• BIST 10218.58
  • Altın 2444.587
  • Dolar 32.193
  • Euro 34.7877
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 15 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 14 °C

10 kentte sansür eylemi!

10 kentte sansür eylemi!
22 Ağustos'ta internete dört farklı filtre getireceği duyurması üzerine bunun "sansür" olduğunu belirten internet kullanıcıları bugün sokağa çıktı.

Bilişim Teknolojileri ve İletişim Kurulu'nun (BTK) 22 Ağustos'ta internete dört farklı filtre getireceği duyurması üzerine bunun "sansür" olduğunu belirten internet kullanıcıları bugün sokağa çıktı.

Taksim'deki protestoda İstiklal Caddesi boyunca yürüyen binlerce kişi, “BiTiK internet”, ”Yes We Ban” ve “İnternete sehven giriyoruz” yazılı pankartlar ve sloganlarla internete filtre uygulamasını protesto etti.

28447

Ankara'da da Sakarya Caddesi'nde toplanan çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu yüzlerce protestocu, “Zıpla, zıpla, zıplamayan sansürcü” diyerek oldukları yerde zıplarken, taşıdıkları dövizler ve attıkları sloganlarla, hem kendileri eğlendi hem de çevreden izleyen vatandaşları neşelendirdi.

“İnternet bizimdir, bizim kalacak”, “İnternet sen bizim her şeyimizsin”, “Yalandan BıkTıK”, “Vur vur inlesin sansürcüler dinlesin” gibi değişik dövizler taşıyan ve çeşitli sloganlar atan grup adına açıklama yapan Emrah Erdoğan, internete erişimin özgürlük olduğunu belirterek, buna yönelik kısıtlamaların özgürlükle bağdaşmayacağını ifade etti.

28448

BTK'nın düzenlemesinin hukuka aykırı olduğunu savunan Erdoğan, 22 Ağustos'ta uygulamaya konulacak düzenlemenin “sansür ve kontrol mekanizması” olduğunu öne sürdü. Erdoğan, BTK'nın düzenlemesinin “keyfi” olduğunu da belirterek bu tür bir düzenlemenin Türkiye'nin üye olmaya çalıştığı AB'de olmadığını bildirdi. Erdoğan, Avrupa'da çocuklara engelleme yerine ebeveyn denetiminin tercih edildiğini söyledi.

BURSA: Bilişim Teknolojileri ve İletişim Kurulu’nun (BTK) 22 Ağustos’ta internete dört farklı filtre getireceğini duyurmasının ardından Türkiye genelindeki protesto gösterilerden biri de Bursa’da da yapıldı. Ellerindeki dövizlerle uygulamaya tepki gösteren gençler, eylemin sonunda da bilgisayar monitörü kırdı.

28449

Nilüfer Kent Konseyi Gençlik Meclisi öncülüğünde düzenlenen protesto yürüyüşüne yaklaşık 500 kişi katıldı. Nilüfer Kent Konseyi önünde toplanan grup, ’İnternetime dokunma’ sloganı atarak, ’Uyuma Türkiye’, ’El sürdürme klavyene’, ’DNS ayarlarına dokundurtma’, ’Blog yazmak, porno izlemek haktır’, ’İnternetine dokunmalarına izin verme’ yazılı pankartlarla hastane alanına kadar yürüdü.

Grup adına açıklama yapan Nilüfer Gençlik Meclisi üyesi Murat Buluç, güvenli internet filtreleme uygulamasının kaldırılması gerektiğini söyledi. Türkiye’nin internette özgürlüklere ilişkin en büyük demokrasi sınavlarından birini yaşadığını ifade eden Buluç, çocukları korumayı hedeflediği öne sürülen yönetmelikle aslında tüm kullanıcılara sıkı bir kontrol getirildiğini kaydetti. Filtreleme uygulamasının sansürden bir farkının olmadığını dile getiren Buluç, "Daha önce engelleme kararlarında olduğu gibi yetkililer, hukuken gerçekleştiremedikleri kararlarını ilgisiz ülke örneklerini kullanarak meşrulaştırmaya çalışıyorlar. Israrla başkalarının hayatlarına müdahale etme isteği kabul edilemez" diye konuştu.

28450

Konuşmaların ardından atılan sloganlarla birlikte gençler, bilgisayar monitörünü kırarak uygulamayı protesto etti. Gençler, ardından olaysız dağıldı.

BODRUM: Muğla’nın Bodrum İlçesi’nde bugün öğrenciler ve ilçede yaşayan yabancıların da aralarında bulunduğu yaklaşık 300 kişi, ’İnternetime Dokunma’ eylemi düzenledi.

Ellerinde ’Bugün internet yarın hayat’, ’İnternet dünyanın en büyük kütüphanesidir ama ben evimde bile sessiz kalmaya zorlanıyorum’, ’Şemsiyenin farkında mısın?’, ’Adam haksız beyler toplanın’, ’At gözlüğüyle bakma- at gözlükleri’, ’İnternete sehven giriyoruz’, ’Hedef 2023, Kafa M.Ö. 2023’, ’Sürüye dahil olma’ yazılı pankartlarla İskele Meydanı’nda toplanan eylemciler, internet kullanıcılarının ifade özgürlüğü ve bilgiye erişim hakkının engellenmesini kınayan sloganlar attı.

28451

Lise öğrencilerinden biri tarafından yapılan basın açıklamasında "İnternet düzenlemesine ilişkin yeni politika, ifade özgürlüğüne ve yetişkinlerin her türlü internet içeriğine erişim ve tüketim haklarına saygı temelinde geliştirilmelidir. Bu ilkeleri içeren yeni politika şeffaf, açık katılımcı ve çoğulcu bir yöntemle belirlenmeli ve hayata geçirilmelidir" denildi.

Grup, internet yasaklarını alkışlarla protesto ederek eylemine son verdi, sessizce dağıldı.

Radikal

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89