• BIST 9113.57
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3529
  • Euro 34.9558
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 12 °C

ABD'li yetkili: S-400 alımı yaptırımların önünü açar

ABD'li yetkili: S-400 alımı yaptırımların önünü açar
Ankara’da bir grup gazeteciye konuşan ABD’li üst düzey bir yetkili Türkiye’nin hem Rusya’dan S-400, hem ABD’den Patriot füzeleri almasının mümkün olmayacağını söyledi.

Yetkili, “Türkiye, S-400 alma yolunda ilerlerse, bu, Türkiye’nin F-35 programına katılımını tehlikeye atacak ve Türkiye’nin, bu konuda ABD yaptırımlarına maruz kalmasının önünü açacak. Türkiye, S-400 alırsa ABD, Türkiye’ye Patriot’ların satışı için yürüyen süreci durduracaktır, ABD hükümetinin görüşü bu yöndedir” dedi.

Cumhuriyet gazetesinden Hüseyin Hayatsever’in haberine göre, ABD’li üst düzey bir yetkili, Ankara’da bir grup gazeteciyle bir araya gelerek iki ülke ilişkilerinde son dönemdeki gelişmelere ilişkin açıklamalar yaptı ve soruları yanıtladı.

‘TÜRKİYE İLE REJİM KONUSUNDA ENDİŞELERİMİZ ORTAK’

ABD’nin çekilmesi sonrası Suriye hükümetiyle YPG’nin işbirliğine gitmesi olasılığı hakkında da konuşan ABD’li yetkili, şu ifadeleri kullandı:

“Bu, Türkiye ve ABD arasındaki görüşmelerde de konuşulan bir konu. ABD’nin çekilmesi sonrası bu bölgelerde Türkiye’nin güvenlik endişelerine yanıt verebilecek düzenlemeler yapılması konusunda mutabık kaldık. Türkiye’nin, ABD’nin çekildiği bölgelerde (Suriye) rejiminin etkinliğini arttırmaması gerektiği yönünde görüşleri olduğunu biliyoruz, biz de bu görüşleri destekliyoruz. (Suriye) rejimi konusunda endişelerimiz ortak, bu nedenle Türkiye ve diğer ortaklarımızla BM’nin 2254 sayılı kararı çerçevesinde siyasi bir çözüme ulaşılması için çalışmalarımız sürüyor.”

‘YPG’NİN SİLAHLARI KOŞULLAR ELVERDİĞİ ÖLÇÜDE TOPLANACAK’

ABD’li yetkili, Suriye’nin kuzeyinde oluşturulması gündemde olan güvenli bölgenin kim tarafından kontrol edileceği konusundaki soruya net bir yanıt vermekten kaçınırken “Güvenli bölgenin, Türkiye’nin güvenlik endişelerini giderecek şekilde oluşturulması için çalışmalarımız sürüyor” dedi.

ABD’nin çekilme sürecinde YPG’ye verilen silahların toplanıp toplanmayacağıyla ilgili bir soruyu da yanıtlayan ABD’li yetkili, “Bu konudaki endişeleri anlıyoruz. Bu konuda Türk hükümetine sözler verdik. Bu sözler, sahadaki koşullar elverdiği ölçüde yerine getirilecek, ki bildiğiniz gibi sahada çok zorlu koşullar mevcut” diye konuştu.

‘TÜRKİYE’NİN ENDİŞELERİNİN BARIŞÇIL YOLLARDAN GİDERİLMESİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Birkaç hafta içinde teröristler Münbiç’ten çıkarılmazsa bekleme süremiz sona erer” sözlerini de değerlendiren ABD’li yetkili, “Türk hükümetinin bu konudaki sabırsızlığının farkındayız. Türk hükümetinin, ABD’nin çekilmesi bağlamında kuzey Suriye’den kaynaklanan güvenlik endişelerinin meşru temelleri olduğunun da farkındayız” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin endişelerinin barışçıl yollardan giderilmesi için çalıştıklarını dile getiren yetkili, “Türkiye’nin ulusal güvenlik endişelerinin giderilmesi için askeri operasyon düzenlenmesinin de olası senaryolar arasında olduğunu biliyoruz. Fakat bu güvenlik endişelerinin askeri operasyon yerine barışçıl yollarla giderilmesi için Türkiye ile birlikte çalışarak elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Türk muhataplarımızın da bunun farkında” şeklinde konuştu.

‘TÜRKİYE S-400 ALIRSA F-35 PROGRAMINA KATILIMI TEHLİKEYE GİRER’

Türkiye’nin Rusya’dan almayı kararlaştırdığı ve Rusya’nın, teslimatın bu yılın Ekim ayında yapılacağını açıkladığı S-400 füze savunma sistemlerini konusunda da konuşan yetkili, şunları söyledi:

“Türkiye, S-400 alma yolunda ilerlerse, bu, Türkiye’nin F-35 programına katılımını tehlikeye atacak ve Türkiye’nin, bu konuda ABD yaptırımlarına maruz kalmasının önünü açacak. Türkiye’nin, S-400 yerine NATO sistemleriyle uyumlu bir hava savunma sistemi almasını isteriz. S-400’e alternatif olarak Türkiye’ye iyi bir teklif sunduk. Türkiye’nin hava savunma sistemine ihtiyacı olduğunu kesinlikle kabul ediyoruz, fakat bu savunma sistemi alımı, Türkiye’nin F-35 programına katılımını tehlikeye atmayacak, Türkiye’nin ABD yaptırımlarına muhatap olma olasılığını ortaya çıkarmayacak ve Türkiye’nin NATO yükümlülüklerini yerine getirecek şekilde olmalı. Son birkaç aydır Türkiye’ye yapılacak Patriot teklifi üzerinde çalıştık ve teklif yapıldı. Bu teklif değerlendiriliyor. Türkiye’nin iyi bir tercih yapması için elimizden geleni yapıyoruz. Çünkü burada gerçekten iki yol var; birinci yol, Türkiye ile ABD arasındaki iyi askeri işbirliğinin süreceği, Türkiye’nin F-35 programına katılımını tehlikeye atmayacak ve Türkiye’nin yaptırıma maruz kalma olasılığını ortaya çıkarmayacak bir yol, diğeri ise iyi sonuçlar doğurmayacak bir yol. Bir ortak ve bir dost olarak Türkiye’nin, böyle sorunlara yol açmayacak yolu seçeceğini umuyoruz.”

‘ABD PATRIOT SATIŞINI DURDURUR’

Türkiye’nin Rusya’dan alınacak S-400 füzeleriyle birlikte ABD’den alınacak Patriot füzelerinin birlikte kullanılabileceği yönündeki açıklamalarını da değerlendiren ABD’li yetkili, “Türkiye, S-400 alırsa ABD, Türkiye’ye Patriot’ların satışı için yürüyen süreci durduracaktır, ABD hükümetinin görüşü bu yöndedir” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89