• BIST 9695.47
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Diyarbakır 29 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 9 °C

Albayrak: Faşistlere rağmen…

Albayrak: Faşistlere rağmen…
Yeni Şafak Gazetesi Yazarı Hakan Albayrak bugünkü köşe yazısında dün Meclis'te yapılan tarihi oturuma değindi.

Yeni Şafak Gazetesi Yazarı Hakan Albayrak bugünkü köşe yazısında dün Meclis'te yapılan tarihi oturuma değindi. TBMM'deki konuşmalarda Bahçeli'nin söylediklerine dikkat çeken Albayrak, Bahçeli'nin “Bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi 89 yıllık kutlu tarihinin en talihsiz günlerinden birini yaşamaktadır… ”sözünü de hatırlattı.

GAZETELERİN AÇILIM MANŞETLERİ

İŞTE HAKAN ALBAYRAK'IN YAZISI:

Faşistlere rağmen…

Önce İçişleri Bakanı Atalay konuştu. Sakin sakin konuştu. 'Ekstrem' bir laf etmedi. Ayrımcılığa uğradığını düşünen vatandaşların başvurabileceği bir Meclis Komisyonu'nun kurulabileceğini, isimleri değiştirilen yerleşim birimlerine eski isimlerinin iade edilebileceğini, siyasi parti hukukunun alanının genişletilebileceğini v.s. söyledi.

Atalay'dan sonra DTP lideri Türk konuştu. O da sakin sakin konuştu. O da 'ekstrem' bir şey söylemedi. Fevkalade yumuşak, fevkalade mutedil, farklı fikirlere fevkalade saygılı bir konuşma yaptı. Geçmişte yaşanan acı tecrübelerden ders alarak demokratik bir Türkiye'de barış içinde beraber yaşamanın şartlarını oluşturmaktan söz etti, ülkenin bayrağı ve sınırları ile bir dertlerinin olmadığını vurguladı ve Türkçenin ortak dil olarak kullanılmasına karşı çıkmadıklarını belirtti.

Gerek Atalay ve gerekse Türk, hem söylem hem de lisan-ı hal ile, huzur ve güven telkin etti. Seviyeli bir tartışma için gerekli vasatın oluştuğunu düşünerek rahatladık.

Derken, MHP lideri Bahçeli çıktı kürsüye. Bahçeli, konuşmasının daha ilk cümlesinde, bu 'huzur ve güven ortamı'ndan ne kadar büyük bir rahatsızlık duyduğunu çarpıcı bir şekilde ortaya koydu: “Bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi 89 yıllık kutlu tarihinin en talihsiz günlerinden birini yaşamaktadır…” Haydaaa!

Cumhuriyet tarihinin olumsuzluklarıyla nihayet yüzleşmeye, devlete küskün halk kitlelerinin gönlünü kazanmaya ve Türkiye'nin emperyalistlerce kaşınan yaralarını kapatma iradesini göstermeye başlayan Meclis, dün, Bahçeli'nin dediğinin tam tersine, tarihinin en 'talihli' günlerinden birini yaşamıştır.

Bahçeli'ye ve Dersim katliamını utanmadan savunan sosyal demokrat kılıklı faşistlere rağmen kutlu olsun. Olacak inşaallah.

BAŞBUĞ NİYE HALA GÖREVDE?

Demokratik bir ülkede ekonomik, sosyo-politik ve dini hayata müdahale eğiliminde olduğunu açıkça gösteren bir genelkurmay başkanı görevde kalabilir mi?

İlker Başbuğ, görevi Yaşar Büyükanıt'tan devralırken yaptığı konuşmada, “giderek güçlenen bazı cemaatler”in “ekonomiyi yönlendirmeye, sosyo-politik yaşamı biçimlendirmeye, dine bağlı bir yaşam tarzı olarak sosyal kimliklerini ortaya koymaya” çalıştıklarını ifade ederek, böyle bir müdahale eğilimi sergilemişti. Orduyu Meclis'in, hükümetin ve genel olarak siyasetin üstünde gördüğünü de faş etmişti o konuşmada. Demişti ki: “Türkiye, ulus devletin yaşanmasına engel olmayacak kültürel değişimleri sağlamıştır. Türkiye'den bunun dışında kurumsal düzenlemeler beklenemez.” Mealen: 'Ulus devlet sınırlarının nerede başlayıp nerede bittiğine, Türkiye için hangi kültürel değişimlerin ve kurumsal düzenlemelerin uygun olup olmadığına karar verecek olan merci sivil otorite değil askeriyedir.'

