• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 4 °C

Corona virüsünde Türkiye ve dünyada son durum

Corona virüsünde Türkiye ve dünyada son durum
Türkiye’de Corona virüsten ikinci ölüm yaşandı, hasta sayısı 200’e yaklaştı. Virüsün ilk yayıldığı yer olan Çin, sınır komşumuz İran ve Avrupa ülkesi İtalya salgından en çok etkilenen ülkeler. Diğer dünya ülkelerinde de gidişat iyi değil.

Avustralya ve Yeni Zelanda da sınırlarını kapattı

Avustralya ve Yeni Zelanda Corona virüsüyle mücadele kapsamında sınırlarını kapatma kararı aldı.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison hastalığa yakalananların yüzde 80’inin virüsü yurtdışında kaptığının tespit edildiğini, bu nedenle böyle bir önleme başvurulduğunu açıkladı. Ancak karar, iki ülkede sürekli ikamet edenler ve onların aile üyelerini kapsamıyor.

İki ülkeye seyahat yasağı bu akşamdan itibaren yürürlüğe girecek.

 ‘Corona’ etkisi: Dolar 6.50’ye yükseldi

Dünya çapında hızla yayılan Corona virüsü etkisiyle dolar/lira 6.50’ye yükseldi. Böylece dolar/TL kuru, Eylül 2018’den bu yana en yüksek düzeyine ulaşmış oldu.

Salgınının küresel piyasalarda yarattığı kaygının etkisiyle, euro ise 7.11 seviyesinde.

Fransa’da da aynı sonuç: Sıtma ilacı Covid-19 tedavisinde işe yarıyor

Avustralya ve Hindistan’ın ardından Fransa’daki doktorlar da sıtma ilacının Corona virüsünün  (Covid-19) tedavisinde işe yaradığını bildirdi.

Fransa’nın Marsilya Üniversite Hastanesinde yapılan testlerde sıtmayı önlemek ve tedavi etmek için kullanılan Chloroquine (klorokin) ilacının Corona virüsünün tedavisinde etkili olduğu açıklandı.

Testleri yürüten Profesör Didier Rault ilk deneylerin başarı gösterdiğini söyledi.

Doktor Rault, 24 hastanın deneysel tedaviyi kabul ettiğini belirterek 6 gün içerisinde yüzde 75’inin virüsten kurtulduğunu bildirdi. Chloroquine verilmeyen hastaların ise yüzde 90’ı hala virüsle mücadele ediyor.

Çin’de yeni vaka sayısı ilk kez sıfırlandı

Çin’de Corona virüsünün ortaya çıkması ve resmi istatistikler tutulmaya başlanmasından bu yana ilk kez yeni virüs vakasına rastlanmadı.

Pekin’deki Sağlık Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, bir önceki günden beri hiçbir vatandaşa hastalığın bulaşmadığı belirtildi. Ancak salgına yurtdışında yakalanan 34 Çin vatandaşının bulunduğu açıklandı.

Çin’de Corona virüsüne yakalananların sayısı 80 bin 928. Ülkede Perşembe günü sekiz kişinin daha yaşamını yitirmesiyle salgından ölenlerin sayısı 3 bin 245’e yükseldi.

 ‘Corona’dan ölenlerin sayısı dünya genelinde 9 bine ulaştı

Dünya genelinde Corona virüsünden ölenlerin sayısı 9 bine ulaştı. Şu ana dek 8 bin 925 kişi hayatını kaybetti.

Aralarında Türkiye’nin de olduğu 172 ülkede, Aralık 2019’dan bugüne toplamda 218 bin 910 kişide virüs görüldü. Bu kişilerden 85 bin 724’ü tedavi edildi.

Çin’de bugüne dek 80 bin 907 kişi virüse yakalanırken, son 24 saatte hasta olduğu duyurulan 34 kişinin tümünün ülke dışından gelenler olması dikkat çekti. Ülkede ölü sayısı sekiz artışla 3 bin 245 oldu.

‘Salgının yeni merkez üssü’ Avrupa’da ise durum daha vahim. İtalya’da 4 binlik artışla virüse yakalananların sayısı 35 bin 713 kişi oldu. Ülkede 2 bin 978 kişi hayatını kaybetti. İran’da 17 bin 362, İspanya’da 14 bin 769, Almanya’da ise 12 bin 327 kişi virüs nedeniyle enfekte oldu.

TTB’den “özel hastaneler kriz yönetimine devredilsin” çağrısı

Türk Tabipler Birliği Genel Sekreteri Bülent Nazım Yılmaz, hastanelerde yatak sıkıntısı yaşanmaması için özel hastanelerin kriz yönetimi tarafından denetlenmesi ve yönetilmesi gerektiğini belirtti.

Mezopotamya Ajansı’na konuşan Yılmaz, “Sağlık Bakanlığı özel hastanelerin işleyişine müdahale etmelidir. Özel hastanelerdeki yoğun bakım yataklarına ihtiyacımız olabilir” dedi.

