İngiltere basınından Guardian gazetesi, günümüz Almanya'sına farklı yönleriyle mercek tutan yazı dizisinde Almanya'da göç konusuna geniş yer ayırıyor.
Özellikle Türkiye kökenli toplumun Almanya'daki toplumsal konumunu ele alan Gary Younge imzalı yazıda, kimi diğer Avrupa ülkelerinde endişe uyandıran yabancı düşmanı aşırı sağ partilerin Almanya'nın siyasi hayatında yer almadığı; fakat öte yandan Türkleri genetik olarak daha aşağıda gören bir kitabın en çok satanlar listesine girebildiği belirtiliyor.
Guardian yazarı Gary Younge, entegrasyon tartışmalarını değerlendirdiği yazısında Berlin izlenimlerine yer veriyor.
Younge, eski Alman Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Thilo Sarrazin'in Türklerin ve Arapların genetik özellikleri yüzünden geri kaldığı iddiasının yer aldığı "Almanya Kendini Yok Ediyor" adlı kitabıyla ilgili olarak şunları söylüyor:
"Belki bu iddialar bazılarını şaşırttı ama kamuoyunun tepkisi herkesi şaşırttı. Şu anda 14'üncü baskısı yapılan kitap, Almanya'da İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en çok satan kitap. Ekim ayında Focus dergisinde yayımlanan ankete katılanların yüzde 31'i göçmenler yüzünden Almanya'nın zeka ortalamasının düştüğünü, yüzde 62'si de Sarrazin'e hak verdiğini söyledi.
Gazeteye konuşan Henrick Böll Vakfı'ndan Mekonnen Meshgena, ''Sarrazin yeni bir şey söylemedi, hiçbir tabuyu yıkmadı ve tartışmaya hiçbir katkıda bulunmadı. Ama asıl şok edici olan şey, 'Üslubu yanlıştı ama söylediklerinden haklılık payı var' diyen aydınların sayısıydı'' diyor.
HAKKIMIZDA KONUŞUYORLAR AMA BİZİMLE KONUŞMUYORLAR
Suriyeli bir Kürt olan Zelika Baba ise ''Entegrasyon bir al ver işidir. Bizden kendi kültürümüzden vazgeçmemizi istiyorlar. Burada ne kadar yaşadığınız önemli değil. Her zaman yabancısınız. Bizim hakkımızda konuşuyorlar ama bizle konuşmuyorlar'' diye yakınıyor.
Almanya'daki ırk, din ve ulusal kimlik tartışmasının son 20 yıldır Avrupa'nın geri kalanında süren tartışmadan pek farklı olmadığına dikkat çeken yazar şöyle devam ediyor:
"Ekonomik ve sosyal gerçeklikler de büyük ölçüde benzerlik gösteriyor. 2009'da yayımlanan bir rapora göre, Türkler Almanya'da en az entegre olabilmiş toplum. Türkler arasındaki işsizlik yüzde 11. Ulusal ortalama yüzde 6,5. Ve Türklerin sadece yüzde 14'ü ortaöğretim final sınavlarını geçebiliyor."
Guardian yazarı Gary Younge, Berlin'de konuştuğu Almanya doğumlu göçmen çocuklarından hiçbirinin kendisinin bir gün tamamen Alman olarak kabul edileceğini beklemediğini bildiriyor.
Doktora öğrencisi Füsun Türetken, ''Alman anne-babanız yoksa bir Alman olarak kabul edilmeniz imkansız.'' diyor.
''Az sayıda göçmen kökenli kişiye tamamen Alman olarak benimsenme kapısının aralandığını'' belirten Füsun Türetken, ''Eğer başarılı olurlarsa, Almandırlar. Ama başarısızlarsa, Türk ya da Müslüman olarak hatırlanacaklardır.'' diyor.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.