• BIST 10045.74
  • Altın 2420.766
  • Dolar 32.4438
  • Euro 34.797
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 20 °C
  • Berlin 20 °C

Babacan: IMF’ye ihtiyacımız yok

Babacan: IMF’ye ihtiyacımız yok
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye’nin ekonomik büyümesinin sürmesi halinde, kriz öncesi döneme daha hızlı dönebileceklerinin altını çizdi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye’nin ekonomik büyümesinin sürmesi halinde, kriz öncesi döneme daha hızlı dönebileceklerinin altını çizerek, “yüzde 5-5,5 oranında bir büyüme yakalarsak, bu bizi 2008’in başına taşır” dedi.

Ali Babacan, CNNTurk Televizyonunda, Türkiye ekonomisi, dünya ekonomisi ve siyasi gelişmeleri değerlendirdi.

Ekonomik büyüme ve toparlanma devam ettiği sürece istihdamın da olumlu etkileneceğini vurgulayan Babacan, Aralık 2008 ile Aralık 2009 kıyaslandığında, geçen yılın son çeyreğinde başlayan toparlanmayla birlikte, istihdamda yaklaşık 1 milyon kişilik bir artışın olduğuna dikkati çekti.

Babacan, kriz döneminde bir çok ülkedeki işsizliğin iki kattan fazla artış göstermesine rağmen Türkiye’deki artışın mütevazı seviyede kaldığını anlattı.

İstihdam artışında her geçen gün daha iyi bir konuma ulaşılacağının altını çizen Babacan, “bundan sonra toplam işsizlik, her ay, geçen yıla göre daha da azalacak. Bir kaç yıla kadar, işsizlik oranı kriz öncesi döneme geri dönecek” şeklinde konuştu.

Ali Babacan, Türkiye’de genç bir nüfus potansiyelinin bulunduğuna dikkati çekerek, işsizliğin azalmasında mesleki eğitimin önemli olduğunu söyledi.

Babacan, Türkiye’de gençlerin, mezuniyet ve askerliğe gidiş arasında geçen zamanın da istihdamı olumsuz etkilediğini kaydetti.

Ekonomik toparlanma işaretleri

Türkiye ekonomisinde toparlanmanın her geçen gün güçlendiğini vurgulayan

Babacan, bu toparlanma işaretlerini, “kredi hacmindeki artış, geri dönen çeklerdeki oranın düşmesi, gazetelerin insan kaynakları ekindeki ilanların artması, elektrik üretim ve tüketiminin artması, hafif ticari araç satışlarındaki artış, buzdolabı üretimi ile tüketiminin artması” olarak sıraladı.

IMF’den bir kaynak kullanma ihtiyacımız bulunmuyor”

Babacan bir soru üzerine, ABD’de bu ay içinde G-20 Bakanlar toplantısı ile IMF-Dünya Bankası Bahar Dönemi toplantılarının olduğunu, ancak Anayasa değişikliği görüşmeleri olduğu için IMF-Dünya Bankası toplantılarına, kendisini temsilen Hazine Müsteşarını göndermeye karar verdiğini söyledi.

Babacan, Haziran ayında Toronto’da yapılacak G-20 zirvesine katılacağını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Babacan, IMF ile ilişkiler konusunda ise rutin 4.Madde Konsültasyon çalışması yapmak üzere bir IMF heyetinin 12 Mayıs’ta Türkiye’ye geleceğini ve bu heyetin yaklaşık iki hafta Türkiye’de çalışmalar yapacağını anlattı.

Ali Babacan, IMF’den bir kaynak kullanma ihtiyaçlarının da bulunmadığını vurguladı.

Türkiye’nin yurt dışı borçlanmalarında risk priminin tarihi olarak düşük seviyelerde seyir ettiğini, krizde kredi notu iki kademe birden artırılan tek ülke olduğunu belirterek, yine de Türkiye’nin kredi notunun bulunması gereken noktada olmadığını ifade etti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89