• BIST 9468.71
  • Altın 2495.182
  • Dolar 32.5987
  • Euro 34.8369
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 24 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 7 °C

Bankaların yeni kozu: Ya taksit ya aidat

Bankaların yeni kozu: Ya taksit ya aidat
Müşteriyle kart aidatı yüzünden mahkemelik olmaktan sıkılan bankalar taksit ve hiçbir avantaj sunmayan kredi kartıyla geliyor.

Kredi kartı kullanıcılarının baş belası aidatlar, bankaları da bunalttı. Müşterileriyle sık sık aidat nedeniyle mahkemelik olan bankalar bu krizi ilginç bir yönetmle çzömeye hazırlanıyor. Milliyet'in haberine göre, bankalar, müşteriye bedelsiz kart sunacaklar ve bu karttan yıllık ücret talep etmeyecekler. Ancak bu kartlarda taksitlendirme, puan kazandırma kampanya ve uçuş mili avantajları olmayacak. 

Bankalarca önerilen ve Bakanlığın hazırladığı yasa taslağında yer alması beklenen bedelsiz kredi kartından bankalar yıllık ücret almayacak. Sadece ödeme özelliğine sahip olan kart, bugün bankalar tarafından tüketiciye verilen avantajları sunmayacak. Kredi kartına yıllık aidat ödemek istemeyen, ödediğini banka hesabından yapılan kesinti ile öğrenen müşterilerine bankalar, sıfır bedelli kartın yanında alışveriş kampanyaları, puan, uçuş mili, vale hizmeti sunan kredi kartlarını da sunmaya devam edecek. 

ÖZELLİK ARTTIKÇA ÜCRETLENECEK 

İsteyen müşteriler bankalarından yıllık aidat ödemeyerek özelliksiz kredi kartı alarak limitlerine bağlı olarak alışverişlerinde ödeme aracı olarak kullanmaya devam edecekler veya bankalarıyla yapacakları anlaşma gereği kartlarında bulunmasını istedikleri özellikler paralelinde yıllık ücretler ödeyecekler. 

'BANKALAR BELİRLEYECEK' 

Bu tür kredi kartlarının minimum özellikle olmasına karşın taşıyacağı özelliklerin bankalar tarafından farklı olarak da sunulabileceğini belirten bir kaynak, ortak özellikli, aidatsız kredi kartının mutlaka çıkacağını söyledi.

Bankaların minimum özellikle sıfır bedelli kredi kartına farklı yaklaşımlar gösterebileceğini söyleyen kaynak, “Her banka bu kredi kartını kendi kimliğiyle çıkaracağından farklı özelliklere sahip olmasını isteyebilir. Burada belirlenmiş net ifadeler yok. Bu kartın özelliğini tamamen piyasa, yani bankalar kendileri belirleyecek” dedi. 

'BU KARTI KİM İSTER, YİNE ÜCRETLİYE DÖNER' 

Tüketiciyi Koruma Derneği (Tükoder) Başkanı Şükran Eroğlu, tüketicilerden gelen yoğun şikayetlerden birinin de kredi kartı yıllık kullanım ücretleri olduğunu söyledi. Bankaların müşterilerinden aldığı kredi kartı yıllık aidatlarının daha önce çıkarılan 5464 sayılı Banka ve Kredi Kartı Yasası’nda ‘Alınamaz’ şeklinde ele almasına karşın, son anda çıkartıldığını ifade eden Eroğlu, “Şimdi bu ifade hazırlanan Tüketiciyi Koruma Yasa tasarısında da yapılan baskılan sonucunda ikinci kez çıkartıldı. Böyle özelliksiz bir kartın ücretsiz olarak verilmesi bankacıların cinliğidir. Tüketiciye taksit ve puan kazanma avantajlarını vermeyecekler. Böyle bir kartı kim almak ister. Yine tüketiciyi ücretli kredi kartı almaya mecbur edecekler, yönlendirecekler” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89