• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 16 °C

CHP ve Başbuğ için şok manşeti!

CHP ve Başbuğ için şok manşeti!
Taraf'ın Kılıçdaroğlu rüzgarına karşı mesafeli tavrı giderek sertleşiyor. Gazete bugünkü manşetiyle köşelerindekinden daha sert bir tavır aldı.

Taraf'ın Kılıçdaroğlu rüzgarına karşı mesafeli tavrı giderek sertleşiyor. Gazete bugünkü manşetiyle köşelerindekinden daha sert bir tavır aldı.

Genelkurmay'a "demokrasinin deniz feneri" diyen ve Orgeneral Başbuğ'a yakınlığıyla tanınan Nuran Yıldız Parti Meclisi'ne girdi. Yıldız'ın CHP yönetimi girmesi Taraf'ın manşetinden 'Başbuğ'un yıldızı CHP yönetiminde' başlığıyla duyuruldu.

Gazete Kılıçdaroğlu rüzgarına olan mesafesini giderek daha zomut dayandırmaya başladı. Ahmet altan, Murat Belge, Yasemin Çongar, Yıldıray Oğur gibi önemli kalemleri köşelerinden sürece olan kuşkularını file getirmişlerdi. Ancak gazetenin manşeti köşelerinden daha sert bir tavır içinde. Kurultay sonrası 'Bu mudur?' manşetini atan Taraf, bugün ise 'Başbuğ'un yıldızı CHP yönetiminde' tavrını korudu.

İşte Taraf'ın haberi

CHP'nin yeni Parti Meclisi'nde ulusalcı görüşleriyle tanınan isimlerin ağırlıkta olduğu dikkat çekiyor. Süheyl Batum, Mehmet Faraç, Enver Aysever gibi ekranların tanınan yüzlerinin yanında en ilgi uyandıran isim ise Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un iletişim danışmanı olarak tanınan Doç. Dr. Nuran Yıldız.

İşte Cumhuriyet Halk Partisi'nin yeni döneminde Parti Meclisi'ne giren dikkat çekici o isimler:

Nuran Yıldız
Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde siyasal iletişim dersleri veren Doçent Yıldız'ın en ünlü çalışması, ordunun siyasetteki rolüyle ilgili yazdığı Tanklar ve Sözcükler kitabı.

Yıldız kitapta dünyanın her yerinde orduların siyasete müdahale ettiğini savunuyor ve Genelkurmay'ı demokrasinin deniz feneri olarak nitelendiriyor.

Sabah gazetesinde iletişim yazıları yazan Yıldız'ın adı 2008 yılında İlker Başbuğ'un Genelkurmay Başkanı olmasıyla birlikte Başbuğ'un iletişim danışmanı olarak anılmaya başladı. Yıldız'ın, Başbuğ'un Taraf'ın Aktütün haberlerine cevap için arkasına kuvvet komutanlarını alarak Balıkesir'de bağırarak yaptığı çok eleştirilen basın toplantısının arkasındaki isim olduğu iddia edilmişti. Yıldız herkesin eleştirdiği konuşmayı savunduğu yazısında "Kaç kez Ankara temsilcileri çağrılmış, konuşulmuş? Benim saydığım bir ayda en az üç kez Genelkurmay Başkanı ve İkinci Başkanı düzeyinde anlatılmış dönen dolaplar, çevrilen oyunlar. Olmamış. Medya yöneticilerinin, sermayenin, televizyon entelektüelinin öyle dolu ki gözleri kendi görüntüleriyle, öyle dolu ki kulakları kendi sesleriyle bağırmazsan duyulmuyor" demişti.

Sabah'tan sonra Habertürk'te de yazarlık yapan Yıldız, son olarak OdaTv adlı askerî kesime yakın bir internet sitesinde yazıyor.

Nuran Yıldız, Başbuğ'un iletişim danışmanı olduğu iddialarını reddediyor. Taraf'a konuşan bir askerî kaynak ise TSK'nın danışmanı Yıldız'ın, önemli bir karar organı olan PM'ye girmiş olmasının, kurumsal olarak temsil ettiği TSK'ya yakınlığı göz önüne alındığında hiç etik olmadığını söyledi. Taraf'ın görüşüne başvurduğu başka bir askerî kaynak da Nuran Yıldız'ın uzunca zamandır Orgeneral Başbuğ ile görüşmediğini söyledi. Parti çevrelerinde de ismi bilinmeyen Nuran Yıldız'ın Parti Meclisi'ne girmesine CHP'liler de "sürpriz" diyor. En güçlü iddia, Yıldız'ın adını Kılıçdaroğlu'nun listeye eklediği.

