• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 3 °C

AKP, Pamuk'tan evet izni bekliyor

AKP, Pamuk'tan evet izni bekliyor
AKP İstanbul İl yönetimi referandumda "evet" diyeceğini açıklayan herkesle konuşup tanıtım kampanyalarında kullanmak için izin istiyor

 AKP referandum kampanyasını yürütürken ünlülerden de destek almaya çalışıyor. AKP İstanbul İl yönetimi referandumda "evet" diyeceğini açıklayan herkesle konuşup tanıtım kampanyalarında kullanmak için izin isterken, İbrahim Tatlıses ve Mahsun Kırmızıgül'den "Hayır, bizi tanıtımınızda kullanamazsınız" derken, Nobel Ödüllü yazar Orhan Pamuk'tan da "evet izni" bekleniyor.

Milliyet Gazetesi Ekonomi Şefi Murat Sabuncu'nun "12 Eylül’de ‘teğet geçti’ de oylanacak" başlığıyla yayımlanan yazısı şöyle:

12 Eylül’de ‘teğet geçti’ de oylanacak

Ayazağa’da bir kahve. Gece yarısına yakın bir saat. İçerisi dışarısı tıklım tıklım. Çoğu masada okey oynanıyor. Kalabalık bir grup kapıdan içeri giriyor

Grubun içinde Ak Parti’nin İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşcu da var. Her masaya gidip el sıkıyor. Biraz sonra kendisi için hazırlanan bir masada yaklaşık 100 kişilik bir kitleye konuşmaya başlıyor: “10 dakikanızı alacağım fazla değil. Bu arada oyununuzu kesmeyin, kulağınız bende olsun yeter. 12 Eylül’deki anayasa değişikliği referandumuyla ilgili size madde madde kısa bilgi vereceğim.”

Ardından maddelerin kişilerin hayatında ne değiştireceğini anlatıyor. Dinliyor kalabalık... Sadece bir iki masadan “taş sesi” geliyor. Masaya vurulan taşların arasında konuşma bitiyor. Ardından sorular... Yaşlı bir amca söz alıyor. Aynen şunu söylüyor:

“Ben anayasa-babayasa bilmem. Geçinemiyorum, faturalarımı ödeyemiyorum. Ne olacak bizim halimiz?”

Babuşcu sakince anlatıyor:

“Ekonomide karşılığı olmayan işler yapmayacağız. Para basıp dağıtmayacağız. Belki siz zorlanacaksınız ama bazen gelecek kuşaklar için fedakarlık gerekiyor.”

Bu sırada benim oturduğum yerin arkasındaki iki genç “İş de yok” diyor. Yani “geleceği oluşturacak kuşaklar da ekonomik anlamda sıkıntılı.”

Önceki gece iftardan gece yarısını geçen bir saate kadar Ak Parti İstanbul yönetimiyle sokakları gezdim. Bayrampaşa’da, Bakırköy’de, Ayazağa’da insanlar “en az anayasa değişikliği kadar” hatta zaman zaman daha yoğun bir oranda “ekonomiyle ilgili sıkıntılarını” dile getiriyor. Muhalefetin 12 Eylül’ü “Ak Parti’ye evet-hayır”a dönüştürme stratejisi yanına ekonomideki sıkıntıları da alarak “evet” için zorlu bir atmosfer ortaya çıkarmış durumda. Babuşcu bu düşünme şeklinin “yanlış” olduğunu söylese de “ortaya çıkan resmin” bu olduğunu da inkar etmiyor. Türkiye genelinde yaklaşık yüzde 7’lik bir oy oranına sahip BDP’nin Kürt oylarıyla ilgili boykotu kadar, ister Türk, ister Kürt olsun “ekonomik gerçeklikler” sandığa yansıyacak. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın hafızalara kazınan cümlesi “kriz teğet geçti”nin bir anlamda “sağlaması da” yapılacak.

