• BIST 10119.13
  • Altın 2997.875
  • Dolar 34.8702
  • Euro 36.7728
  • İstanbul 6 °C
  • Diyarbakır 8 °C
  • Ankara 4 °C
  • İzmir 12 °C
  • Berlin 1 °C

1 milyar kişiyi ilgilendiren senaryolar!

1 milyar kişiyi ilgilendiren senaryolar!
Dünya büyük korku yaratan domuz gribi salgını yayılmaya devam ederken, salgın uzmanları da bir yandan hastalık hakkında senaryolar geliştiriyor.

Dünya büyük korku yaratan domuz gribi salgını yayılmaya devam ederken, salgın uzmanları da bir yandan hastalık hakkında senaryolar geliştiriyor. Uzmanlara göre 1 milyar kişi domuz gribine yakalanacak. İşte senaryolar:

Harvard Üniversitesi’nden Dr. Marc Lipsitch “Hastalık ocak ya da şubat aylarında en yaygın noktasına ulaşacak. Mevsimsel grip de her yıl aynı dönemde yaygınlaşır. Havalar soğudukça grip virüsünün yayılması da hızlanıyor” dedi. Ocak ayının büyük risk taşıdığına dair Türkiye’den de görüşler var.

Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Levent Akın, “Toplam ağır vaka sayısında artma olabilir. Çok soğuk aylarda A gribi çok hızlı bulaşma eğilimi gösterecek, ağır vaka sayısında da artma görülebilir. Ocak salgın tehlikesinin başlangıcı olabilir” diye konuştu.

Reuters haber ajansına göre bilim adamları domuz gribi salgını için 2 olasılık sunuyor:

Şiddetli salgın: Bilim adamlarına göre her 30-40 yılda bir yeni bir grip virüsü ortaya çıkarak hızla tüm dünyaya yayılıyor ve yüz binlerce insanın ölümüne yol açabiliyor. Bunun en kötü örneği son olarak 1918’de yaşandı. Dalgalar halinde yayılan İspanyol gribi virüsü 18 ay içinde yaklaşık 50 milyon insanın ölümüna yol açtı. Ancak günümüzde böylesi büyük bir salgın için endişelenmeye gerek yok.

Çünkü 1918’deki salgında antibiyotik kullanılmıyordu ve suni solunum cihazı henüz yoktu. Aşılar hem yeterince gelişmemişti hem de yaygın olarak kullanılmıyordu. Basit bir enfeksiyon ölüme yol açabiliyordu. Her şeye rağmen bilim adamları 1918 benzeri salgın durumunda iş gücünün yüzde 40’ının kaybedilebileceğini hesaplıyor. Bu durumda üretim durma noktasına gelebilir, dünyada ticaret durabilir ve birçok ülkede ekonomi tamamen çökebilir.

Hafif salgın: Bunun son örneği 1968’de yaşandı. H3N1 virüsü yaklaşık 1 milyon kişinin ölümüne yol açtı. Aşılama, ilaçlara rağmen her yıl 250 ile 500 bin kadar kişi grip yüzünden zaten ölüyor. Salgının hafif olması durumunda en büyük risk grupları arasında bebek ve küçük çocuklar, yaşlılar ve gribe karşı daha savunmasız olan hastalar yer alabilir. Enfeksiyonlar, dünyada ticaret ve dolaşımı olumsuz etkileyebilir.

Üretim yavaşlar, ilaç ve aşı sıkıntısı yaşanabilir. Hastanelerin kapasitesi yetersiz kalır. İşte senaryolar: 1 Salgının Şiddeti En iyi senaryo: Salgın hafiftir ve sıradan grip sezonunda olduğu gibi 250 ile 500 bin arasında insanın ölümüne yol açar.

En kötü senaryo: Virüs mutasyona uğrayarak ilaç ve aşıya dirençli hale gelir. insanların D vitamini eksikliği çektiği ocak ve şubat aylarında güçlenir. Dünya çapında 1 milyarın üzerinde insana bulaşır ve milyonlarca kişi ölür. -

Türkiye’nin domuz gribi senaryosu

Sağlık Bakanlığı tarafından Dünya Sağlık Örgütü’nün domuz gribi salgını uyarısı üzerine yaptığı değerlendirmelerde Türkiye’nin domuz gribi senaryosu hazırlandı. Önlem alınmazsa yalnızca sağlık hizmetleri bakımından domuz gribinin Türkiye’ye maliyeti 1.1 milyar TL’ye kadar çıkabilir. İşte sonuçlar:

Virüs için önlem alınmazsa;

- Hastalığa yakalanması beklenen insan sayısı 21 milyon.
- Bunların 8 milyonu hastaneye başvuracak.
- 96 bini hastaneye yatırılacak.
- Bunların 15 bin 500’ü yoğun bakıma alınacak.
- Sonuç olarak 5 bin 300 kişinin hayatını kaybetmesi mümkün.

Önlem alınırsa;

- Enfeksiyon sayısı 1.8 milyonla sınırlanacak.
- 750 bin kişi hastaneye başvuracak.
- Bunların 7 bin 500’ü hastaneye yatırılacak.
- 1200’ü yoğun bakımda tutulacak.
- 400 ölüm yaşanabilir.

Reuters-Bugün

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89