Süheyl Batum
Adı Baykal sonrası CHP genel başkanlığı için de geçen ve ulusalcı görüşleriyle bilinen Anayasa Profesörü, Paris Pantheon-Sorbonne Üniversitesi mezunu. Hemen her akşam katıldığı televizyon programları dışında kurucu rektörü olduğu Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde çalışıyor. Aynı zamanda köşe yazarı. Bir ara Tuncay Özkan ile program yapan Batum, son olarak Vatan gazetesinden Cumhuriyet'e transfer oldu. Son olarak Cem Tv'de program yapıyor. Daha önce de adı parti yönetimi için geçen Batum'a Baykal'a yakın isimler "CHP içinde operasyon yapacaklar" gerekçesiyle itiraz etmişti. Batum'u yönetime girmeye Kılıçdaroğlu ve Tekin ikilisi'nin ikna ettiği söyleniyor. CHP kaynaklarına göre, bunda yaklaşan referandum sürecinde Batum'u partinin ekran yüzü olarak değerlendirme düşüncesi var.

Mehmet Faraç
1983 yılında Cumhuriyet gazetesinin Urfa muhabiri olarak gazeteciliğe başlayan Faraç, PKK ve Kürt sorunu konusundaki haber ve yorumlarıyla tanınıyor. Cumhuriyet Gazetesi'nin Yurt Haberler Şefi olan Faraç son dönemde televizyon tartışmalarındaki sert üslubu, ulusalcı, militarist görüşleriyle sivrilmişti. Kürt Açılım'na karşı da sert eleştiriler getiren Faraç'tan CHP'nin yeni yönetimi, Kürt Sorunu ile ilgili politikalarında yararlanmayı düşünüyor.

Enver Aysever
SkyTürk ekranlarından ulusalcı görüşleriyle tanınan televizyoncu Aysever'in ödüllü romanları da var. Yerel seçimler öncesi de adı yine CHP'den Ataşehir Belediye Başkanlığı için geçen Aysever'in listeye Kılıçdaroğlu kontenjanından girdiği ve CHP'nin yeni dönemde medyayla ilişkilerini yürütme görevinin ona verilebileceği konuşuluyor.

Aysever'in köşe yazarı olduğu Birgün Gazetesi'ndeki yazılarına geçen ay "Cihangir'de yaşayan liberallerle" ilgili yazdığı ve çok tepki çeken şu satılar yüzünden son verilmişti: "Elindeki içkiyle, ağzındaki sigarayla yanındaki hatuna sırnaşan ünlü bir oyuncuyu gördüm. Ardından bir taksi durdu önümde abartılı boyanmış, kıçına kadar eteğini sıyırmış altmışlık hatunlar indi arabadan. Dudaklarını yalayarak 'Merhaba' dediler birbirlerine..

Necla Arat
Katı laik görüşleriyle tanınan 70 yaşındaki profesörün adı Cumhuriyet Mitingleri'yle yeniden gündeme gelmişti. 22 Temmuz seçimlerinde milletvekili seçilen Arat'ın kader ortaklığı yaptığı Nur Serter Baykalcı ekiple birlikte tasfiye edildi ama Arat'ın yeni yönetimde önemli bir görev alması bekleniyor.

CHP'nin 'Ilımlı' kanadı
Parti Meclisi'ne giren daha ılımlı isimler de var. Bunlar arasında en dikkat çeken 1970'lerde CHP'yi halka açmak için çaba sarfeden ünlü siyasetçi Turan Güneş'in oğlu ve damadının "halkçı" sloganıyla karşılanan Kılıçdaroğlu'nun Parti Meclisi'ne girmesi. Listeye giren ılımlı isimler arasında Baykal'ın 22 Temmuz seçimlerinde aday yapmadığı İnönü'nün torunu Gülsün Bilgehan ve Baykal'a karşı genel başkanlık yarışına giren işadamı Umut Oran da var. Baykal'ın parti meclisinde yer alan eski BBDK başkanı, milletvekili Faik Öztrak ve Kürt sorununda demokrat fikirleriyle bilinen Kürt politikacı Mesut Değer yeni yönetimde de yerlerini korudu.

