• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 5 °C

Bakan Mehmet Şimşek Pekin'e gidiyor

Bakan Mehmet Şimşek Pekin'e gidiyor
Dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın iki hafta önce yaptığı Çin ziyareti, Urumçi olaylarıyla oluşan ikili ilişkilerdeki buzları eritti.

Oluşan olumlu havanın ardından Maliye Bakanı Mehmet Şimşek 15-18 Eylül'de Pekin'e gidiyor. Bakan Çağlayan ise 100 kişilik işadamı heyetiyle 24-27 Eylül'de Çin'e yeni bir ziyaret gerçekleştirecek.

 Bakan Çağlayan'ın 29 Ağustos-1 Eylül tarihlerinde Çin'e yaptığı tarihi ve aynı zamanda siyasi motifleri de bünyesinde barındıran ziyaretin ardından iki ülke arasında karşılıklı güven ve anlayış ortamının sağlandığı ve ikili ilişkilerin kaldığı yerden devam edeceği belirtiliyor. Türk- Çin ilişkileri Urumçi'de 5 Temmuz'da meydana gelen ve 197 kişinin öldüğü, bin 700 kişinin yaralandığı Uygur- Han Çinlisi etnik çatışmasının ardından yara almıştı.

 Urumçi olaylarının ardından Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından Çin'e davet edilen ve Başbakan Tayyip Erdoğan'ın özel temsilcisi olarak bu ülkeye gelen Çağlayan, Pekin'de sıcak mesajlar vermiş ve Çin'den Türkiye'ye dev yatırımlar yapılacağını bildirmişti. Her ne kadar bu ziyaretin son gününde Urumçi havaalanında Bakan Çağlayan'ın heyetine istenmeyen protokol krizi yaşatılsa da Çin, Türkiye ile ilişkileri geliştirmekten yana tavır alıyor.

 Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 24-29 Haziran'daki tarihi Çin ziyaretinde gündeme gelen konular bir bir hayata geçiriliyor. Bu kapsamda Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 15-18 Eylül günleri arasında bürokratlar ve Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı heyeti ile Çin'e resmi bir ziyaret gerçekleştirecek.

Şimşek, Pekin'de Çin Maliye Bakanı Xie Shuren ve Çin Exim Bank yetkilileriyle bir araya gelecek. Şimşek'in heyeti Çin'in devlet garanti şirketi Sinosure ve Devlet Geliştirme Yatırım Şirketi (SDIC) yetkilileriyle görüşecek. Bakan Şimşek'in bu ziyaretinde, Cumhurbaşkanı Gül'ün Çin ziyaretinde kararlaştırılan ve iki ülke arasındaki mali, kredi ve yatırım konuları ele alınacak. 

BAKAN ÇAĞLAYAN, 100 KİŞİLİK İŞADAMI ORDUSUYLA ÇİN'E GİDİYOR

 Çin ziyaretinde verdiği mesajlar Pekin yönetimi tarafından olumlu karşılanan Bakan Çağlayan, Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) toplantılarına katılmak ve iki ülkenin firmalarını bir araya getirecek görüşmeler yapmak üzere 24-27 Eylül tarihlerinde Çin'e gidecek. Beraberinde 100 işadamı ve 15 kişilik Türk basın mensubuyla Çin'e gidecek Başkan Çağlayan, 24-25 tarihlerinde Çin'in finans başkenti Şanghay'a gidecek. Burada Şanghay İş Forumu'na katılacak Çağlayan, Türk işadamlarıyla bir araya gelecek ve ayrıca iki ülkenin firmaları arasında görüşmeler yapılacak.

 Şanghay'ın ardından 26-27 Eylül tarihlerinde başkent Pekin'e geçecek Bakan Çağlayan, burada Asya-Pasifik bölgesi Türk Ticaret Müşavirleriyle genel bir toplantı yapacak. Zafer Çağlayan, Cumhurbaşkanı Gül'ün ziyaretinde gündeme gelen pek çok konunun karara bağlanacağı ve kâğıda döküleceği KEK toplantısına katılacak.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89