• BIST 9634.57
  • Altın 2497.745
  • Dolar 32.5886
  • Euro 34.8498
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 27 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 6 °C

4 Banka Erbil Yolcusu

4 Banka Erbil Yolcusu
Kürt açılımıyla Kuzey Irak ile ticaretin artabileceğini öngören bankalar Erbil e şube açmak için harekete geçti

Hükümetin Kürt açılımının ardından bankalar Kuzey Irak’a akın etti. Açılımla birlikte Kuzey Irak Kürt Bölgesi ile Türkiye’nin ticaretinin daha da artacağını tahmin eden bankalar Erbil’de fizibilite çalışmaları yapmaya başladılar.

Edinilen bilgilere göre uzun süredir Erbil ve Türkiye arasındaki ticaretin farkında olan bankalar bir süredir bölgede var olmak istiyorlardı. Ancak hem siyasi hem de güvenlik kaygılarıyla hareket edemiyorlardı.

Bankalar, hükümetin gündeme getirdiği Kürt açılımının tamamlanması ve bölgede barış ortamının sağlanmasıyla Kuzey Irak ile ticaretin daha da gelişeceğindan yola çıkarak bu şehirde şube açmak için fırsat kollamaya başladı.

Bunun için ön çalışmaları yapan birçok banka hükümetin açılım olarak adlandırdığı politikaların hayat bulmaya başlamasıyla Erbil’de şube açacak. Bankaların Erbil ve Türkiye arasındaki ticaret ve para trafiği konusunda fizibilite çalışmalarına başladıkları belirtiliyor.

TEPKİDEN ÇEKİNİYORLAR

Bölgede çalışma yapan bankalar hükümetin açılımına destek verdikleri şeklinde algılanmaktan çekindikleri için yaptıkları çalışmaları şimdilik gizli tutuyorlar. Ancak bankaların üst düzey yöneticileri bölge ile ilgilendiklerini de belirtiyorlar. Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, Erbil’e şube açma fikrini kendi aralarında konuştuklarını belirterek “Erbil radarımızda olan bir yer” dedi.

Bölgede çalışma yapan bankalar arasında gösterilen İş Bankası’nın Genel Müdür Yardımcısı Aykut Demiray, “Bankamızın politikası gereği Irak dahil tüm bölge ülkeleriyle ilgimiz var. Bu bakımdan Irak’ta da şartlar el verdiği zaman bankacılık yaparız. Ama henüz alınmış bir karar yok” diye konuştu.

Akbank’ın bir üst düzey yetkilisi de bölge ile uzun süredir ilgilendiklerini hatta bir durum raporu çıkarılmasıiçin çalışmalar yaptıklarını belirterek ancak bölgede siyasi hava ve güvenliğin sakinleşmesini beklediklerini belirtti.

Akbank, savaş sonrası Irak’ın yeniden yapılandırılması için kurulan Irak Ticaret Bankası konsorsiyumunda da bulunuyor. Banka, Irak ekonomisinin ihtiyaç duyacağı finansal hizmetleri sunmanın yanı sıra, dış ticaret işlemlerine aracılık etmeye devam ediyor.

Son 1 yılda 15 yabancı banka temsilcilik açtı

Savaş sonrası ekonominin hızla geliştiği Erbil kentinde son bir yılda 15 yeni banka açıldı. ABD, Avrupa ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden birçok özel bankanın Erbil’de de şube açmak için girişimde bulunduğunu ifade eden sözde Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Merkez Bankası Genel Müdürü AdhamKerim Darwiesh, “Kürdistan parası basılmayacak ancak Irak dinarı üzerine Arapça’ya ek olarak Kürtçe yazılacak” demişti.

Savaş sonrası ekonominin hızla geliştiği Erbil’de birçok uluslararası bankanın ise şube aşmak için girişimde bulunduğu öğrenildi. Kuzey Irak’ın parasal vemali konularda çok iyi olduğunu ifade eden Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Merkez Bankası Genel Müdürü AdhamKerimDarwiesh, “SaddamHüseyin döneminde Irak’ta sadece devlet bankaları vardı. Diktatörlük rejiminin yıkılmasından sonra ülkede hızla özel bankalar açılmaya başladı.

Kuzey Irak’ın güvenlik açısından iyi olması ve ticaretin hızla gelişmesinden dolayı bankacılık sektörü Kuzey Irak’a yöneldi. Hükümetimiz bütün bankalara her türlü kolaylığı sağlıyor” demişti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89