İşte CHP Parti Meclisi'ne giren o daha ılımlı isimler:

Sencer Ayata
ODTÜ Sosyoloji Bölümü'den ünlü sosyoloji profesörü. CHP'yi 70'lerde halka açmaya çalışan efsanevi isimlerden Turan Güneş'in damadı. Ayata, Güneş'in Kıbrıs harekâtının parolası olan "Ayşe tatile çıkıyor"a ilham olan kızı siyaset bilimi profesörü Ayşe Ayata ile evli. Sosyal demokrat görüşleriyle bilinen Ayata'nın siyaset ve kent sosyolojisi üzerine çalışmaları var.

Hurşit Güneş
Turan Güneş'in oğlu olan ekonomi profesörü Hurşit Güneş, CHP Genel Başkanlığı için yarışmış isimlerden biri. Güneş 2001 krizi sonrası Türkiye'ye gelen Kemal Derviş'e yakın, liberal-sol görüşleri olan bir isim olarak biliniyor.

Gülsüm Bilgehan
İsmet İnönü'nün torunu, gazeteci Metin Toker'in kızı. 53 yaşındaki Bilgehan, 17. dönemde Ankara Milletvekili olarak Meclis'e girdi. Parti Meclisi'nde Baykal'la ters düştü. 22 Temmuz seçimlerinde Baykal, onun ismini silip yerine Nesrin Baytok'u Ankara'dan milletvekili seçtirdi. Bilgehan özellikle Avrupa Parlamentosu'ndaki çalışmalarıyla tanınan CHP'nin ulusalcı çizgisinin dışında bir isim.

Umut Oran
48 yaşındaki işadamı, Baykal'a karşı liderlik mücadelesi vermiş son isim. Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı bir tekstil sanayicisi olan Oran, siyaset bilimci Fuat Keyman'ın da içinde olduğu bir hareketle CHP genel başkanlığına aday olmuş ve beklenenin üstünde destek almıştı. Oran köpeği için gazetelere verdiği ölüm ilanı ve sivil toplum çalışmalarıyla tanınıyor.

Oğuz Oyan
22. dönemde CHP'nin İzmir milletvekili olan ünlü iktisat profesörü CHP'nin sosyalist sola yakın kanadından bir isim.

Eski müftü CHP yönetiminde

Bu isimler dışında Parti Meclisi'ne 27 yaşındaki bir doktora öğrencisi ve bir eski müftü de girdi. İşte o isimler:

İhsan Özkes
Eski Müftü. ÇYDD Başkanı Türkan Saylan'ın cenaze namazını kıldırmıştı. Namaz öncesi yaptığı konuşmayla dikkat çeken Özkes'e parti rozetini İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin takmıştı. Özkes, DSP'den Üsküdar Belediye Başkan Adayı olmuştu

Ekrem Kerem Oktay
27 yaşındaki Oktay, CHP yönetimine giren en genç isim. Bilkent Siyaset Bilimi mezunu olan Oktay 2003 yılında aynı üniversitenin öğrenci konseyine başkan seçilmiş. Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde doktora öğrencisi olan Oktay, TEPAV adlı strateji kurumunda araştırmacı olarak çalışıyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Ekşi Sözlük’e erişim engeli kaldırıldı03 Mart 2023 Cuma 10:13
  • Ekşi Sözlük'e erişim engeli getirildi22 Şubat 2023 Çarşamba 11:28
  • Şahan Gökbakar'dan 'sesi kısan' TRT Haber'e tepki11 Şubat 2023 Cumartesi 22:47
  • Sözcü TV yayın hayatına başlıyor21 Ocak 2023 Cumartesi 12:38
  • Halk TV'de üst düzey istifalar07 Ocak 2023 Cumartesi 23:01
  • RTÜK’ten kanallara ‘Kılıçdaroğlu’ cezası30 Mayıs 2022 Pazartesi 13:43
  • TV100'den Metin Özkan kararı23 Şubat 2022 Çarşamba 17:11
  • VOA’dan RTÜK kararına itiraz: Tek amacı sansür uygulamak23 Şubat 2022 Çarşamba 15:40
  • Rusya Deutsche Welle'yi yasakladı03 Şubat 2022 Perşembe 18:28
  • RTÜK’ten TELE1 ve FOX TV’ye ceza24 Ocak 2022 Pazartesi 15:21
  • ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89