• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Diyarbakır 15 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C
  • Berlin 5 °C

Bugün bankaları boykot günü!

Bugün bankaları boykot günü!
Bankaların çeşitli adlar altında aldıkları ‘hizmet’ bedelleri tüketicileri isyan ettirdi. Bugün ve yarın için ‘bankaları boykot’ çağrısı yapıldı.

 
Bankaların türlü türlü yollarla aldığı keyfi bedellere karşı bugün boykot günü... Kredi kartı yıllık aidatı, hesap işletim ücreti, komisyon ücreti, dosya masrafı derken tüketici canından bezdi... İşte bu bedel ve masraflara tepki gösteren Tüketici Hakları Derneği (THD), 13-14 Mart tarihlerini ‘Bankaları boykot günü’ olarak ilan etti.
 
THD Türkiye’deki bankaların deli dumrul ücretleriyle tüketiciyi soyup soğana çevirdiğini belirtirken bu bedellerin yıllık tutarının 20 milyar TL’yi bulduğunu söylüyor. Öyle ki; 2012 yılında sadece kredi kartı aidatı olarak tüketiciden 7.1 milyar TL alınmış durumda. Buna göre; Türkiye’deki bankalar Avrupa’daki bankalara göre tüketicileri 20 kat daha fazla ‘soyuyorlar’.
 
SİNEK AVLASINLAR!
 
THD boykot çağrısının gerekçesini şöyle açıklıyor: “Biz tüketiciler olarak, bankaların vurgun-soygun ve insafsız tutumları nedeniyle intiharların yaşanmasını, ailelerin boşanmasını, çocukların ve gençlerin bu nedenle perişan olmasını istemiyoruz. Bankaların vurgun – soygun ve deli dumrul ücretlerine son verilsin istiyoruz. Bankalar, yargı kararlarına, yasalara ve tüketici haklarına saygılı olsun istiyoruz. Tüketiciler olarak, bankaların doymak bilmeyen vurgun ve soygunlarına, deli dumrul ücretlerine, yargı kararları ve yasa tanımaz uygulamaları ile tüketici haklarına saygısız ve pervasız uygulamalarına karşı ilgili bakanları ve Hükümeti gerekli önlemleri almak üzere göreve çağırıyoruz. Bankaların yargı kararı, yasa, hak-hukuk tanımaz, tüketici haklarına saygısız bu pervasızca vurgunları ve soygunları karşısında tüketiciler olarak, tüketimden gelen gücümüzü kullanarak 13-14 Mart günlerimde bankalara gitmiyoruz, kredi kartı kullanmıyoruz, bankacılık işlemi yapmıyoruz. Bankalar, 365 gün tüketici avlıyorlar. 2 gün ‘sinek avlasınlar’ diyoruz!”
 
HEM SUÇLU HEM GÜÇLÜ
 
Bankaların mahkeme kararlarını da dikkate almadığını ifade eden THD şu bilgileri verdi: “Yargıtay 13. Hukuk Dairesinin Kararlarına göre, bankalarca alınan yıllık kredi kartı aidatı, dosya masrafı, yeniden yapılandırma ücreti gibi ücretlerin haksız bir ücret olduğu ve tüketiciye iade edilmesi gerektiği belirtilmektedir. Ancak, bankalar yargı kararlarına da uymamakta, saygı göstermemekte ve deli dumrul ücretlerini almaya devam etmektedirler. Yargıtay kararı gereğince, 2003-2012 yılları arasındaki 10 yıllık dönemde bankaların kasasındaki tüketicilerin alacağı olan yıllık kart aidat tutarı en az 12 milyar TL’dir. Diğer taraftan, aynı dönem için dosya masrafı ve yeniden yapılandırma ücreti olarak da 10 milyar TL dolayında tüketicilerin bankalardan alacağı bulunmaktadır. Bankaların, Yargıtay kararı gereğince, yıllık kredi kartı aidatının, dosya masrafının ve yeniden yapılandırma ücretinin iadesini isteyen tüketicileri tehdit ettiklerine ve kara listeye aldıklarına ilişkin Derneğimize şikayetler gelmektedir. Görülüyor ki, bankalar hem suçlu hem güçlü! Oysa, asıl kara listeye alınması gereken bizatihi bankaların kendisidir.”

37 KALEMDE SOYGUN LİSTESİ
 
1. Kredi Kartı Yıllık Aidatı
2. Hesap İşletim Ücreti
 3. İşlemsizlik Ücreti
 4. Dosya Masrafı
5. Komisyon Ücreti
 6. Hayat Sigortası Ücreti
 7. Çeşitli Sigorta Bedelleri
 8. Katkı Payı
9. Ekspertiz Ücreti
 10. İpotek Ücreti
 11. İpotek Fek Ücreti
 12. İlave Peşin Komisyon
 13. Havale Ücretleri
 14. EFT Ücretleri
 15. İnternetten Yapılan Döviz Transfer Ücretleri
 16. ATM Nakit Çekim Ücretleri
 17. Bakiye Görüntüleme Ücreti
 18. Mevzuat Araştırma Ücreti
 19. Dekont Ücreti
 20. Ekstre Ücreti
 21. Telefon, Faks ve Posta Ücretleri
 22. SMS ve e-posta ücretleri
 23. Menkul Kıymet Şifre Gönderim İşlemi
 24. Menkul Kıymet Bakım Ücreti
 25. Rehin, Haciz, Kaldırma Ücreti
 26. Nakit Avans Komisyonu
 27. Müşterinin Diğer Şubedeki Döviz Tevdiat Hesabından Para Çekmesi
 28. Asıl Kart/Ek Kart Bedeli
 29. Harcama Vaadi İhlal Ücreti
 30. Arşivden Belge Çıkarma Ücreti
 31. “Kredi Kartı Borcu Yoktur” Yazısı Ücreti
 32. Hesap Cüzdanı İşleme Ücreti
 33. Alışveriş Faizi
 34. Limit Aşım Faizi
 35. Muhabir Banka Komisyonu
 36. İşsizlik Kredi Kartı Sigortası
37. Nakit Çekim Faizi

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89