• BIST 9079.97
  • Altın 2323.863
  • Dolar 32.3631
  • Euro 34.9444
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 7 °C

2B arazilerinin satışı yine gündemde

2B arazilerinin satışı yine gündemde
Kamuoyunda tepkilere neden olan orman vasfını kaybetmiş arazilerin satışına yönelik düzenleme 2. kez Anayasa Mahkemesine sunuldu.

Yüksek Mahkeme raportörü, düzenlemeyi Anayasa’ya uygun buldu. Maliye Bakanlığı’nın yaklaşık 500 bin hektarlık arazinin satışını hedeflediği ‘2B için son söz Anayasa Mahkemesi’nde.

Satışlardan elde edilecek gelirin yaklaşık 20 milyar dolar olduğu ‘2B’ arazileri için Anayasa Mahkemesi önümüzdeki günlerde son kararı verecek.

Orman vasfını yitirmiş arazilerin satışı bir önceki AK Parti Hükümeti döneminde gündeme gelmişti. Yasa, dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilmiş ve Anayasa Mahkemesi tarafından da yürürlüğü durdurulmuştu.

Satışa yönelik düzenleme geçen yıl Tapu Yasası’na yeniden eklendi. Yasaya göre, 2B arazileri kadastro işlemleri yapılarak Hazine adına tescil edilecekti. CHP, yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu.

KILIÇ’A SUNULDU

CHP’nin başvurusunun ilk incelemesini tamamlayan Yüksek Mahkeme, esastan incelemeye başladı ve bir raportör görevlendirdi.

Raportör, raporunu tamamlayarak, geçtiğimiz günlerde Başkan Haşim Kılıç ve üyelere sundu. Raporda, Tapu Yasası’nda 2B’lere yönelik düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olmadığı savunuldu, bu nedenle CHP’nin yaptığı başvurunun reddedilmesi istenildi.

KRİTİK KARAR

Raporun bağlayıcılığı bulunmuyor. Benzer düzenlemeyi daha önce iptal eden Anayasa Mahkemesi üyeleri, Tapu Yasası’ndaki son kararını önümüzdeki günlerde verecek.

Yüksek Mahkeme yasayı iptal ederse orman vasfını kaybetmiş alanların satışı duracak. Heyetten rapor doğrultusunda Anayasa’ya uygunluk kararı çıkarsa, alanlar satılacak.

İŞTE BU HÜKÜMLERİN İPTALİ İSTENİYOR:

“Orman sınırları dışına çıkarılan yerler, çıkarma işleminin kesinleştiği tarihten itibaren kazandırıcı zamanaşımı yolu ile iktisap edilemez” hükmü.

”Hazine adına orman sınırları dışına çıkarılan yerlerin, fiili kullanım durumları dikkate alınmak ve varsa üzerindeki muhdesatın kime veya kimlere ait olduğu ve kim veya kimler tarafından ne zamandan beri kullanıldığı kadastro tutanağının beyanlar hanesinde gösterilmek suretiyle, askı ilanı hariç diğer ilanlar yapılmaksızın öncelikle kadastrosu yapılarak Hazine adına tescil edilir” hükmündeki, “fiili kullanım durumları dikkate alınmak ve varsa üzerindeki muhdesatın kime veya kimlere ait olduğu ve kim veya kimler tarafından ne zamandan beri kullanıldığı kadastro tutanağının beyanlar hanesinde gösterilmek suretiyle” ibaresi.

”Madde kapsamındaki kadastro, ifraz ve tescil işlemleri, 3194 sayılı İmar Kanunu ile 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’ndaki kısıtlamalara tabi olmaksızın yapılır” ibaresi.

Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89