• BIST 9099.05
  • Altın 2324.746
  • Dolar 32.3593
  • Euro 34.9694
  • İstanbul 21 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 12 °C

Bilinçsiz ilaç kullanımı kör edebilir

Bilinçsiz ilaç kullanımı kör edebilir
Sağlık açısından önemli olan ilaçlar bilinçli kullanılmadığı taktirde ciddi problemlere yol açabiliyor.

Sağlık açısından önemli olan ilaçlar bilinçli kullanılmadığı taktirde ciddi problemlere yol açabiliyor. Hekimin tavsiyesi olmadan kullanılan ilaçlar, bütün organları olduğu gibi gözleri de etkiliyor.

Doktora muayene olmadan gözleri rahatlatmak amacıyla kullanılan ilaç ve damlalar, görme kayıplarına neden olabiliyor. İlaçların masum olmadığına dikkat çeken uzmanlar, kontrolsüz ilaç kullanılmaması konusunda vatandaşı uyarıyor.Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Klinik Şefi Doç. Dr. Gürsoy Alagöz, Cihan Haber Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, göz rahatsızlığı bulunan bazı vatandaşların hekime muayene olmadan ilaç kullandığını söyledi.

Özellikle göz rahatsızlığına yol açan işlerde ve yazın güneşin altında çalışan işçilerin gözlerini rahatlatmak amacıyla tavsiye üzerine ilaç kullandığına dikkati çeken Alagöz, "Özellikle kaynakçılık ve güneş altında çalışan tarım işçileri gözleri rahatsız olduğu zaman gözü rahatlatan ilaçlar ya da gözü uyuşturan ve gözün hissetme duyusunu ortadan kaldıran damlalar kullanabiliyorlar. Bunlar göze müthiş bir rahatlık veriyor. Bu damlaları iyi gelip rahatlattığı için de sürekli kullanıyorlar." dedi.Bilinçsizce kullanılan ilaçların gözde ciddi enfeksiyon ve iltihaplara yol açabileceği uyarısında bulunan Alagöz, şunları söyledi: "Bu ilaçların ciddi yan etkileri ortaya çıkar. Göz tansiyonuna ve görme kayıplarına yol açabiliyor. Kesinlikle kontrolsüz ilaç kullanılmamalı. İlaçlar masum şeyler değil.

Bunlar yiyecek değil, içinde ciddi kimyasal maddeler var. Yan etkilerini çok iyi hesaplamak lazım. İlaç dendiğinde vatandaş bunu derdine derman zannediyor. O ilaç senin derdine derman ilaçsa faydası oluyor. Yanlış ilaçsa zehir haline geliyor. 'Onun gözüne iyi gelmiş, benim de gözüme iyi gelir' diye bir şey yok."İlaçların, hekimin tarif ettiği şekilde ve dozda kullanılmasının önemli olduğunu vurgulayan Alagöz; "İlaçlar süreli ve belli dozlarda verilir. Bunları hekimin tarif ettiği şeklin dışında kullanmamak lazım. Yanlış ilaç kullanımı ile ilgili sorunlarla sıklıkla karşılaşıyoruz. İlaç kullanımına çok önem verilmesi lazım. Vatandaşın bunu bilmesi lazım. Mesela bir kaşık bal yemesi gereken insan iki kaşık bal yese ona bir şey olmaz. Üç kaşık yediğinde de bir şey olmaz. Ama alması gereken ilacın 5 katı fazla doz aldığı zaman hayatı riske girebilir." şeklinde konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89