• BIST 9079.97
  • Altın 2322.335
  • Dolar 32.3413
  • Euro 34.9435
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 8 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 9 °C

Azeriler doğalgaza zam hazırlığında!

Azeriler doğalgaza zam hazırlığında!
Aliyev, Türkiye'nin Azerbaycan'dan piyasa şartlarından yüzde 30 daha düşük fiyata doğalgaz alımı yaptığını, bunun kabul edilemez olduğunu söyledi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Yukarı Karabağ'ın bağımsızlığını yüz yıl da geçse tartışmayacaklarını söyledi. Ermenistan'ın işgal ettiği Azerbaycan topraklarından bir an önce çıkmasını isteyen Aliyev, Türkiye'nin Azerbaycan'dan piyasa şartlarından yüzde 30 daha düşük fiyata doğalgaz alımı yaptığını, bunun kabul edilemez olduğunu söyledi.

APA'nın haberine göre hükümet toplantısında açıklamada bulunan Aliyev, "Azerbaycan Avrupa ülkelerine doğalgaz sevk etmeye hazır. Burada ülkeler piyasa fiyatlarında Azerbaycan'a fiyat ödeyecek. Biz doğalgazımızı piyasa şartlarında satmak istiyoruz. Bu karşılıklı menfaati olan bir proje. Ancak iki yıldır bu fırsatı değerlendiremiyoruz. Bunda temel sorun Türkiye ile Azerbaycan'ın transit sorununu henüz çözememiş olması." eleştirisi getirdi.

Diğer ülkeler gibi kendilerinin de çıkarlarını korumaya çalışmasının doğal karşılanmasını isteyen Aliyev, "Azerbaycan'ın piyasa fiyatlarından yüzde 30 daha ucuza Türkiye'ye doğalgaz sattığı gizli değil. Hangi ülke doğal kaynaklarını ucuza satmaktan memnun olur? Bu mantık dışı. Biz en azından piyasa fiyatlarına yakın satış yapmak istiyoruz. Rus gazı ile aynı fiyat olmasa da en azından yüzde 8-10 düşük olmalı. Yüzde 50 değil." önerisinde bulundu.

SAVAŞ HENÜZ BİTMEDİ

Azerbaycan ordusunun bölgenin en güçlü ordusu olduğunu ve kapasite artırımına devam edeceklerini ifade eden Aliyev, "Savaş henüz bitmedi. Azerbaycan'la Ermenistan arasında Yukarı Karabağ görüşmelerinden şimdiye kadar sonuç alamadık. Bunun tek sebebi Ermenistan'ın yapıcı olmayan tutumu. Ermenistan müzakereleri sürdürerek taktik geliştiriyor. Bu süreci kullanıyor. Ermenistan işgal ettiği bütün Azerbaycan topraklarından bir an önce çıkmalı. Buna Yukarı Karabağ da dahil. Bunun dışında bir düşünce yok. Yüz yıl da geçse Yukarı Karabağ'ın bağımsızlığını tartışmayız. Yerlerinden çıkarılan Azerbaycan halkı evlerine dönmesi gerekiyor. Bölgeye barış gücü misyonun yerleştirilmesine karşı değiliz. Bu arada Yukarı Karabağ'ın geçici bir statüsü olacak. Bu Yukarı Karabağ'ın bağımsız olduğu anlamına gelmiyor. Ermenistan ve Azerbaycan Yukarı Karabağ'ın statüsü ile ilgili müzakerelere devam edecek." bilgisini verdi.

Ermenistan'ın yöneticilerinin tutumları nedeni ile bölgede izole olduğunu kaydeden Aliyev şu ifadeleri kullandı: "Son gelişmeler Ermenistan'ı memnun ettiği doğru. Onlar uzun süredir devam eden izolasyon sürecinin sona erdiğini düşünebilirler. Ben bu görüşleri paylaşmıyorum. Ermenistan işgal ettiği topraklardan çekilirse, biz de tüm iletişim yollarını açarız. Burada bir ilerleme sağlanmadı. Temel sorun, Azerbaycan topraklarının Ermenistan tarafından işgal edilmesidir."
 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89