• BIST 9645.02
  • Altın 2411.726
  • Dolar 32.5804
  • Euro 34.7944
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 26 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 27 °C
  • Berlin 9 °C

2.5 milyon kişi kredi borcundan takipte

2.5 milyon kişi kredi borcundan takipte
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartı takibe düşen müşteri sayısının 2,5 milyona yaklaştığını bildirdi.

2.5 milyon kişi kredi borcundan takipte

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartı takibe düşen müşteri sayısının 2,5 milyona yaklaştığını bildirdi.

BDDK, tarafından Eylül ayı verilerine dayalı olarak hazırlanan 'Finansal Piyasalar Raporuna göre', dış ticaret açığındaki iyileşme, cari açıktaki azalmaya katkı sağladı. 2004-2008 yılları arasında makro ekonomik istikrar açısından bir risk unsuru olarak addedilen cari açıktaki bu gerileme, cari açık sorununu 2009 yılı için temel bir risk faktörü olmaktan uzaklaştırmakta.

2010 Yılı Programında 2009 yılı için yüzde 14,2 olarak öngörülen yurtiçi tasarruf oranına ek olarak, yatırım harcamalarında da öngörülen daralma, cari açığın sınırlı bir boyutta kalacağına işaret ediyor. Cari açığın risk unsuru olarak ağırlığı azalırken, Türkiye ekonomisi için diğer bir risk unsuru olan finansal kesim dışındaki şirketler kesiminin döviz pozisyonu önemini koruyor.

Finansal sektörün aktif büyüklüğü 2009 yılının üçüncü çeyreği itibarıyla bir önceki çeyreğe göre yüzde 7,2 artarak 1 milyar 6,4 milyon lira olarak gerçekleşti. Bankacılık sektörü, finansal sektör içinde yaklaşık yüzde 80'lik payını korudu ve geçen yıl sonuna göre yüzde 9 büyüdü.

Geçen yıl sonuna göre en hızlı büyüyen sektörler yüzde 24,2 ile menkul kıymet yatırım fonları ile yüzde 22,4'le emeklilik sigorta şirketleri oldu. Finansal kiralama sektörü söz konusu dönemde yüzde 15,1 küçüldü.

Yurtiçi yerleşiklerin yatırım portföyleri yılın üçüncü çeyreği itibarıyla 610,3 milyar lira oldu. Yurt içi yerleşiklerin hisse senedi yatırımlarında son dönemde görülen artış eğilimi devam etmekte olup son üç aylık dönemde yüzde 24,4 büyüdü. Yurtdışı yerleşiklerin Türkiye'ye yönelik yatırımları Haziran ayına göre 15,5 milyar dolar artarak 77,4 milyar dolar oldu. Yurtdışı yerleşiklerin toplam portföyü içinde hisse senedinin payı artış eğilimini koruyor.

Bankacılık sektöründe Eylül ayı itibarıyla şube ve personel sayısı büyümesindeki yavaşlama devam ediyor. Sektördeki alternatif dağıtım kanalları bilgisayar ve internet teknolojilerindeki gelişmeye paralel olarak büyümesini sürdürüyor. Sektörde mevduat ve katılım hesabı olan müşteri sayısı artarken, kredi ve kredi kartı müşteri sayısı azaldı. Kredi kartı takibe düşen müşteri sayısı 2,5 milyona yaklaştı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89