• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 4 °C

Antibiyotik gribi tedavi etmiyor

Antibiyotik gribi tedavi etmiyor
Dahiliye uzmanı Dr. Serdal Baysal, grip ve soğuk algınlığına yakalanan hastaları antibiyotik kullanmamaları konusunda uyardı.

Grip ve soğuk algınlığının kendini aynı semptomlarla belli ettiğini ifade eden Baysal, ''Soğuk algınlığına maruz kalan hastanın ateşi gribe yakalanan kişilere göre daha düşük seviyede seyreder, hasta soğuk algınlığına yakalandığında kısa sürede toparlanır. Gripte ise aşrı yorgunluk, yüksek ateş, baş ağrısı, gözlerde kızarıklık, öksürük başgösterir, kişi iş göremez hale gelir'' dedi.

Antibiyotik içmenin gribe yakalanan kişileri tedavi etmeyeceğini söyleyen Baysal, ''Grip hastalığında antibiyotiğin yeri yoktur. Gribe sebep olan şey, virüs dediğimiz organizmalardır. Antibiyotik ise hastalıklara sebep olan mikro organizmalar üzerinde etkilidir, antibiyotiklerin virüsleri öldürme özelliği yoktur'' diye konuştu.

HEM CEBE HEM TOPLUMA ZARAR

Bilinçsizce antibiyoik kullanan kişilerin hem kendilerini mali zarara uğrattıklarını, hem de mikroorganizmaları dirençli hale getirdikleri için topluma zarar verdiğine dikkat çeken Baysal, ''Her grip olduğunda antibiyotik kullanan kişi hem kendini hem maddi olarak zarara uğratır, hem de mikroorganizmalara antibiyotiğe karşı direnç kazandırdığı için toplumu zararı dokunur. Antibiyotik sadece komplike durumlarda kullanılmalı. Grip, bazı zamanlarda sinizüt, bronşit gibi rahatsızlıklara sebebiyet verebilir, ancak böyle bir durum varsa antibiyotik kullanılabilir'' diye bilgi verdi.

Grip rahatsızlığının tek tedavi şeklinin gribe yakalanmadan aşı olmak olduğunu ifade eden Baysal, ''Gribin kesin tedavisi yok. Bu hastalığın tek tedavi yöntemi kişilerin hastalığa yakalanmadan önce aşı olmalarıdır. Grip olmuş kişiler kendilerine iyi bakmak zorundalar. Soğuk ortamlardan kaçınaları lazım. Çünkü grip virüsü sıcak ortamda yaşama şansı bulamayan bir organizmadır. Hastalar bol sıvı tüketip C vitamini yönünden zengin olan kış meyvelerini sık tüketmelidirler. Hastalığı hafifleten anti gribal ilaçlar da gribe yakalanmış kişilerin kullanması gereken en önemli yardımcılardan biridir'' dedi.

Grip aşısınn yaptırıldıktan itibaren 15 gün içinde etkisini göstereceğini söyleyen Baysal, aşı olmanın da yüzde yüz çare olmadığını söyledi. Gribe yakalanan kişilerin kalabalık ortamlara girmemesinin toplumun sağlığını korumak adına gerekli olduğunu ifade eden Baysal, ''Gribe yakalanmış kişiler kalabalık ortamlardan uzak durması gereklidir, veliler eğer çocukları grip olduysa diğer öğrencilere bulaşmasının önüne geçmek için okula göndermemelidir. Herkes odasını sık sık havalandırmalıdır, çünkü grip bir damlacık enfeksiyonudur, daha çok hava yoluyla bulaşır'' şeklinde konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89