• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 14 °C
  • Berlin 6 °C

4 anayasa uzmanından 3'ü Trump için ‘azledilmeli’ dedi

4 anayasa uzmanından 3'ü Trump için ‘azledilmeli’ dedi
ABD Başkanı Donald Trump’ın, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile Temmuz ayında yaptığı telefon görüşmesi üzerine azil soruşturması başlatılmıştı.

ABD Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu’nda yapılan ilk azil soruşturması oturumunda dört anayasa hukuku uzmanından üçü, Başkan Trump’ın 2020 Başkanlık seçimlerinde rakibi olması ihtimali bulunan Joe Biden’ın soruşturulmasını istemesinin, azledilme gerekçesi olduğunu söyledi.

Soruşturmayla ilgili kamuya açık oturumlar Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi’nde 13-21 Kasım tarihleri arasında yapılmıştı.

Beyaz Saray, Temsilciler Meclisi Adalet Komitesi Başkanı Demokrat Jarrold Nadler’a gönderdiği mektupla, Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu’nda 4 Aralık’ta yapılacak ilk azil soruşturması oturumuna katılmayacağını açıklamıştı.

Azil soruşturması kapsamında komisyonda yapılan ilk oturumda, Beyaz Saray’ın yürütülen yasal süreçle ilgili işbirliğinde bulunmadığı belirtildi.

Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu Başkanı Jerry Nadler, yaptığı açılış konuşmasında, ABD Başkanı Trump’ın “tek bir belge paylaşımında bulunmadığını ve tanıkları ifade vermemeleri için yönlendirdiğini” söyledi.

Nadler, “1974 yılındaki azil sürecinde Başkan (Richard) Nixon onlarca kayıt paylaştı. 1998’de Başkan (Bill) Clinton fiziksel olarak kan örneği verdi. Başkan Trump, tam tersine, tek bir belge bile sunmayı reddetti ve her bir tanığı ifade vermemesi için yönlendirdi” diye konuştu.

670-295.jpg

Adalet Komisyonu Başkanı Nadler’in açılış konuşmasının ardından gerçekleşen komisyonun ilk oturumunda dört anayasa hukuku uzmanı, Trump’ın Amerikan Anayasası’nı ihlal ettiği suçlamalarının anayasal zeminini tartıştı.

BBC Türkçe’nin haberine göre Demokratlar’ın tanığı olarak dinlenen üç anayasa hukuku uzmanı, Trump’ın Ukrayna’dan, 2020 yılında yapılacak ABD Başkanlık seçimlerinde rakibi olması ihtimali bulunan Joe Biden’ın soruşturulmasını istemesinin, azledilme gerekçesi olduğunu söyledi.

Demokratlar’ın tanık olarak ifadeye çağırdığı Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Noah Feldman, Stanford Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Pamela Karlan ve North Carolina Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Michael Gerhardt, Trump’ın eylemlerinin, azledilme gerekçeleri olan “gücüyü kötüye kullanma, rüşvet, Kongre’ye karşı gelme ve adaletin tecelli bulmasını engelleme” suçlarına karşılık geldiğini düşündüklerini kaydetti.

Cumhuriyetçiler’in tanığı George Washington Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Jonathan Turley ise Trump’ın davranışlarının doğru olmadığını fakat azil soruşturmasının “baştan savma” olduğunu söyleyerek, mevcut kanıtların Trump’ın “net bir suç işlediğini” göstermediğini savundu.

Azil soruşturmasında ABD Başkanı Trump’a; 400 milyon dolar değerindeki askeri yardımı baskı aracı olarak kullanarak, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin, 2020 Başkanlık seçimlerinde Trump’ın muhtemel rakibi Joe Biden hakkında soruşturma başlatmasını sağlamaya çalışma iddiaları inceleniyor.

Trump, görevini kötüye kullandığına ilişkin iddiaları reddediyor ve Demokratları kendisine karşı bir “cadı avı” yürütmekle suçluyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89