• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 14 °C
  • Berlin 6 °C

'ABD Büyükelçisi Bağdat’tan ayrıldı' iddiası

'ABD Büyükelçisi Bağdat’tan ayrıldı' iddiası
ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Matthew Tueller’in Bağdat’tan ayrılarak Hewler’e geçtiği, Iraklı Şii milis gruplarının da ABD güçlerine yönelik tehditlerde bulunduğu bildirildi.

K24 Bağdat muhabiri, yabancı misyon temsilciliklerinin bulunduğu Yeşil Bölge’ye yönelik füze saldırılarının sürmesi nedeniyle ABD’li Büyükelçi Matthew Tueller’in Bağdat’tan ayrıldığını ve şu an Erbil Başkonsolosluğu’nda kaldığını aktardı.

Muhabir, büyükelçiliğin kapatıldığına dair iddiaların da dolaştığını ancak bu konuda resmi bir açıklamanın yapılmadığını belirtti.

Washington Post gazetesi, artan füze saldırıları nedeniyle ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği’nin kapatılması uyarısında bulunulduğunu ve kapatılma sürecinin 90 günü bulabileceğini yazdı.

Gazetenin, Irak Başbakanı Mustafa Kazimi’nin ofisinden üst düzey bir yetkiliye dayanırdığı bilgiye göre Kazimi, ABD’yi kararından vazgeçirmek için bazı Batılı ülkeler aracılığıyla lobi faaliyeti yürütüyor. ABD’nin çekilmesi halinde de 3 Avrupa ülkesinin temsilcisinin Bağdat’ta kalmaya devam edeceğini belirttiği öğrenildi.

MİLİS GRUPLARINDAN TEHDİT

Son günlerde Irak’taki milis gruplarının ABD güçlerine yönelik tehditleri artmış durumda. Geçtiğimiz günlerde Haşdi Şabi bileşenlerinden Irak Hizbullahı (Ketayib Hizbullah) Güvenlik Sorumlusu Ali Askeri yaptığı açıklamada, ABD askerlerine yönelik tehditler savurmuştu.

Öte yandan Nuceba Hareketi isimli milis grubu genel sekreteri Ekrem Kabi de, ABD Büyükelçiliği’nin askeri faaliyetlerle Irak’ın egemenlik haklarını ihlal ettiği iddiasında bulundu ve tavır almak için bütün güçlerin resmi kararının beklediklerini söyledi.

Arap medyasında yer alan haberlere göre artan tehditler nedeniyle 15 ülke de Bağdat’taki büyükelçiliklerini kapatmayı düşünüyor.

POMPEO IRAK YÖNETİMİNİ UYARDI

ABD basınında yer alan haberlere göre, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih ve Başbakan Mustafa Kazimi ile yaptığı telefon görüşmelerinde, Bağdat'taki ABD Büyükelçiliğini kapatma planını gündeme getirdi.

İki Iraklı yetkili de ABD'nin gelecek birkaç ay içinde Bağdat'taki büyükelçiliği kapatmaya yönelik ön adımlar atmaya başladığını, kapatmanın Amerikan askerlerinin Irak'tan çekilmesiyle aynı anda gerçekleşebileceğini ve Erbil'deki Başkonsolosluğun açık tutulacağını belirtti.

Bağdat'ta bulunan iki Batılı diplomat da ülkelerinin diplomatik misyonlarının ABD'nin planından haberdar edildiğini bildirdi. (K24)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89