• BIST 9079.97
  • Altın 2324.068
  • Dolar 32.3623
  • Euro 34.9104
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 6 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C
  • Berlin 5 °C

Ahmet Altan’ın serbest bırakılması için çağrı

Ahmet Altan’ın serbest bırakılması için çağrı
14 isim Ahmet Altan’ın tutukluluğunun 1500. gününde P24 aracılığıyla mesaj yayımladı.

 Kasım’da yayımlanan mesajlarda, Altan’ın hukuksuz bir şekilde tutuklu olduğu vurgulandı ve derhal serbest bırakılması istendi.

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Sarah Clarke, Milena Büyüm, Philippe Sands, Emma Sinclair-Webb, Özgür Öğret, Erol Önderoğlu, Schona Jolly QC, Caroline Stockford, HDP milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu, Ömer Faruk Gergerlioğlu ile CHP milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu ve Utku Çakırözer, Figen Albuga Çalıkuşu tutuklu yazar Ahmet Altan’ın serbest bırakılması için çağrı yaptı.

Çağrı metninde şu ifadeler yer aldı:

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI): olarak gazeteci, Altan’ın tutukluluğuna bir son vermesi çağrısına biz de katılıyoruz. Altan’ın derhal serbest bırakılmasını talep ediyor, Türkiye’de haberciliği yüzünden hapsedilen tüm gazetecilerle dayanışma içinde olduğumuzu hatırlatıyoruz.”

“Delile dayanmayan iddialar”

Sarah Clarke (Article 19 Avrupa Bölümü Direktörü): Article 19 Türk yetkililere, tamamen temelsiz ve hiçbir delile dayanmayan iddialardan suçlu bulunan Ahmet’i derhal serbest bırakmaları için bir kez daha çağrı yapıyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ni Ahmet’in dört yıldır önlerinde duran dosyasını derhal karara bağlamaya çağırıyoruz.”

“Ahmet Altan’ı serbest bırakın”

Milena Büyüm (Uluslararası Af Örgütü Türkiye Kampanya Sorumlusu): Düşünce mahpusları sadece barışçıl görüşlerini açıkladıkları için hapsedilmiş bireylerdir. Türkiye’de bu durumdaki mahpuslardan biri de Ahmet Altan. Bugün demir parmaklıklar ardında 1500 gününü tamamlıyor. Altan’ın durumu son birkaç yılın en büyük adaletsizliklerinden biri. Ahmet Altan’ı serbest bırakın.”

“Sana saygı duyuyoruz”

Hukukçu, Profesör Philippe Sands (İngiliz PEN Örgütü Başkanı): Hukuk düşüncesine ve hukukun ruhuna aykırı. Ben Türkiye hükümetinin liderlerinden Ahmet’i serbest bırakmalarını, bunu derhal, en azından insanî gerekçelerle yapmalarını rica ediyorum. Güçlü ol. Ruhun özgür olsun. Ve şunu bil ki dünyanın dört yanında seni düşünen, seni destekleyen, şu anda ve gelecekte de her zaman senin yanında olan pek çok insanız. Sana saygı duyuyoruz. Seni selamlıyoruz. Ve seni seviyoruz. İyi ol sevgili Ahmet.

“Altan için inandırıcı tek delil gösterilemedi”

Emma Sinclair-Webb (İnsan Hakları İzleme Örgütü/HRW- Türkiye Direktörü): Ahmet Altan’ın davasının başından sonuna dek, aleyhindeki temelsiz iddiaları destekleyen tek bir inandırıcı delil bile gösterilemedi. İnsan Hakları İzleme Örgütü Ahmet Altan’ın derhal cezaevinden salıverilmesi ve hakkındaki tüm suçlamaların düşürülmesi için çağrı yapıyor.

“Ahmet Altan’ın hapiste olması Türkiye için bir utançtır”

Özgür Öğret (Gazetecileri Koruma Komitesi/CPJ Türkiye Temsilcisi): Altan bir fikir suçlusudur. Altan’ın özgürlüğü Türkiye için bir risk ya da tehdit değildir. Ahmet Altan’ın hapiste olması Türkiye için bir utançtır. Ahmet Altan için özgürlük istiyoruz.”

“Ahmet Altan’a düşman hukuku uygulandı”

Erol Önderoğlu (Sınır Tanımayan Gazeteciler/ RSF- Türkiye Temsilcisi): Sevin sevmeyin, Ahmet Altan’ın bir darbe girişime ortak olamayacağını herkes biliyordu. Altan 3 yılını hapishanede hukuku mumla arayarak geçirdi. Ağzını sıkı tutan biri olmasa gerek, 10 yıllık görülmemiş ağırlıkta hapis cezasıyla tahliye edildikten bir hafta sonra yeniden tutuklandı. Altan’a yapılan muamele hem çifte standardın acı göstergesi hem de “düşman hukuku”nun varabileceği noktayı gözler önüne seriyor.

“Altan’ın tutukluluğunun siyasi saiklerle olduğu aşikâr”

Schona Jolly QC (İngiltere ve Galler Barosu İnsan Hakları Komitesi/BHRC Başkanı): Türkiye’de 2016 yılında yaşanan darbe girişiminin ardından aralarında Ahmet Altan’ın yargılandığı davanın da olduğu çok sayıda dava izledik. Tutuklama artık Türkiye’de sivil toplumu ve özgür ifadeyi yıldırmak ve cezalandırmak amacıyla kullanılan bir silâh hâline geldi. Giderek zalimleştiği ve bozulduğu ortada olan bir yargı sisteminde, Altan’ın tutukluluğunun siyasi saiklerle olduğu aşikâr. Ahmet Altan derhal serbest bırakılmalı ve dünyayı yeniden görmelidir.

