• BIST 9693.46
  • Altın 2500.911
  • Dolar 32.4272
  • Euro 34.7006
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 7 °C

6 yıl sonra Hakan Uzan...

6 yıl sonra Hakan Uzan...
Hakan Uzan, "ÇEAŞ ve Kepez'in yüzde 60 hissesini elinde bulunduran Libananco şirketi Cem ağabeyimin" dedi.

Libananco şirketinin, el konulan Çukurova Elektrik (ÇEAŞ) ve Kepez Elektrik hisselerinde zarara uğradığı gerekçesiyle Türkiye Cumhuriyeti hakkında açtığı 10 milyar dolar tutarındaki tahkim davasının ilk duruşmasında, Hakan Uzan tanık sıfatıyla 8 saat ifade verdi. Hakan Uzan, 6 yıl sonra görüntülendi.

Hakan Uzan, "ÇEAŞ ve Kepez'in yüzde 60 hissesini elinde bulunduran Libananco şirketi Cem ağabeyimin" dedi. Davada ağabey Cem Uzan'ın da bugün çapraz sorgusunun yapılması bekleniyor.

Cem Uzan'ın bugünkü sorgusunun ardından, belgelere göre Libananco'nun en büyük hissedarı olan Ali Türkkan'ın da video konferans yoluyla sorgusunun yapılması bekleniyor.

Hakan Uzan, 3 gün sürecek oturumların ilk gününde enerji bakanlığı avukatlarının sorularını yanıtladı. Uzan verdiği ifadede, ÇEAŞ ve Kepez hisselerinin sahibi olan Libananco şirketine yapılan devrin karşılığında bir nakit hareketi olmadığını söyledi.

Hisselerin sözleşmeyle Libananco'nun sahibi Ali Cenk Türkkan'a devredildiğini belirten Uzan, Türkkan'ın üzerine görünen şirketin gerçekte de Cem Cengiz Uzan'ın olduğunu ifade etti.

Paris'te görülen ve 3 gün daha devam edecek olan duruşmanın ilk günkü bölümü 10 saat sürdü.

Duruşmaların yapıldığı Dünya Bankası binası önünde Türk basını adeta kamp kurdu.

Mahkemede, Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi, tarafları dinledikten sonra, davanın "esastan görüşülüp görüşülmeyeceğini" karara bağlayacak. Duruşmaya, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan da bir heyet katılıyor.

Duruşmaya, uzun zamandan beri Interpol tarafından aranan Hakan Uzan da katıldı. Uzan'ın duruşmaya katılabilmesi için kendisi için çıkarılan tutuklama kararının geçici olarak askıya alındığı öğrenildi.

2003 yılında el konulmuştu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) başvurusu üzerine 2003 yılında, Uzan Grubuna ait ÇEAŞ ve Kepez Elektrik şirketlerine el koymuştu.

Bunun üzerine Kıbrıs Rum kesiminde faaliyet gösterdiğini açıklayan Libananco Holdings Co. Ltd., ÇEAŞ ve Kepez Elektrik'e ortak olduğunu ve söz konusu el koyma ile zarara uğradığını ileri sürerek, Türkiye aleyhine 10 milyar dolarlık dava açmıştı.

Libananco'nun mahkemeyi kazanması durumunda Türkiye'nin faiziyle birlikte 20 milyar doları bulabilecek tazminat ödemesinin söz konusu olabileceği ileri sürülürken, Yargıtay'ın da onadığı mahkeme kararıyla, Uzan Grubunun, şirket hisseleriyle ilgili muvazaalı satış yaptığı tespit edilmişti.

Libananco davasını görüşen uluslararası mahkeme de, bu gelişme üzerine Türk mahkemelerinin kararını istemişti. Uzan Grubunun muvazaalı hisse devrini tescil eden bu kararın, uluslararası tahkimde görülen Libananco davasının seyrini Türkiye lehine değiştirebileceği belirtiliyor.

Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89