• BIST 9057.99
  • Altın 2291.7
  • Dolar 32.3134
  • Euro 35.1036
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 14 °C

ABD'den Çin'e Hong Kong mesajı: Sorun hızlı ve insani şekilde çözülmeli

ABD'den Çin'e Hong Kong mesajı: Sorun hızlı ve insani şekilde çözülmeli
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, Hong Kong'daki protestolara değinerek Çin'in ABD ile bir ticaret anlaşması yapmasından önce bu bölgedeki sorunu 'insani' bir şekilde çözmesi gerektiğini söyledi.

Trump, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'e seslendi; gerekiyorsa bu konuda bir görüşme yapabilecekleri sinyalini verdi.

1997 yılında İngiltere'den Çin'e devrinden sonra tarihinin en büyük protestolarıyla karşı karşıya olan Hong Kong ile ilgili sosyal medya hesabından görüşlerini aktaran Trump, "Çin Devlet Başkanı Şi'yi çok iyi tanıyorum. Halkın saygısını kazanan büyük bir lider. Ayrıca zorlu bir ticaret anlaşmasında da iyi bir insan. Hiç şüphem yok ki Başkan Şi, Hong Kong'daki sorunları hızlı ve barışçıl bir şekilde çözecektir. (konuyla ilgili) bir görüşme yapalım mı?" ifadelerini kullandı.

Çin'de birçok firmanın kapandığını ve milyonlarca insanın işsiz kaldığını belirten Trump, "Elbette Çin bir anlaşma yapmak istiyor. Ancak öncelikle Hong Kong'daki sorunu insani bir şekilde çözmelerine izin vermeliyiz." dedi.Gösteriler kaldığı yerden devam, polis yine biber gazı kullandı

Öte yandan Hong Kong'da hüküm giyen veya haklarında suçlama iddiaları bulunan kişilerin Çin'e, Makao Özel İdari Bölgesi'ne ve Tayvan'a iadesini kolaylaştıran yasa tasarısını protesto eden göstericiler çarşamba günü yine şehir merkezinde polisle çatıştı. Şehrin Sham Shui Po semtindeki gösterilere polis göz yaşartıcı bombalarla müdahale etti.

Hong Kong Uluslararası Hava Limanı'nda toplanan göstericilerin azalması sonrası uçuşlar yeniden başlarken, çoğunluğu üniversite öğrencisi protestocuların terminallerdeki nöbeti devam ediyor.

Göstericilerin hava limanındaki eylemleri sırasında hükümet sempatizanı olduğundan şüphelendikleri iki kişiyi ifşa etmesi sonrası sakinleşen atmosfer yeniden gerilmişti. Hava limanında hafta başından beri yaklaşık 1000 uçuş iptal edildi.

"Yasa resmi olarak iptal edilene kadar eylemler sürecek"

Yaklaşık 7,5 milyon nüfusa sahip Hong Kong'daki gösteriler 9 Haziran tarihinde başlamış ve olaylar sonrası söz konusu yasa tasarısı Hong Kong Özerk Yönetimi lideri Carrie Lam tarfından 15 Haziran'da askıya alınmıştı. Göstericiler, söz konusu yasa tasarısı resmi olarak iptal edilene kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirtiyor.

Göstericiler yasanın çıkması halinde Pekin yönetiminin Hong Kong'daki siyasi muhalifleri hedef almasından ve keyfi tutuklamalar olabileceğinden endişe ediyor. (euronews)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89