• BIST 9524.59
  • Altın 2522.494
  • Dolar 32.5613
  • Euro 34.6657
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 5 °C

Cansuyu Kredisi Can Sıkıntısı Oldu

Cansuyu Kredisi Can Sıkıntısı Oldu
Krizdeki küçük esnafı kurtaracak cansuyu kredisi, mevzuat çıkarılmadığı için kullanılamıyor..

Krizde zor günler geçiren esnafı rahatlatmak için geçen yıl, Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) destekli "sıfır faizli cansuyu" kredisi uygulamaya konuldu. Zaman gazetesinin haberine göre, yoğun ilgi gören kredi, sadece imalatçı esnafa verildiği için kullanım sınırlı oldu.

Kredi kapsamını genişletmek isteyen hükümet, bakkal, manav, kasap, berber, taksici gibi küçük esnafın da faydalanması için KOSGEB Kanunu'nu değiştirdi. Küçük esnaf tarafından 'yeni bir ümit' olarak kabul edilen değişiklik, bürokrasiye takıldı. Kanun yaklaşık 4 ay önce çıkmasına rağmen, uygulamayla ilgili mevzuat tamamlanmadığı için esnaf krediyi kullanamıyor.

Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, yönetmeliğin niye çıkarılmadığını anlamakta zorlandıklarını söyleyerek, 'batıyoruz' diyen esnafın sesine kulak verilmesini ve cansuyu kredisinin bir an önce uygulamaya konulmasını istedi. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ise konuyla ilgili bir açıklama yapmadı.

Küresel ekonomik kriz, geçen yıl ortalarından itibaren Türkiye'de de hissedilmeye başlandı. Krizle birlikte işleri duran imalatçı esnafa rahat nefes aldırmak için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, "Sıfır faizli cansuyu kredi desteğini" uygulamaya koydu. Eski Bakan Zafer Çağlayan tarafından başlatılan projeye yoğun ilgi oldu.

Bankalar üzerinden kullanılan ve kredi faizini KOSGEB'in ödediği cansuyu kredisinden 20 binin üzerinde imalatçı esnafa 1 milyar lirayı bulan kredi kullandırıldı. Sıfır faizli krediden daha fazla esnafın yararlanması için KOSGEB Kanunu, Nisan 2009'da değiştirildi.

200 BİN ESNAF FAYDALANACAK

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, esnafın içinde bulunduğu durumu, "Her gün dükkanlar kapanıyor, esnaf batıyoruz diye bağırıyor." şeklinde tanımlıyor. Batıyoruz diyen esnafın yüzünün KOSGEB Kanunu'nun değiştirilmesiyle güldüğünü söyleyen Palandöken şöyle konuştu: "Sadece imalatçı esnafa verilen KOSGEB kredileri, kanun değişikliği yapılarak manav, bakkal, taksici, terzi, kamyoncu, berber gibi küçük esnafın da kullanımına açıldı.

Çok sevinmiştik. Ama anlaşılmaz bir şekilde kredi kullanımıyla ilgili mevzuat çalışmaları bir türlü tamamlanamadı. Oysa hükümet, en zor iş olan kanunu çıkardı. Niye uygulamaya geçilmiyor anlamak mümkün değil." TESK'e göre ilk planda yaklaşık 200 bin küçük esnaf cansuyu kredisinden faydalanabilecek. Halen 2 milyon civarında esnaf ve sanatkâr bulunuyor.

Zaman'ın Sanayi ve Ticaret Bakanlığı çevrelerinden edindiği bilgilere göre küçük esnafa kredi imkanı sunan kanun değişikliğiyle ilgili mevzuat çalışmaları, Sanayi Bakanlığı'nca yürütülüyor. Bakanlığın çalışmaları gecikmeli olarak tamamlamasıyla konu Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı. Ancak bazı bakanların henüz imza atmaması nedeniyle uygulamaya geçilemiyor. Bakanlar Kurulu'nda imzaların tamamlanmasıyla KOSGEB kredilerinin nasıl, hangi sektöre ne kadar verileceği vb. konuları netleşecek ve uygulamaya geçilecek.

Yeni KOSGEB Kanunu, 22 Nisan'da Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) değiştirildi. Düzenlemeyle daha önce sadece imalatçı esnafa kredi veren KOSGEB kredi ve destekleri, imalat sanayii dışındaki küçük ve orta ölçekli işletmeler ve girişimcileri de kapsayacak şekilde genişletildi. Yeni düzenlemede "Girişimci'' tanımına da yer verildi.

Buna göre, bir iş fikrine dayalı olarak kendi işini kurmak isteyen gerçek kişiler, girişimci olarak nitelendirilecek. Kuruluş tarafından verilecek hizmetler ve desteklerden yararlanacak işletmelere ilişkin sektörel ve bölgesel öncelikler, günün ekonomik ve sosyal şartlarına göre Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek.

Ancak kanun çıkmasına rağmen Sanayi Bakanlığı, mevzuat çalışmalarını tamamlayamadı. Esnafın temsilcisi Bendevi Palandöken, bugüne kadar ekonomik krizin sıkıntısını en fazla küçük esnafın çektiğine vurgu yaparak, "Yeni düzenlemeyle KOSGEB, küçük esnafa kredi verecekti. Maalesef, aradan geçen zaman içerisinde bu mümkün olmadı.

Oysa cansuyu, krizin en etkili zamanlarında önemli tanıtım yapmış ve ilgi görmüştü." değerlendirmesini yaptı. Kanun değişikliğiyle esnafın ümitlendiğini söyleyen Palandöken, "Sonraki süreçte esnaf unutulmuş. Niye mevzuat çıkarılmıyor? Esnafa kredi verilmeyecekse, kanun değişikliği niye yapıldı?" diye sordu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89