• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 7 °C

AB fonları işsize meslek öğretecek

AB fonları işsize meslek öğretecek
123 bin avro hibe destek alınan ''Avrupa Birliği Kadın İstihdamı Hibe Projesi'' ile İŞKUR'a kayıtlı işsiz kadınlara eğitim verilecek.

 Kadınlar hem para kazanacak hem de kurs görerek meslek sahibi olacaklar.

Triko sektörünün en önemli üretim merkezlerinden olan Gaziantep'te, sektör marka ve tasarımı ön plana çıkararak rekabet güçlerini artıracak projeler gerçekleştiriyor.

Gaziantep Trikotajcılar Odası tarafından hazırlanan ve 123 bin avro hibe destek alınan ''Avrupa Birliği Kadın İstihdamı Hibe Projesi'' ile İŞKUR'a kayıtlı işsiz kadınlara eğitim verilecek. Kadınlar hem para kazanacak hem de kurs görerek meslek sahibi olacaklar.

Sektörün ihtiyacı olan desenci, tasarımcı, stilist, remayözcü ve overlokçu yetiştirilecek. Proje sayesinde yetişecek nitelikli elemanların yeni tasarımları ve katma değerli üretimiyle ihracat pazarlarında büyüme hedefleniyor.

Gaziantep Trikotajcılar Odası Başkanı Reşit Durak,yaptığı açıklamada, triko sektörünün nitelikli eleman konusundaki eksikliklerini gidermek için AB Kadın İstihdamı Hibe Projesi hazırladıklarını, projelerinin kabul edildiğini ve 123 bin avro hibe destek aldıklarını belirtti.

Durak, ''Amacımız hem sektörümüzde iş yapanların eğitimli olması hem de Gaziantep trikosunu daha fazla dış dünyaya açmak. Gaziantep'te triko sektörü kentin yüzde 30 nüfusunu istihdam ediyor. Sektörün daha ileriye gitmesi, eksik olan konulardaki ihtiyaçlarını gidermek için böyle bir proje başlattık'' dedi.

''İŞE YERLEŞTİRİLECEK''

Gaziantep'te triko işletmelerinde hala tasarım-stilist dalında çok az kişinin çalıştığına, desenlerin İstanbul'da yapılıp geldiğine işaret eden Durak, şunları söyledi:

''Biz bunları aşıp, burada kendi modelimizi kendi desenimizi yapmak istiyoruz. Daha önce de İŞKUR ile proje yapmıştık, konfeksiyonda 20 bayan yetiştirmiştik. AB Kadın İstihdamı Hibe Projesi ile amacımız evde oturan işsiz bayanlara iş imkanı sağlamak, onları sektöre kazandırmak, sektörün eksiklerini gidermek. İstanbul, Ankara gibi büyükşehirlerde konfeksiyonda ağırlıklı kadınlar çalışıyor. Gaziantep'te ise hep erkekler çalışıyor, biz bu tabuyu yıkmak istiyoruz. Sektöre bayan eleman kazandırmak istiyoruz.''

İŞKUR aracılığıyla 18-30 yaşları arasında ilkokul mezunu 40 işsiz kadının seçileceğini, kadınları dört gruba ayırarak desen, tasarım-stilistik, remoyoz-singer ve ovarlok konularında eğitim vereceklerini anlatan Durak, 4 ay boyunca özel öğretmenler ve ustalar tarafından mesleki eğitim verileceğini, 2 ayda işyerlerinde staj göreceklerini kaydetti.

Kursiyerlere günlük 8 avro para vereceklerini de bildiren Durak, ''Bir emek verecekler, bunun karşılığında belirli bir ücret alacaklar. Bu proje sayesinde hem para kazanacaklar hem de meslek sahibi olacaklar. Kadınlar kursları bitirince sertifikalarını alarak işe yerleştirilecek'' dedi.

''İHRACATIMIZ BU YIL DAHA İYİ''

Gaziantep'te triko sektöründe yaklaşık 1,500 tane işletme olduğunu, 7 binden fazla bilgisayarlı makina ve 3-4 bin mekanik makina olduğunu bildiren Durak, sektörün hammaddesini üreten 40'a yakın iplik fabrikası ile yan sanayi, kenar semtlerde el işlerini yapanlar olduğunu kaydetti. Reşit Durak, şunları söyledi:

''Gaziantep'in nüfusunun yüzde 30'u bu sektörden ekmek yiyor. Sektörün ayakta durması için, daha ileriye gitmesi için çaba sarf ediyoruz. Şu anda Gaziantep, İstanbul'dan sonra en büyük triko üretim merkezi. Şu anda İstanbul yavaş yavaş çekiliyor, Gaziantep tamamıyla triko üretim merkezine dönecek. Gaziantep'ten Irak, Rusya, Yunanistan, Fransa, Almanya, Belçika dahil birçok ülkeye triko ihraç ediyoruz. Yurt içi talebin yüzde 70'ini de biz karşılıyoruz.''

Ekonomik krizden ve kurların etkisiyle Avrupa'ya ihracatlarının geçen yıl azaldığını ifade eden Durak, ''İhracatımız bu yıl daha iyi. Kapasitelerde azalma yok, hızlı şekilde çalışıyoruz. Gaziantep şu anda Uzakdoğu ülkeleri ile yarış içinde. Uzakdoğu çok ucuza mal ediyor, ama biz kalite, işçilik olarak daha üstünüz. O yüzden de tercih ediliyoruz'' dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89