• BIST 9079.97
  • Altın 2302.765
  • Dolar 32.318
  • Euro 35.0939
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 12 °C

Banka komisyonlarına eleştiri

Banka komisyonlarına eleştiri
ATO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, 15 ayrı bankanın neredeyse 15'i de, 10 liradan 52,5 liraya kadar değişen tutarlarda ve farklı ücretler alıyor.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Ankara'nın 15 ayrı bölgesinden, ATO'nun bir bankanın Kızılay şubesindeki hesabına biner liralık EFT gönderterek, bankaların aldığı komisyonları, aynı mesafedeki taksi ücretleriyle kıyaslattı.

ATO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, 15 ayrı bankanın neredeyse 15'i de, 10 liradan 52,5 liraya kadar değişen tutarlarda ve farklı ücretler alıyor.

Elde edilen sonuçları Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Tevfik Bilgin'e bir mektup göndererek bildiren Aygün mektubunda, bankaların para transferlerini ''tatlı kar kapısı'' haline getirdiklerini anlattı.

Sinan Aygün, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a ''Bankaların ücret ve komisyonlarının yüksekliği, vatandaşı bankacılık sistemi dışına iterek kayıt dışılığı özendiriyor'' şikayetinde bulundu.

Açıklamaya göre, kayıt dışı ekonomiyle mücadele ve başka nedenlerle birçok işlem bankalar üzerinden yapılmak zorunda bulunuyor. Tahsilat ve ödemelerin tevsik zorunluluğu kapsamına giren mükellefler ve nihai tüketiciler 8 bin TL'yi aşan hemen hemen tüm ödemelerini bankalar üzerinden yapmak zorunda bulunuyor.

ÜCRET VE KOMİSYON GELİR KAPISI

Bankaların bankacılık hizmet gelirleri 2009 yılında 10,5 milyar liraya, kredilerden aldıkları ücret ve komisyonlar ise 3,3 milyar liraya kadar yükseldi. Buna göre sektör, 2009 yılında ücret, komisyon ve hizmet bedeli gibi isimler altında vatandaşlardan toplam 13,8 milyar lira topladı.

Bu yılın ilk yedi aylık döneminde ise bankalar, 6,3 milyar liralık bankacılık hizmet geliri, 1,9 milyar lira da kullandırdıkları kredilerden ücret ve komisyon adı altında toplam 8,2 milyar lira tahsil etti.

Bankaların ücret, komisyon ve bankacılık hizmet gelirlerinin sektörün toplam gelirleri içerisindeki payı bu yılın ilk yedi aylık döneminde yüzde 13,4 olarak gerçekleşti. Söz konusu gelirlerin bankanın toplam işletme giderlerine oranı da yüzde 63 olarak gerçekleşti. Bu oran, 2009 yılında yüzde 66 düzeyine çıkmıştı.

''TİCARET SERBEST AMA VURGUN YASAK OLMALI''

ATO Başkanı Sinan Aygün, yapılan araştırmanın bankacılık hizmetlerinde maliyetle fiyat arasında bir ilişki bulunmadığının ortaya çıktığını belirtti.

Aynı işlem için bir bankanın 10 TL alırken, bir başka bankanın 52,5 lira alabildiğine dikkati çeken Sinan Aygün, bunun serbest piyasa ekonomisiyle açıklanamayacağını belirtti.

''Bankaların komisyon çarkı taksimetreden daha hızlı dönüyor'' benzetmesini yapan Aygün, serbest ticaret ekonomisinde ''ticaretin serbest, vurgunun yasak'' olması gerektiğini kaydetti. Aygün, şunları kaydetti:

''Ben bu sorunu yıllardır dile getiriyorum. Benzeri araştırmaları örnekleriyle önceki yıllarda da yaparak sonuçlarını kamuoyuna açıklamıştık. Ancak şimdiye kadar bir sonuç alamadık. Vatandaşın cebi adeta banka komisyonlarına havale edildi. Sadece para gönderme ücretleri değil,kredikartından, çeklere, senetlerden para çekmeye, hesap açmaktan hesabındaki parayı kontrol etmeye, kredi kullanmaktan kredini erken kapatmaya kadar akla gelebilecek her türlü işlem bankalar tarafından ücretlendiriliyor. Banka, kapısından giren müşterisine (ne koparırsam kardır) diye bakıyor."

Aygün, BDDK'nın, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın gecen hafta yeniden gündeme getirdiği bu sorunu bir an önce çözüme kavuşturması ve vatandaşların bankacılık hizmetlerinden ucuz bir şekilde yararlanmalarının yolunun açılması gerektiğini bildirdi.

Bu konuda vatandaşlara da görev düştüğünü belirten Aygün, bankacılık hizmetlerini en düşük ücret ve komisyonu alan bankalardan almaya çağırdı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89