Mahallelerde, sokaklarda rahatlar, sitelere giremiyorlar

AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşcu “lafı eğip bükmeyen” bir kişi. Sorulara net cevap veriyor. 30 bin kişi çalışıyor sabaha kadar “evet” kampanyası için. Verdiği bilgiye göre mahalle ve sokaklarda rahatlar ama sitelere giremiyorlar. “Güvenlik gerekçesiyle ya da kimi yerlerde partiye duyulan mesafeden birkaç yer hariç buralarda çalışma yapamıyoruz” diyor. Aklıma “denize kıyısı olan yerlerde CHP’nin diğer bölgelerde AK Parti’nin önde olduğunu gösteren” seçim sonrası haritalar geliyor. Belki de önümüzdeki dönemde “sitelerin yoğun olduğu yerler için ayrı bir sosyolojik-analitik” çalışma yapmak gerekecek. Bu arada İstanbul için biraz rakamlara bakalım. Bu seçimlerde 9 milyon 180 bin kişi oy kullanacak. 29 Mart yerel seçimlerinden bu yana İstanbul’da seçmen sayısı 380 bin kişi arttı. Bu oranı küçümsemeyin. Geçen seçimlerdeki “MHP”ye denk geliyor. Yine son seçimlere göre düz bir mantık yürüttüğümüzde evet cephesiyle hayır cephesi neredeyse başa baş çıkıyor.

 Orhan Pamuk’tan ‘evet’inizi kullanabilir miyiz izni bekliyorlar

Bakırköy Özgürlük Meydanı. Saat: 22.00. Ak Parti’nin meydanın iki farklı yerinde kurduğu çalışma alanları. Bir tarafta büyük bir tır. Dev bir ekran. Yanında “referandumdaki değişiklikleri anlatan panolar”. Karşı tarafta daha küçük bir çalışma noktası. Oradan isteyen her çocuğa birer evet balonu. Diğer partiler “o saatte yoklar”.

Kocaman ekranın üstünde “ünlüler geçidi” var. Yeşim Salkım’dan Kadir Çöpdemir’e Kezban Hatemi’den İshak Alaton’a... Onlarca kişi. Ak Parti İstanbul İl yönetimi referanduma “evet” diyeceğini açıklayan herkesle konuşup “evet”inizi tanıtım kampanyamızda kullanabilir miyiz?” izni almış. Bir kısmı izin vermiş. Ama aralarında İbrahim Tatlıses, Mahsun Kırmızıgül, Ahmet Özhan, Kenan Işık’ın bulunduğu bir grup “Hayır bizi tanıtımınızda kullanamazsınız” demiş. Pazartesi akşamı Orhan Pamuk’tan “evet izni” bekleniyordu.

Tenceresini alan iftara ‘katkı’ya geliyor

Bayrampaşa’dayım. Ak Parti’nin her gün İstanbul’un her ilçesinde verdiği iftarlardan birinde. Binlerce kişi önce orta oyunu seyrediyor, şarkı dinliyor. Ardından Kur-an, dua ve orucunu açıyor. Benim katıldığım iftarda mönüde “mantar çorba, etli bezelye, nohutlu pilav, lokma, ayran” vardı. Babuşcu iftar kaplarını göstererek, “Bunlar soğumayan termal kaplar, bu işte iyice uzmanlaştık” dedi. Bu arada apartmanların arasına kurulan bu alana etraftan “kendi yaptığı yemeği bulunduğu masaya paylaştırmaya gelenler” katıldı. Benim oturduğum masaya “Boşnak mantısı” düştü mesela. 29 gün boyunca İstanbul’un her ilçesinde böyle bir organizasyon yapılıyor. Duaların arasına “evet”ler karışıyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Ekşi Sözlük’e erişim engeli kaldırıldı03 Mart 2023 Cuma 10:13
  • Ekşi Sözlük'e erişim engeli getirildi22 Şubat 2023 Çarşamba 11:28
  • Şahan Gökbakar'dan 'sesi kısan' TRT Haber'e tepki11 Şubat 2023 Cumartesi 22:47
  • Sözcü TV yayın hayatına başlıyor21 Ocak 2023 Cumartesi 12:38
  • Halk TV'de üst düzey istifalar07 Ocak 2023 Cumartesi 23:01
  • RTÜK’ten kanallara ‘Kılıçdaroğlu’ cezası30 Mayıs 2022 Pazartesi 13:43
  • TV100'den Metin Özkan kararı23 Şubat 2022 Çarşamba 17:11
  • VOA’dan RTÜK kararına itiraz: Tek amacı sansür uygulamak23 Şubat 2022 Çarşamba 15:40
  • Rusya Deutsche Welle'yi yasakladı03 Şubat 2022 Perşembe 18:28
  • RTÜK’ten TELE1 ve FOX TV’ye ceza24 Ocak 2022 Pazartesi 15:21
  • ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89