• BIST 9985.36
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 26 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 16 °C

Basında Bugün (14 Kasım)

Basında Bugün (14 Kasım)
Gazeteler bugün, Cumhuriyet’in kuruluşundan bu yana Kürt sorununun ilk kez bu kadar can alıcı bir şekilde TBMM’de tartışılmasını birinci sayfalarına taşıdı.

Türkiye’de bugün gazetelerin tamamı, Cumhuriyet’in kuruluşundan bu yana Kürt sorununun ilk kez bu kadar can alıcı bir şekilde TBMM’de tartışılmasını birinci sayfalarına taşıdı. Gazeteler, mecliste yapılan konuşmalarda AK Parti, CHP, MHP ve DTP liderlerinin konuşmalarını çeşitli yönleriyle manşetlerine yansıttılar.

GAZETELERİN AÇILIM MANŞETLERİ

HÜRRİYET
Açılım Mecliste

Hürriyet gazetesi, mecliste dün yapılan genel oturumda Kürt sorunu konusundaki tartışmaları, “Açılım Mecliste” manşetiyle okuyucularına sundu. Haberde, mecliste konuşan CHP lideri Deniz Baykal’ın demokratik açılım projesinin Türk milletinden yeni bir millet çıkarmayı amaçlayan etnik bir ayrışma projesi olduğunu savunduğunu ve Baykal’ın AK Partiyi eleştirerek PKK ile görüştüklerini söylediğini yazdı.

- “Çiçek’e 44 saatte tahliye” başlığıyla birinci sayfada verilen haberde, “İrtica ile Mücadele Eylem Planı’nın orijinalinde ıslak imzası olduğu iddi edilen ve ikinci kez tutuklanan Deniz Piyade Kurmay Albay Dursun Çiçek’in bu kez 44 saat sonra tahliye edildiği yazıldı.

- Hürriyet’in diğer gazeteler gibi birinci sayfasında yer verdiği bir diğer haber ise dün Türkiye genelinde domuz gribi nedeniyle 20 kişinin ölümü haberi oldu. Haberde, dün yaşanan ölümlerle birlikte Türkiye’de domuz gribi virüsü nedeniyle ölenlerin sayısının 60’a çıktığı ve halen 40 kişinin aynı hastalıktan dolayı yoğun bakımda tedavi edildiği belirtildi.

SABAH
Ölüm değil çözüm

Sabah gazetesi de, dün mecliste yapılan genel görüşmede yaşanan tartışmaları manşetine taşıyarak, Başbakan’ın “ölüm değil çözüm” umuduyla demokratik açılım projesini hayat geçirdiğini söylediğini yazdı. Haberde, mecliste konuşan Başbakan Erdoğan’ın, "Gün, sesi en yüksek çıkanın rantı toplayacağı, oy kaygısıyla ülkenin ateşe terk edileceği gün değildir" sözleri ön plana çıkarılarak, Başbakan’ın bugünün milat olması gerektiğine inandığını söylediği, MHP ve CHP’ye yönelik mecliste hitap ederken, “Sizin hiç oğlunuz, yavrunuz öldü mü? “dediği belirtildi.

- Mecliste tartışılan demokratik açılım projesinde kısa ve orta vadeli önlemlerin neler olduğunu birinci sayfasına taşıyan Sabah gazetesi, bu konuda İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın kısa ve orta vadeli 12 adımı sıraladığını yazdı. Haberde, bu adımlar arasında, 18 yaş altındaki tüm çocukların Çocuk Mahkemeleri’nde yargılanmasını sağlamaya yönelik kanun tasarısının meclise sunulduğu, cezaevinde tutuklu ve hükümlülerin yakınlarıyla anadillerinde görüşmesine imkan sağlayan yönetmeliğin yürürlüğe girdiği, vatandaşların kullandığı farklı dil ve lehçelerle ilgili üniversitelerde akademik araştırma yapılması, enstitü kurulması ve seçmeli ders konulması gibi uygulamaların önemli yansımaları olduğu belirtildi.

- "Başbuğ’dan 'darbe yapmayın' telefonu" başlığıyla verilen haberde ise ABD’li gazeteci Joseph Farah’ın “g2bulletin” adlı sitesinin haberine göre, Türk Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un Pakistanlı mevkidaşı Kayani’yi arayıp, “Hükümeti devirmeye çalışmayın” mesajı verdiğini iddia ettiği yazıldı.

RADİKAL
6 saat izledik ama

Radikal gazetesi de diğer gazeteler gibi manşet haberinde, Kürt sorununa ilişkin dün mecliste yapılan tartışmalara yer verdi. Radikal’in haberinde demokratik açılımda ilk adımın, Kürt illerindeki yol kontrollerinin azaltılacağı uygulaması olduğu belirtilerek, Kürtlerin 6 saat boyunca mecliste yapılan tartışmaları izlediği ve henüz bu konuda içlerini ferahlatacak kadar açılım konusunda net bir şeyin çıkmadığı yazıldı.

- “İrticayla Mücadele Eylem Planı” belgesinde ıslak imzası olduğu gerekçesiyle tutuklanan ve 44 saat sonra serbest bırakılan Albay Dursun Çiçek’in tahliye edilmesi haberi, diğer gazeteler gibi Radikal gazetesinin de birinci sayfasında yer aldı.

- CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen’in önceki gün Dersim isyanında yapılan katliamı haklı gösteren açıklamasına tepkilerin artarak devam ettiğini yazan Radikal gazetesi, Tuncelilerin CHP Genel Merkezi önüne siyah çelenk bırakıp Öymen’i istifaya çağırdığı ve Alevi derneklerinin CHP’ye olan tepkilerini birinci sayfasına taşıdı.

- ABD uzay araştırmaları kurumu NASA’nın “Ay’da su olduğu” yönündeki açıklamasına yer veren Radikal, Caebeus kraterine fırlatılan roketin ortaya çıkardığı maddeler arasında suya da rastlanıldığı belirtildi.

MİLLİYET
Tarihi gün gergin final

Milliyet gazetesi de manşetine taşıdığı meclisteki Kürt sorunu görüşmesinde yaşanan gerginliği öne çıkardı. Manşet haberde, Başbakan Erdoğan’ın “Şehit cenazesi bekleyenler var” demesi ardından CHP’lilerin salonu terk ettiği belirtilerek, meclisteki oturumda CHP lideri Deniz Baykal’ın, “Kürt değil, PKK açılımı olmalı”, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin “Çıkartsanıza bir bölünme yasası” ve DTP lideri Ahmet Türk’ün “PKK devletin hatasıyla çıktı” sözleri ön plana çıkarıldı.

- Milliyet gazetesi de diğer gazeteler gibi Albay Dursun Çiçek’in 44 saat sonra tahliye edilmesi haberini, “Çiçek taksi” başlığıyla okuyucularına sundu.

TARAF
Üç ayda silahlar susar

Taraf gazetesi, mecliste yapılan Kürt sorunu tartışmalarında konuşan DTP lideri Ahmet Türk’ün sözlerini ön plana çıkartarak, Türk’ün, “Barış için koltuklarımızdan eğil, canımızdan vazgeçmeye hazırız” dediğini yazdı. Haberde, hükümetlerin ve devletin hataları nedeniyle PKK’nin ortaya çıktığını belirten Türk’ün, barış için samimi olunması halinde 3 ayda silahların susabileceğini söylediği belirtildi.

- Taraf gazetesinin birinci sayfasında yer alan başka bir haberde ise, önceki gün tutuklanan ve tahliye edilen Albay Dursun Çiçek’in 10 Kasım Atatürk’ün ölüm yıldönümü törenlerinin ardından Genelkurmay’da Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları ile bir araya geldiği belirtildi.

- “Dersimiz Kılıçdaroğlu” başlığıyla verilen bir diğer haberde ise, CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen’in Kürt açılımına karşı çıkarken söylediği, “Dersim’de ‘analar ağlamasın’ dendi mi” sözlerini alkışlayanlar arasında bulunan Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Dersim katliamını yaşayan İhsan Sabri Çağlayangil ile 1987 yılında Bursa’daki evinde röportaj yaptığı ve Çağlayangil’in katliamı Kılıçdaroğlu’na anlattığı yazıldı.

STAR
Çözüme ilk adım

Star gazetesi de, demokratik açılım sürecinin başladığını manşetine taşıyarak, bunun en önemli adımının da dün mecliste yapılan genel görüşme olduğunu yazdı. Haberde, demokratik açılım sürecinin işlemeye başlamasıyla birlikte ilk adımın özel Kürtçe TV, üniversitede Kürtçe eğitim, bölgede yol kontrolleriyle yayla yasaklarının kaldırılması olduğu belirtildi.

- Star gazetesinin sürmanşet haberinde ise mecliste konuşan Başbakan Erdoğan’ın dünkü yapılan görüşmeyi milat olarak nitelendirdiği ve 25 yıldır çekilen acıların biteceğini söylediği belirtildi.

- Gazetenin birinci sayfasında yer verdiği bir diğer haber ise Alevi derneklerinden, CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen’e gösterilen tepkiler yer aldı. Haberde, Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız’ın CHP’ye sert tepki gösterdiği belitilerek, Balkız’ın şu sözlerine yer verildi: “CHP’nin 72 yıl sonra katliamı ‘çözüm’ olarak önermesi tüylerimizi diken diken etmiştir. Alevilerin oylarıyla yıllardır mecliste oturanlar demokrasinin mi katliamın mı yanındadır? Öymen sözlerini geri almalı ve Alevi toplumundan derhal özür dilemelidir. Alevi toplumu, kendisine yönelik hiçbir saldırıyı unutmamıştır, bunu da unutmayacaktır.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Ekşi Sözlük’e erişim engeli kaldırıldı03 Mart 2023 Cuma 10:13
  • Ekşi Sözlük'e erişim engeli getirildi22 Şubat 2023 Çarşamba 11:28
  • Şahan Gökbakar'dan 'sesi kısan' TRT Haber'e tepki11 Şubat 2023 Cumartesi 22:47
  • Sözcü TV yayın hayatına başlıyor21 Ocak 2023 Cumartesi 12:38
  • Halk TV'de üst düzey istifalar07 Ocak 2023 Cumartesi 23:01
  • RTÜK’ten kanallara ‘Kılıçdaroğlu’ cezası30 Mayıs 2022 Pazartesi 13:43
  • TV100'den Metin Özkan kararı23 Şubat 2022 Çarşamba 17:11
  • VOA’dan RTÜK kararına itiraz: Tek amacı sansür uygulamak23 Şubat 2022 Çarşamba 15:40
  • Rusya Deutsche Welle'yi yasakladı03 Şubat 2022 Perşembe 18:28
  • RTÜK’ten TELE1 ve FOX TV’ye ceza24 Ocak 2022 Pazartesi 15:21
  • ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89