• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 20 °C
  • Berlin 19 °C

Deprem en az 7 büyüklüğünde olacak

Deprem en az 7 büyüklüğünde olacak
Şengör, Marmara Denizi'nde İstanbul'u da etkileyecek depremin büyüklüğünün en az 7 olacağını söyledi.

Prof. Dr. Celal Şengör, Marmara Denizi'nde İstanbul'u da etkileyecek depremin büyüklüğünün en az 7 olacağını söyledi. Şengör, 'Maksimum ise 7,6 olacak. Bu, 7 büyüklüğünde başka bir depremi de tetikleyebilir' dedi.

İstanbul- İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Şengör, Marmara Depremi'nin 11. yıldönümünde Milliyet gazetesine açıklamalarda bulundu. Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Prof. Dr. Şengör, Marmara Denizi’ndeki fayı buldukların söyledi.

Prof. Dr. Şengör, şunları söyledi: “Bizim için önemli olan kırılacak fayın uzunluğu. Bunu bilebilirsek depremin büyüklüğünü de bilebiliriz. Fayın hangi hat üzerinde meydana geleceğini artık biliyoruz. Ancak bu fayın en son ne zaman hareket ettiğini tespit etmeye çalışıyoruz.

Marmara’daki depremin derinliği ve türü hakkında sorunumuz yok. Bunları kolay bulabiliyoruz. Bulamadığımız şey kırılacak fayın uzunluğu. 1912‘de 1957’de ne kadar kırıldı? Bunları bileceğiz ki yeni kırılması gereken fayları bulalım.“

En kötü senaryo

Marmara’daki olası bir depremin büyüklüğünün 7’den fazla olacağını söyleyen Şengör, “Depremin büyüklüğü maksimum 7,6 olacak. Tabii daha küçük olma olasılığı da yok değil. Ancak büyüklüğün 7’nin altında olması mümkün değil. Tabii her ikisi de İstanbul için bir faciadır. Kuzey Anadolu Fayı üzerinde 7,6 büyüklüğünde deprem olursa Çınarcık’taki faylardan birinin harekete geçme olasılığı da çok yüksek. Yani 7 büyüklüğünde başka bir depremi tetikleyebilir. Yani Çınarcık çukurluğundaki normal faylar harekete geçebilir ve 7 büyüklüğünde ikinci bir deprem yaratabilir. Bu ikinci deprem yine bir başka afete de neden olabilir” dedi.

Yedi metrelik dev dalga

Depremin tsunami de yaratabileceğini belirten Şengör, “Bir yer kayması bugün olursa Marmara civarındaki sahillere vuracak dalganın yüksekliği 15 metreyi geçiyor. Korkunç bir şey bu. 17 bin sene evvel olmuş bir daha da olmamış. Çok nadir bir olay. Ama yeniden olmayacak anlamına gelmez. Tabii Çınarcık çukurluğunda 7 büyüklüğündeki deprem bu çukurlukta bir başka yer kayması yaratabilir. Bunun da sahilleri vuracak dalga yüksekliği 7 metreyi bulabilir” diye konuştu.

'O zaman vay halimize!'

İTÜ Öğretim Üyesi Şengör, sözlerine şu şekilde devam etti: “Çınarcık çukurluğundaki normal fay kırılırsa, İstanbul’u da içine alarak daha geniş bir alana yayılacak. Eğer batıdaki fay kırılırsa özellikle Fenerbahçe, Kadıköy ve Üsküdar önemli ölçüde etkilenecek. Eğer Adalar’ın arkasındaki fay yani doğudaki fay kırılırsa Avcılar ve Ambarlı çok etkilenecek. Çünkü yanal atımlı fayların uç kısımlarının hizasına düşen yerler daha çok etkileniyor. Eğer tek parça kırılırsa İstanbul’un hem batkısı hem de doğusu yani her kesimi etkilenecek. Tek parçanın yanısıra Çınarcık çukurluğundaki normal faylar da kırılırsa o zaman vay halimize. Biz en kötü senaryoya göre tedbir almak durumundayız. Avcılar’da tedbir alıp Fenerbahçe’yi ihmal edemezsiniz. Bütün her yeri hesaba katmak gerekir."

'Felaket tellayız'

Bilimadamlarının deprem konusunda uyarıda bulunmaya mecbur olduğunu ifade eden Prof. Dr. Şengör, “Felaket tellalıyız, çünkü depremin geleceğini haber veriyoruz” diye konuştu.

Petrol potansiyeli

Celal Şengör, Marmara Denizi’ndeki gaz çıkışlarından depremin önceden tahmin edilebileceğini de söyledi. Prof. Dr. Şengör, “Gazların çıktığı bu çatlaklara detaylı olarak bakabilirsek, depremlerin önceden kestirimi konusunda bir şeyler yakalayabiliriz. Araştırma Marmara’daki petrol ve doğalgaz potansiyelini de belirleyebilecek” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89