• BIST 9079.97
  • Altın 2322.672
  • Dolar 32.3501
  • Euro 34.8436
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 8 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 9 °C

Balık Ramazan'da nasıl tüketilmeli

Balık Ramazan'da nasıl tüketilmeli
Yeni avlanma sezonu başlayan balığın sağlık ve lezzet açısından iftarda kızartma, sahurda ise ızgara ve fırın buğulaması önerildi.

Yeni avlanma sezonu başlayan balığın, oruç tutanlar için sindirimi kolay ve protein değeri yüksek olması açısından özellikle yaşlılar için önemli besin değeri taşıdığı belirtilirken, sağlık ve lezzet açısından iftarda kızartma, sahurda ise ızgara ve fırın buğulaması önerildi.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Cengizler, yaptığı açıklamada, avlanma sezonu 1 Eylül itibariyle başlayan balığın A ve D vitamini bakımından protein kaynağı olduğunu söyledi.

Avlanma sezon başlangıcının ramazana denk gelmesinin, bu besin kaynağının sindiriminin kolay olması ve uzun süre tokluk hissi vermesi bakımından şans olduğunu belirten Cengizler, balığın kalp ve damar rahatsızlıkları bulunan kişilere doktorlar tarafından tavsiye edildiğini hatırlattı.

Haftada en az 2 öğün balık tüketilmesinde yarar olduğunu anlatan Cengizler, şöyle konuştu:

'Vücut tüm gün aç kaldığı ve ağır yağlı yiyecekler sindirim sistemini baskı altına aldığı için balık her yaş grubunca bu dönemde rahatlıkla tüketilebilir. Balık çorbası çok yararlı olmasına karşın ülke genelinde çok yaygın değil. Oruç tutan vatandaşlar için balık çorbasını özellikle öneriyoruz. Ana menüde ise iftarda kızartması, sahurda ise ızgara ve fırın buğulaması iyi gider. Ancak yine de balığı satın alırken balıkçı esnafının yağ oranına bağlı pişirme önerisi dikkate alınmalı.'

Cengizler, Türkiye'de, iç sular ve çiftliklerinde yılda ortalama 700 bin ton civarında üretimi yapılan balık tüketiminin her geçen gün arttığını bildirdi.

TAKVİME GÖRE LEVREK, PALAMUT...

Balığın avlanma zamanı, beslenme, yumurtlama ve su sıcaklığı ile tuz oranını dikkate alarak uzmanlar tarafından hazırlanan takvime göre tüketilmesinde yarar olduğunu anlatan Cengizler, 'Bu takvime göre, levrek, çinekop, palamut, sardalya, barbunya, mercan yavrusu ve lüfer ramazan süresince rahatlıkla tüketilebilir' diye konuştu.

4 KİŞİLİK AİLENİN BALIK TÜKETİM MALİYETİ

Mersin Balıkçılar Pazarı Derneği Başkanı Faruk Bolat da yeni sezonda sardalya bolluğu olduğunu söyledi.

Balığın kilosunun 1.5 ve 30 lira arasında değiştiğini belirten Bolat, 'Sarı kanat 3, sardalya l.5 liradan tezgahta alıcı buluyor. Yani 4 kişilik bir aile sardalya tercih ederse ekmeği ve salatasıyla birlikte iftar maliyetini 4-5 lira gibi bir rakama getirebilir. Maliyet fiyatı düşük diğer balıklarda en fazla 10 liraya kadar çıkar' dedi.

Bu arada, Mersin balık pazarında, eylül ayında tüketilebilecek en iyi ve lezzetli balıklar arasında yer alan Levrek 7, çinekop 6, orfoz 30, sardalya 1,5, turna 7, istavrit 4, çipura ve levrek 7 liradan satılıyor. Palamutun tanesi ise 3 liradan alıcı buluyor.

Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89