“O, güçlü bir muhalif ses”

Caroline Stockford (Norveç PEN Türkiye Danışmanı): Norveç PEN, Altan’ın derhal ve koşulsuz serbest bırakılması çağrısı yapıyor. O, güçlü bir muhalif ses. Ama ifade özgürlüğüyle ve işleyen bir demokraside müsaade edilen şey de zaten budur. Norveç PEN Ahmet Altan hakkındaki iddianameyi bu yıl sona ermeden inceleyerek raporunu hazırlayacak. Ahmet Altan’ı serbest bırakın.

“Ahmet Altan siyasi bir kararla cezaevine konuldu”

Ömer Faruk Gergerlioğlu (HDP Milletvekili): Ahmet Altan’ın tutuklu olduğu bir ülkede demokrasi ve hukukun olamayacağı apaçık ortada. Benim nezdimde Ahmet Altan’ın tutukluluğu mevzubahisse demokrasinin de cezaevinde olduğu gerçeği apaçık ortadadır. Ne olduğu belli olmayan iddialarla, ithamlarla cezaevine kondu ve tahliye edilmesine rağmen siyasi bir kararla tekrar cezaevine kondu.

“Ahmet Altan düşünceleri nedeniyle içeride.”

Filiz Kerestecioğlu (HDP Milletvekili): Birçok düşünce suçlusu gibi Ahmet Altan da düşünceleri nedeniyle içeride. Tıpkı Osman Kavala gibi, Selahattin Demirtaş gibi, Figen Yüksekdağ gibi, diğer siyasi tutuklular ya da gazeteciler gibi sözünü söylemekten vazgeçmeyen bir insan. Maalesef bu değerli insanların içeride tutulmaları ülkeye çok şey kaybettiriyor. Hepsine olduğu gibi Ahmet Altan’a da özgürlük yakındır ve yakın olmalıdır.

“Ahmet Altan hukuka aykırı bir biçimde cezaevindedir”

Sezgin Tanrıkulu (CHP Milletvekili): Ahmet Altan, 15 Temmuz darbe girişiminden bir gün önce çıktığı bir televizyon programında subliminal mesaj verdiği gerekçesiyle tutuklandı ve hukuka aykırı bir biçimde cezaevinde tutulmaya devam ediyor. Dosyası Yargıtay tarafından bozuldu. Yeniden yargılandı ve tahliye edildi. Bir hafta sonra itirazla yeniden tutuklandı. Dosyası şu an yine Yargıtay’da. Ahmet Altan gazetecidir, Ahmet Altan edebiyatçıdır, Ahmet Altan hukuka aykırı bir biçimde cezaevindedir resmen rehinedir.

“Ahmet Altan düşüncelerini ifade ettiği için tutuklu”

Utku Çakırözer (CHP Milletvekili): Ahmet Altan düşüncelerini ifade ettiği için tutuklu. Yargıtay’da bekleyen dosyası bir an önce ele alınmalı ve tahliyesi sağlanarak özgürlüğüne kavuşmalıdır. Sadece Ahmet Altan değil, onun gibi düşüncesini ifade ettiği için cezaevinde tutulan tüm düşünce suçluları, gazeteciler, milletvekilleri, belediye başkanları bir an önce özgürlüklerine kavuşmalıdır.

“Yargının yazı ve yazar düşmanlığına alet olmaması gerekir”

Figen Albuga Çalıkuşu (Ahmet Altan’ın avukatı): 23 ülkede kitapları yayınlanmış, Nobel ödül sahibi 51 kişinin özgürlüğü için imza verdiği, dünyanın en saygın edebiyat ödüllerini Silivri’de hücresinde yazdığı kitaplarıyla alan bir romancıya bir ülkenin böylesi bir zulmü uyguluyor olması övünülecek bir iş değildir. Yaşanan bu hazin durum yazı ve yazar düşmanlığının en son halkasıdır. Nazım Hikmet’ten Sabahattin Ali’ye, Kemal Tahir’den Orhan Kemal’e bu ülke hep aynı utanılacak zulmü yaşattı. Yargı mensuplarının bu ülkedeki yerleşmiş yazı ve yazar düşmanlığına alet olmaması gerekir.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Ekşi Sözlük’e erişim engeli kaldırıldı03 Mart 2023 Cuma 10:13
  • Ekşi Sözlük'e erişim engeli getirildi22 Şubat 2023 Çarşamba 11:28
  • Şahan Gökbakar'dan 'sesi kısan' TRT Haber'e tepki11 Şubat 2023 Cumartesi 22:47
  • Sözcü TV yayın hayatına başlıyor21 Ocak 2023 Cumartesi 12:38
  • Halk TV'de üst düzey istifalar07 Ocak 2023 Cumartesi 23:01
  • RTÜK’ten kanallara ‘Kılıçdaroğlu’ cezası30 Mayıs 2022 Pazartesi 13:43
  • TV100'den Metin Özkan kararı23 Şubat 2022 Çarşamba 17:11
  • VOA’dan RTÜK kararına itiraz: Tek amacı sansür uygulamak23 Şubat 2022 Çarşamba 15:40
  • Rusya Deutsche Welle'yi yasakladı03 Şubat 2022 Perşembe 18:28
  • RTÜK’ten TELE1 ve FOX TV’ye ceza24 Ocak 2022 Pazartesi 15:21
  • ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89