• BIST 9059.38
  • Altın 2295.098
  • Dolar 32.3137
  • Euro 35.1151
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 26 °C
  • Berlin 15 °C

3G ile hızlı internet 30 Temmuz'da başlıyor

3G ile hızlı internet 30 Temmuz'da başlıyor
Cep telefonundan hızlı ve zengin içerikli veri akışına imkan sağlayacak Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sistemleri (3G), Türkiye'de 30 Temmuz 2009'da hizmete geçecek.

Geçen yıl Aralık ayında ihalesi yapılan ve teknik adı 'IMT-2000/UMTS' olan 3G hizmet ve alt yapılarına ilişkin A tipi lisansı alan Turkcell, B tipi lisansı alan Vodafone ve C tipi lisansı alan Avea, teknik hazırlıklarını tamamladı.

'İmtiyaz sözleşmelerinin imzalanmasından en az 3 ay sonra 3G hizmeti sunulabileceği' şeklindeki yasal düzenleme gereği, 30 Nisanda Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ile sözleşme imzalayan operatörler, bu sürenin dolacağı 30 Temmuzda 3G hizmeti sunmaya başlayacak.

Yeni Şafak'ın haberine göre, teknik hazırlıklarını tamamlayan operatörler, bu süreden önce teknik hazırlıklarını tamamlamış olsalar dahi hizmet veremeyecekleri için bu tarihte 3G'yi hizmete geçirecek.

Bu arada, Türkiye'deki GSM operatörleri, 3G test çalışmalarında, dünya çapında erişilen hızlara ulaşmayı başardı.

3G ile şu anki internet bağlantı hızının 10 katı hızda erişim mümkün olacak. Bilgisayardan bir film EDGE hızında 7,5 saatte indirilebilirken, 3G'de bu işlem, 7.2 megabyte hızla 6,5 dakikada mümkün olabilecek.

TÜRKİYE'DE MOBİL TELEKOMÜNİKASYON SÜRECİ

Türkiye'de mobil telekomünikasyon sektörünün ilk uygulamasını oluşturan 1G sistemleri üzerinden sadece ses hizmetleri sunulabilirken, 2G sayısal sistemlerinde daha kaliteli ses hizmetlerinin yanı sıra SMS gibi basit veri hizmetleri de verilmeye başlandı.

Türkiye, 2.5G olarak adlandırılan geçiş döneminde ise mobil şebekeler üzerinden internete erişim imkanına kavuştu. Böylece veriye dayalı hizmet türlerinde artış yaşandı.

Mobil telekomünikasyonun her nesilinde ses hizmeti sunulabilirken, 3G, daha kaliteli ses hizmetinin yanında daha hızlı ve zengin içerikli veri iletişimine imkan sağlıyor.

3G, 2 Mbps hıza ve bir sonraki teknolojiyi oluşturan HSDPA'de (High Speed Downlink Packet Access-3.5G) 14 Mbps veri iletim hızlarına teorik olarak ulaşabiliyor.

3G, bu hızlarla alışılan 'bilgiye erişim' kavramına yeni bir boyut getirecek. Mobil ortamda görüntülü telefon hizmetleri, e-posta alıp gönderme, bankacılık hizmetleri, yüksek hızlarda internet erişimi, etkileşimli oyunlar, canlı radyo TV yayınlarına erişim gibi pek çok hizmet 3G mobil terminal cihazlarıyla rahatlıkla sağlanabilecek.

3G şebekeleri üzerinden ses hizmeti sunulacak olsa da ağırlık hızlı ve zengin içerikli veri uygulamaları olacak. Bu şebekelerin faaliyete geçmesiyle cep telefonundan internete hızlı erişimin yaygınlaşması, e-Devlet uygulamalarına önemli bir ivme kazandırması, sağlık hizmetleri, uzaktan eğitim, mobil-kütüphane, internet üzerinden bilimsel laboratuvarlara erişim, internet üzerinden dil eğitimi gibi uygulamalarla eğitime katkı sağlanması öngörülüyor.

Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89