Bütün hastanelerde virüs tanısı yapılmadığını da belirten Yılmaz, “TTB’nin de elinde hangi hastanelerde yapıldığına ilişkin net bilgiler yok. Sağlık Bakanı tanı merkezlerinin ve test yapılan yerlerin artırılacağı yönünde açıklama yapmıştı, bu bir an önce yapılmalı. Bütün hastanelerde test ve tanı imkanları olmalı” diye belirtti.

Fransa’da halk her akşam dayanışma için balkonda

Son rakamlara göre dokuz bin 134 Corona virüsü vakası belirlenen Fransa’da halk, “sağlık olağanüstü hali” kapsamında beslenme, sağlık ve işe gitme sebepleri haricinde dışarı çıkamıyor.

Bir belge doldurarak bu ihtiyaçlarını gidermek için sokağa çıkabilen yurttaşlar dayanışmayı güçlendirmek ve sağlık çalışanlarına destek vermek için farklı bir yol izliyor.

Evlerinde kalan yurttaşlar her gün akşam saat 20:00’de pencere ve balkonlara çıkarak alkış tutuyor. Bazıları ise tencere ve tavalara vurarak desteklerini gösteriyor.

Buna benzer eylemler karantinadaki İtalya’da da gerçekleştiriliyor.

“Corona’ya karşı aşı en erken 2021’de bulunur”

Dünya Sağlık Örgütü, Corona’ya karşı aşı geliştirme çalışmalarına başlandığını duyururken Almanya merkezli, salgın hastalıklar konusunda uzman olan Robert Koch Enstitüsü, aşının bulunmasının uzun zaman alacağını belirtti.

Enstitü Başkanı Prof. Lothar Wieler, “Kişisel tahminim aşının en erken 2021 ilkbaharında bulunacağı yönünde” dedi.

Wieler, bürokratik açıdan bu süreci hızlandırabilmek için atılabilecek her adımın atılması gerektiğine dikkat çekti.

Klinik testlerin yapılacağı sürenin kısaltılabileceğini vurgulayan Wieler, olası yan etkilerin de iyice incelenerek bir güvenlik profili oluşturulacağını, bunun da zaman alacağını söyledi.

Öte yandan dünya çapında aşı geliştirilmesi konusunda uzmanlaşan araştırma şirketlerinden biri olan CureVac şirketinin kurucularından Dietmar Hopp ise büyük ihtimalle bu yılın sonbahar aylarında bir aşı geliştirilmiş olabileceklerini duyurdu.

 ‘Corona’ya karşı Zapatistaların çağrısı

Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusu (EZLN) yaptığı bir açıklamayla Corona virüsüne karşı her türlü hijyen önleminin alınması ve bazı Zapatista kurumlarının geçici olarak kapatılması çağrısında bulundu.

Alınan başka kararların da sıralandığı çağrıda, “Kötü hükümetlerin yetersizliği dikkate alındığında, Meksika’daki ve dünyadaki herkesi bilimsel temellerde gerekli sağlık tedbirlerini almaya, ilerlemeye ve bu salgından sağ çıkmaya teşvik ediyoruz” deniliyor.

ABD’de can kaybı artıyor

ABD’de Corona virüsü kaynaklı vaka sayısının 7 bin 323’e, ölü sayısının ise 115’e yükseldiği bildirildi.

Virüs salgınına ilişkin verileri takip eden Johns Hopkins Üniversitesinin açıkladığı rakamlara göre, Söz konusu ölümlerin 55’i virüsün ABD’de ilk görüldüğü eyalet olan Washington’dan rapor edildi.

New York’ta 16, Kaliforniya’da da 13 ölüm haberi rapor edildi.

İran: Kontrol edemezsek 15 güne kadar çok ağır kayıplar veririz

Çin ve İtalya ile birlikte Corona virüsü salgınının en çok etkilediği İran’da can kaybı sayısının trajik bir biçimde artması bekleniyor.

Ülkenin Sağlık Bakanlığı yetkililerince yapılan açıklamada da durumun vahametine dikkat çekildi.

Sağlık Bakan Yardımcısı Reisi, “Corona virüsünü 15 güne kadar kontrol edemezsek ağır kayıplar veririz” dedi.

Yeni bir araştırma ise İran’da gerekli adımların atılmaması halinde ölü sayısının 3,5 milyona kadar çıkabileceğini ortaya koyuyor.

Türkiye’de ölü sayısı ikiye, vaka sayısı 191’e yükseldi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Corona virüsü nedeniyle bir kişinin yaşamını yitirdiğini, 93 kişide daha vaka tespit edildiğini duyurdu.

Bu açıklamaya göre, Türkiye genelinde Corona virüsü tespit edilen kişi sayısı 191’e, ölü sayısı ise ikiye yükselmiş oldu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89