• BIST 9645.02
  • Altın 2410.846
  • Dolar 32.5611
  • Euro 34.7004
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 21 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 3 °C

Cep telefonu onlar için zararlı

Cep telefonu onlar için zararlı
Tümöre neden olduğu açıklanan cep telefonları, çocuklara daha çok zarar veriyor. İşte ayrıntılar...

Amerika’da her yıl 190 bin beyin tümörü teşhis ediliyor. Bu, her 100 bin kişiden 14’ünde beyin tümörü olduğu anlamına geliyor. Her yüz bin kişinin 7’sinde ise bu tümörlerin kötü huylu olduğu belirtiliyor. Florence Nightingale Hastaneleri Nöroşirürji Bölüm Koordinatörü Prof. Dr. Cengiz Kuday, bu sorunla çocuklarda da sık karşılaştıklarını söylüyor.

0-5 YAŞ ARASINDA

Prof. Dr. Cengiz Kuday’a göre 14 yaşından küçük çocukların ölüm nedenleri arasında beyin tümörleri üçüncü sırayı alıyor. Bu oldukça yüksek bir oran. Prof. Kuday, “Hasta 14 yaşında küçükse kötü bir tümör taşısa dahi yaşlı kişilere göre yüzde 70 daha uzun yaşayabilir” diyor. Prof. Dr. Cengiz Kuday, 0-5 yaş arası çocuklarda kötü huylu beyin tümörüne rastlama oranının daha fazla olduğunu belirtiyor. Tümörün en önemli belirtisinin “nöbet” olduğunu kaydeden Kuday, çift görme ve denge bozukluğunun da görüldüğünü söylüyor. Bu tür tümörlerin tedavisinde cerrahi uygulama zorlaşıyor ve daha çok radyoterapi yapılıyor. Tedavilerle 5 yılın üstünde yaşayan çok sayıda çocuk bulunuyor ve gelecekte bu konudaki tedavilerin daha da ilerleyeceğine inanılıyor.

BEYİN TÜMÖRÜ NEDENLERİ

Prof. Dr. Cengiz Kuday, beyin tümörünün çok çeşitli nedenlerle meydana gelebileceğini belirterek, bazı tümörlerin nedensiz de oluşabileceğini söylüyor. İşte beyin tümörüne yol açan nedenler:

- Genetik faktörler
- Virütik enfeksiyon sonrası
- Geçirilmiş bir kafa travması
- Radyoaktif bir olaya maruz kalınması
- Kimyasal faktörler (boya fabrikasında çalışanlar) beyin tümörüne yol açan nedenler arasında bulunuyor.

Prof. Kuday, bu faktörlerin “ispatlanmış” olmadığını, ama hazırlayıcı faktörler” arasında kabul edildiğini söylüyor.

'TÜMÖR YAPMIYOR DEMEK İÇİN ERKEN'

Kuday, Dünya Sağlık Örgütü’nce (DSÖ) yapılan ve mobil telefonlarla beyin tömürü arasındaki ilişkinin incelendiğini bir araştırmaya dikkat çekerek örgütün çocuklarda telefon kullanımının kısıtlanmasını önerdiğini söylüyor. Yapılan araştırmalar, telefondan çıkan radyasyon frekansının çocuk beyni üzerindeki etkilerini gösteriyor. Bu nedenle anne babaların çocukların telefona dokunmalarını ve kulaklarına götürmelerini engellemeleri gerekiyor. “Telefonlar tümör yapıyor” demek için uzun bir zaman gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Kuday, “mobil telefonların tümör yapmadığını düşünmenin” gelecekte zararlı sonuçları olabileceğine inanıyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89