan bir istatistiğe göre, 44 okuldaki ögrenci sayısı 6516 idi. Bu okullarda 153'ü kadın ve 166'sı erkek olmak üzere 319 öğretmen görev yapıyordu.

1 Mayıs 1910 tarihinde cemaat mekteplerinin dereceleri belirlendi. Bu tasnif sonucunda 44 okuldan 19'u ilk ve rüşdi, 25'i yalnız ilk, Esayan ve Dignantz okulları da idadi bölümleri kapsayan okullar sınıfına ayrıldı. İstanbul'daki Ermeni okullarından 1908-1921 yılları arasında 204'ü kız 321 öğrenci mezun oldu.

Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra Türkiye'de Ermeni Okulu olarak yalnız İstanbul'daki kurumlar kaldı. 1920-1921 yılında Istanbul'daki Ermeni öğrenci sayısı iki katına çıktı. 1921'de yayınlanan bir istatistiğe göre İstanbul'da 12.359 kız ve erkek Ermeni öğrenci eğitim görüyordu. Uzun yıllardan beri gerek İstanbul'da, gerek Anadolu'da Patrikhane'ye bağlı olmayan birçok okul bulunuyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89