• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 5 °C

Bankalar mahkeme kararlarını hiçe sayıyor

Bankalar mahkeme kararlarını hiçe sayıyor
Bankalar, tüketicilerin, kredi kartı aidatı aleyhine açtığı yüzlerce davayı kazanmalarına rağmen bankalar aidat almaya devam ediyor.

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazmi Kaya, mahkemelerin verdiği 'alınamaz' kararına rağmen, müşterilerinden kart aidatı alan bankaların, yıllık aidat gelirinin 1 milyar 200 milyon lira olduğunu açıkladı.

Yaklaşık 20 milyon kredi kartı kullanıcısı, adresine gelen yılın son hesap ekstresine konulan aidat ücretiyle şaşırıyor. Bankalar birçok yargı kararı olmasına rağmen müşterilerinden 25 ile 35 lira arasında değişen miktarlarda kart parası kesintisi yapıyor.

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazmi Kaya, bankaların hukuku hiçe sayarak 40 milyon kredi kartından aidat ücreti aldığını açıkladı. Kredi kartı aidatlarının yasal hiçbir dayanağının bulunmadığını vurgulayan Başkan Kaya, Tüketiciler Birliği olarak, bu konuda 25 bankaya dava açtıklarını kaydetti.

Kaya, "Bankalar, müşterilerine verdikleri kredi kartı sözleşmelerinde aidat alabileceklerine yönelik bir maddenin bulunduğunu gerekçe gösteriyorlar. Ancak 4077 sayılı yasanın 6.maddesi 'satıcı tarafından hazırlanan matbu sözleşmelerde tüketicinin müdahalesi veya tüketicinin özel onayı yoksa bu madde geçersizdir. Tüketiciye aidat alınacağına dair bilgi verilmesi gerekir. Bunu ispat edemiyorsa banka tüketiciye bilgi verilmediği kabul edilir' hükmü yer alıyor. Vatandaş bankayı arayıp ya da ihtarname gönderdiği takdirde aidatı iptal ediliyor. Kendisine iade ediliyor." açıklamasında bulundu. Kaya, kart sahiplerine seslenerek şu bilgileri verdi:

"Her banka kafasına göre 25-35 TL arasında ücret alıyor. Geçtiğimiz günlerde aidatını ödemeyen bir tüketiciye haber verilmeden kartı iptal edilmiş. Bir alışveriş sırasında kartının iptal edildiğini öğrenen vatandaş bankayı mahkemeye verdi. Mahkeme kart sahibini haklı buldu; bankayı tazminata mahkum etti. Bankaların yaptığı, karanlığa kurşun sıkmak. Bilinçli bir tüketici olalım ve hakkımızı arayalım. Kart aidatının hiçbir yasal gerekçesi yok. Bankayı arayın ve kartınızı iptal ettirin. Ya da en yakın tüketici hakem heyetine şikayet edin. Mutlaka haklı çıkarsınız."

YILLIK 400 BİN KİŞİ KREDİ KARTI UYGULAMASINDAN ŞİKAYETÇİ

Tüketiciler Birliği'ne gelen şikâyetlerin ilk sırasında bankaların bulunduğunu açıklayan Kaya, vatandaşların, haklarını arama konusundaki bilinç düzeyinin yükseldiğini, ancak bunun yetersiz olduğunu kaydetti. Kaya, vatandaşın hakkını sonuna kadar aramasını istedi. "Kredi kartlarıyla ilgili yılda 400 bin şikâyet alıyoruz. Bankalar, aidat yüzünden 20 milyon kart sahibini canından bezdiriyor." diyen Kaya sözlerini şöyle tamamladı:

"Bankaların 10 aylık karı 17 milyar 400 milyon olarak açıklandı. Bunun 1 milyar 200 milyonu kredi kartından elde ediliyor. Bu önemli bir rakam. Bankalar da bu zahmetsiz gelirden kolay kolay vazgeçmek istemiyorlar."
 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89