• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 13 °C

CHP’den MHP’ye giden mesaj

Serpil Çevikcan

9 partinin ortak adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’na son dönemde en çok yöneltilen sorulardan biri kampanyasına CHP ve MHP’nin verdiği ya da vermediği destekle ilgili.

Ekmeleddin Bey, bu soruları yanıtlarken, “CHP ve MHP destek vermiyor” fikrine katılmadığını, gittiği her yerde parti teşkilatlarından büyük destek gördüğünü söyleme ihtiyacı hissediyor.

CHP açısından bakarsak, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun İhsanoğlu için başlattığı ve bir günde 3-4 ili turladığı yurt gezileri önemli bir desteği ifade ediyor.

CHP’nin genel merkez ve teşkilat yöneticileri, milletvekilleri, İhsanoğlu’nun yanında daha çok görünüyor.

Ancak aynı sahiplenme, geçtiğimiz haftaya kadar MHP cephesinden yansıtılmadı.

Nihayet geçtiğimiz cumartesi günü Kocaeli’ne giden Ekmeleddin Bey’in yanında MHP’li Meclis Başkanvekili Meral Akşener, İstanbul Milletvekili Engin Alan ve MHP yöneticilerini gördük. Keza dün de İzmir ziyaretinde, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ve MHP il yöneticileri İnsanoğlu’ya birlikte görüntü verdi.

MHP’ye giden mesaj

Dün Meclis koridorlarında aldığım bilgiler, MHP’nin İhsanoğlu’nun yanında görünmeye başlamasının kendiliğinden olmadığını gösteriyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye, dolaylı yollardan “İhsanoğlu için sahaya daha çok inilmesi” yönünde bir mesaj gönderdiğini öğrendik. Kılıçdaroğlu, MHP’nin, kamuoyunca tanınan, parti teşkilatının da görmek istediği bazı isimlerinin yurt gezilerinde İhsanoğlu’nun yanında yer almasının, meydanlarda olmasının büyük katkı sağlayacağı mesajını da göndermiş.

Meral Akşener, Oktay Vural, Engin Alan gibi tanınmış MHP’li simaların son bir haftadır İhsanoğlu’nun yanında yer almaları bu mesajın yerine ulaştığını gösteriyor.

Aldığımız bir diğer bilgiye göre, Devlet Bey de Ramazan Bayramı’nın ardından sınırlı da olsa bir tura çıkacak. Ekmeleddin İhsanoğlu’na destek isteyecek.

‘Özal gibi olacak’

Meclis’te dünün iki konusu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın grup toplantısındaki vedası ve Kılıçdaroğlu’nun SSK Genel Müdürlüğü döneminden bir televizyon programına ilişkin görüntüleri izlettirmesiydi. CHP Genel Başkanı, Erdoğan’ın bu çıkışına karşılık grup toplantısında epey alkış alan bir konuşma yaptı. Toplantının ardından, Kılıçdaroğlu ile sohbet ettik.

CHP lideri, yurt gezilerindeki ilgiden çok memnundu. “Adana’yı hiç böyle görmemiştim. Mitinge partililer gider ama burada sokağın ilgisi müthişti. Propaganda sürecinden çok memnunum. İzmir’den Çanakkale, Balıkesir, sahil boyunu tümüyle gezdim. Çok iyiydi. Özellikle kadınların desteği gerçekten müthişti. Konya AKP’nin çok güçlü olduğu bir yer. Konya da çok iyi geçmiş” dedi.

Bu sözler üzerine, bir meslektaşım, “Ekmeleddin Bey, Turgut Özal’ın 1983’teki ilk seçim başarısı gibi bir olay yaratabilir mi? O zaman da bir parti kazanacak beklentisi çok yüksekti. Ancak Özal patlama yaptı” sorusunu yöneltti. Kılıçdaroğlu, bu soru üzerine, “Öyle olacak. Başka bir ismin kazanacağına kesin gözüyle bakılıyordu. Özal kazandı. Özal örneği gibi olabilir” yanıtını verdi.

İhsanoğ-lu’nun tanınırlığının giderek arttığını, bunda televizyon programlarının da büyük etkisinin olduğunu vurgulayan CHP lideri, “Adamın iç güzelliğinin dışarıya vurduğunu görüyorsunuz. Yüzünde o samimiyeti görüyor insan. Tam Cumhurbaşkanı. Kısır tartışmalardan uzak, gerçek bir akil adam. Ben de onun konuşmalarını dinledikçe yaptığımız tercihin ne kadar doğru olduğunu görüyorum. Herkese eşit mesafede, iyi bir insan” ifadelerini kullandı.

‘Tuzağa düşmeyeceğiz’

Başbakan Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı kampanyasını CHP karşıtlığı üzerine oturtmaya çalıştığını belirten CHP lideri, şunları söyledi:

“Bu seçimi, AKP-CHP seçimiymiş gibi, onun üzerine inşa etmeye çalışıyor. Benim SSK Genel Müdürlüğü dönemimi gündeme getirmesi de ondan. Yoksa ne alakası var? AKP-CHP karşıtlığı üzerine kurmaya çalışıyor stratejisini. Diğer siyasi partilere de yollama yapıp, ‘çekilin’ demek istiyor. Ama biz o tuzağa düşmeyeceğiz. Gezilerimizde tümüyle Ekmeleddin Bey için oy istiyoruz. Ekmeleddin Bey de Erdoğan’ın o tuzağına düşmemek için, ‘ben CHP’nin adayı değilim’ diyor. Erdoğan, ‘Ekmeleddin Bey, CHP’nin adayıdır, sakın ona oy vermeyin, bu CHP’lidir’ algısıyla AKP-CHP karşıtlığına oturtmak istiyor kampanyasını. Kendi tabanını böyle bloke etmek, konsolide etmek istiyor.”

‘Oy oranları yakın’

Kılıçdaroğlu’na, Erdoğan’ın, anketlerde oy oranının yüzde 54-56 aralığında olduğuna dönük açıklamalarını da sorduk.

CHP lideri, “Bize en son Metropol’ün bir çalışması geldi. Böyle bir oran yok orada. Oylar yakın görünüyor. Ciddi bir fark yok” dedi. Ardından da, “9 siyasal partinin bir aday üzerinde uzlaşması bizim demokrasiye yaptığımız en büyük katkılardan biridir. Bugün için belki bu çok görülmüyor ama bizim demokrasi tarihimizi yazacak olanlar, 9 partinin cumhurbaşkanı adayı üzerinde uzlaştığını yazacaktır” ifadelerini kullandı.

CHP lideri, “Sosyal demokrat seçmende Ekmeleddin Bey’in adı açıklandığında tepkisel bir duruş vardı. Sandığa gitmeme yönünde bir hava oluşmuştu. Şimdi nasıl” sorusuna ise, “Katılım oranı çok yüksek olacak. Şöyle bir duyarlılık gördüm, ondan çok mutlu oldum: Tatil bölgelerinde çoğu insan kendi adreslerini tatil bölgesine almışlar. Bu sayı çok önemli bir sayı. Boykotsal bir şey olmayacak asla, tam tersine Ekmeleddin Bey’i müthiş bir sahiplenme var” yanıtını verdi.

Son bir not.

İhsanoğlu cuma günü Diyarbakır’a gidecek. Bu geziyi çok önemseyen Kılıçdaroğlu’nun yaklaşımından anlıyoruz ki, bugüne kadar çözüm süreci ve Kürt sorunu konusunda çok da köşeli açıklamalar duymadığımız İhsanoğlu’nun bölgenin kalbine yapacağı ziyarette bazı sürprizleri olabilir.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89