• BIST 9079.97
  • Altın 2324.337
  • Dolar 32.3593
  • Euro 34.9423
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 6 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C
  • Berlin 5 °C

Darbeler, hayatı da sanatı da baltalıyor

Darbeler, hayatı da sanatı da baltalıyor
Haldun Dormen, tam 55 yılını sanata adamış ünlü bir tiyatrocu. Bugüne kadar 183 oyun, 48 müzikal koydu sahneye.

Haldun Dormen, 'Bir Kış Öyküsü' adlı oyunu Kürtçe sahnelemenin heyecanı içinde. 

Haldun Dormen, tam 55 yılını sanata adamış ünlü bir tiyatrocu. Bugüne kadar 183 oyun, 48 müzikal koydu sahneye. 

Yüzlerce oyuncu yetiştirdi Türk tiyatrosu için. Bugünlerde ise farklı bir heyecan içinde. Çünkü kariyerinde ilk kez Kürtçe bir oyun sahneleyecek. Amaç, 'demokratik açılım'a katkıda bulunmak. Dormen, "Tek başına oyunumun barış getirmesi imkansız biliyorum ama bu yolda bir adım atmak istedim." diyor.

 Türkiye'nin geçtiği sancılı dönemlere de bir sanatçı duyarlılığı ile yaklaşıyor ünlü oyuncu. 1960 ve 1980 ihtilallerini yaşayan Dormen, hâlâ darbe planlarının konuşuluyor olmasından rahatsız. O yılları, "Ortalık çok karışıktı, Mecidiyeköy'deki evime bomba sesleri altında gidiyordum ve arabadan eve gidinceye kadar korkuyordum." diyerek anlatan Dormen, darbelerin hayatı olduğu kadar sanatı da baltaladığı görüşünde. Darbe döneminde pek çok sol eğilimli arkadaşının tutuklandığını ve zalimce muamele gördüğünü dile getiren ünlü oyuncu, tiyatrolarına da kilit vurulduğunu söylüyor. Dormen, 6-7 Eylül olayları sırasında yaşadığı bir anısını da şöyle anlatıyor: "Sıkıyönetim ilan edilmişti, o dönem 'Papaz Kaçtı' isimli bir oyun sahneliyorduk. Tiyatromuz bir ay kapatıldı, açıldığında ise 'papaz' kelimesi geçtiği için oyuna izin verilmedi. Biz de 'Kaçan Kaçana' olarak değiştirip sahneye koyduk."

Ünlü tiyatro sanatçısı Haldun Dormen'e oyun teklifi Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'ndan gelmiş. Görüşmeler sonrası Dormen ve Kemal Uzun tarafından müzikale uyarlanan Cevat Fehmi Başkut'un 'Bir Kış Öyküsü' oyununa karar verilmiş. Teklif kendisine geldiğinde önce çok şaşırdığını söyleyen Dormen, tepki almaktan hiç korkmamış. Nitekim sanatçı dostları projeyi çok olumlu karşılamış. Ancak bazı arkadaşları, "Nasıl gidiyorsun Diyarbakır'a, korkmuyor musun?" diye sormadan edememiş. Ünlü oyuncu, bu endişeleri ili tanımamaya bağlıyor ve, "Orayı her dakika olay çıkan bir yer sanıyorlar, halbuki Diyarbakır gayet modern ve Avrupai bir şehir." diye ekliyor. Ünlü sanatçı, Türklük-Kürtlük kavgasının bir an önce bitmesinden yana. Dormen, "Dünyada o kadar çok problem var ki, hava bitiyor, su bitiyor. Biz ise gereksiz kavgalar peşindeyiz. Artık barış içinde yaşamalıyız." diyor. Türkiye'nin önemli bir dönüm noktasından geçtiğini belirten Dormen, sanatçıların bu dönemde statükonun yanında yer almaktansa kendi işini yapmasını tavsiye ediyor. Siyaseti işine karıştırmak istemeyen sanatçı, son dönemde CHP'nin politikalarının kendisini hayal kırıklığına uğrattığını dile getiriyor. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89