Başbuğ'un sonraki konuşmaları ve tavırları bir yana… “AK Parti ve Gülen Hareketi'ni Bitirme Planı”yla örtüşen 'anti cemaat' duruşu, iki milyon vatandaşımızın oy verdiği DTP'lilere “siyaset ağaları” diyerek cephe alması, TSK içinde bir “cadı avı” başlatmayacakları sözünü vererek darbecileri rahatlatmaya çalışması v.s. bir yana… Sivil toplum, sivil otorite ve siyasi hayat üzerinde askeri tahakküm hesabı anlamına gelen diğer bütün sözleri ve davranışları bir yana… Cuntayla ilgisi veya ilgisizliği de bir yana… Genelkurmay Başkanı olarak yaptığı o ilk konuşma, Başbuğ'un görevden alınması için yeterli sebeptir. Daha o gün, o saat, göreve gelir gelmez görevden alınmalıydı Başbuğ. Hâlâ neyi tartışıyoruz?

Hükümet, “Sivil otoriteye bakışı daha kötü olan bir genelkurmay başkanı gelirse pişman oluruz” diye düşünüyorsa, o düşünceden vazgeçsin. “Öyle geleni de göndeririz” desin. “Sonraki de öyle gelirse onu da göndeririz” desin…

Demokrat Parti'nin “Yeter, söz milletin!” sloganıyla iktidara gelişinden 60 sene sonra hâlâ millet iradesinin üzerindeki gölgeyi konuşuyoruz. Bu gölge kalksın artık.

GENELKURMAY'IN TUHAF BEKLENTİSİ

Haber: “Genelkurmay Başkanlığı, 'İrtica İle Mücadele Eylem Planı' başlıklı, 'ıslak imzalı' olduğu iddia edilen belgenin henüz Askeri Savcılığa ulaşmadığını, belge ile ilgili adli tıp raporunun Askeri Savcılığa ulaştığını, raporda sadece imza tetkikinin yapılmış olduğunu bildirdi.”

Yorum: Böyle işlere artık sivil yargının baktığı bilgisi Genelkurmay'a ulaşmadı mı? İlgili yasa değişikliğinin yer aldığı Resmi Gazete Genelkurmay'a gelmedi mi? “Islak imzalı olduğu iddia edilen belge”yi bekliyorlarmış. Ne diye? Ne hakla? “Sadece imza tetkikinin yapılmış olduğu” adli tıp raporunu yeterli bulmuyorlar, halbuki sivil savcılık onu bile göndermek mecburiyetinde değildi. Genelkurmay'ın çağa ayak uydurmasını bekliyoruz!

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Ekşi Sözlük’e erişim engeli kaldırıldı03 Mart 2023 Cuma 10:13
  • Ekşi Sözlük'e erişim engeli getirildi22 Şubat 2023 Çarşamba 11:28
  • Şahan Gökbakar'dan 'sesi kısan' TRT Haber'e tepki11 Şubat 2023 Cumartesi 22:47
  • Sözcü TV yayın hayatına başlıyor21 Ocak 2023 Cumartesi 12:38
  • Halk TV'de üst düzey istifalar07 Ocak 2023 Cumartesi 23:01
  • RTÜK’ten kanallara ‘Kılıçdaroğlu’ cezası30 Mayıs 2022 Pazartesi 13:43
  • TV100'den Metin Özkan kararı23 Şubat 2022 Çarşamba 17:11
  • VOA’dan RTÜK kararına itiraz: Tek amacı sansür uygulamak23 Şubat 2022 Çarşamba 15:40
  • Rusya Deutsche Welle'yi yasakladı03 Şubat 2022 Perşembe 18:28
  • RTÜK’ten TELE1 ve FOX TV’ye ceza24 Ocak 2022 Pazartesi 15:21
  • ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89