• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 25 °C
  • Diyarbakır 26 °C
  • Ankara 30 °C
  • İzmir 26 °C
  • Berlin 10 °C

Cepten kanser olmayın !

Cepten kanser olmayın !
Cep telefonu sebebiyle insan sağlığının büyük tehdit altında olduğu, artık bilimsel verilerle ve yüksek sesle dillendirilmeye başlandı.

Bilim adamları özellikle kansere yol açtığı tespit edilen telefonun zararını en aza indirmek için bazı uyarılarda bulunuyor. BTK Teknik Düzenleme ve Standardizasyon Daire Başkanı Ejder Oruç, "Kulaklık kullanın." dedi.

Teknolojinin sağladığı büyük kolaylık yanında insan sağlığını tehdit eden yönleri de var. Uzmanlar özellikle dünya üzerinde 2 milyarı bulancep telefonuüzerinde titizlikle dururken kullanıcıları dikkatli olmaları konusunda uyarıyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), bünyesindeki cep telefonu ve baz istasyonlarını uluslararası standartlarda gözlemleyen "Piyasa Gözetim Laboratuvarı"nda sağlık konusunu bir kez daha gündeme geldi. Cep ve baz istasyonlarının teknik yönden nasıl denetlendiği deneylerle gösteren laboratuvardan sorumlu BTK Teknik Düzenleme ve Standardizasyon Daire Başkanı Ejder Oruç, cep telefonu ile konuşma sırasında bazı noktalara dikkat edilmesi halinde zararın en aza inebileceğini söyledi. Örneğin, telefonun kablolu kulaklık kullanılması halinde ışıma oranı 10'da 1'ine düşüyor.

17118

Oruç, laboratuvarın çalışma sistemini anlatırken teknik denetimler sonucunda, uluslararası standarda uymadığını tespit ettikleri 10 telefonun satışını durdurduklarını da açıkladı. Hukuksal süreç devam ettiği için, telefonların model ve markalarını açıklamalarının mümkün olmadığına işaret etti. Oruç, "Telefonların biri kablosuz dect telefon, diğeri sabit telefon, 8'i ise cep telefonu." bilgisini vermekle yetindi. Baz istasyonları ile ilgili kamuoyunda ortaya atılan iddiaların aksine, baz istasyonlarının sık aralıklarla yerleştirilmesinin cep telefonlarının yaydığı ışıma oranını düşürdüğünü, istasyonların merkezden uzak yerleştirilmesi halinde ise cep telefonlarının ısıma oranının daha da arttığını kaydeden Oruç, istasyonların merkezden uzak olmasının daha önemli bir sorun olduğunu vurguladı. Baz istasyonlarının yerleştirilmesinde limit değerlere ve kurallara uyulduğu sürece, baz istasyonlarının olumsuz bir etkisinin olmadığı bilgisini de verdi.

Teknoloji Bilgilendirme Platformu (TBP) Başkanı Serhat Özeren de, baz istasyonları konusunda, toplumda bilgi eksikliğinin bulunduğuna dikkat çekti. Özeren, mobil iletişimin dünya ülkelerinde uygulanma prensibi ile Türkiye'nin farklı olmadığını söyledi. İstasyonlar için Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen limit değer 41 V/M. Türkiye'de bu limit Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından 10 V/M olarak belirlendi. Ülke genelinde 45 binden fazla baz istasyonu var. Mevcut istasyonlar yüzde 90'ın üzerinde denetlendi. Türkiye'deki baz istasyonlarının limit değeri 1-4 V/M arasında.

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89