• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C
  • Berlin 4 °C

Dünyanın en büyüğü Almanya

Dünyanın en büyüğü Almanya
2014 Dünya Kupası Finali'nde Mario Götze'nin uzatma bölümünde attığı golle Arjantin'i 1-0 yenen Almanya dördüncü kez kupanın sahibi oldu.

Maçın normal süresi golsüz sona erdi. Uzatma bölümünde 113'üncü dakikada Mario Götze'nin attığı gol kupayı da Almanya'ya getirdi. Almanlar sevinçten, Arjantinliler ise üzüntüden ağladı.

Dünya Kupası tarihinde Amerika kıtasında düzenlenen bir turnuvada kupa ilk kez bir Avrupa ülkesine gitti.

Almanya daha önce 1954, 1974 ve 1990 yıllarında kupayı kazanmış, 90 finalinde de yine Arjantin'i yenmişti.

2014 Dünya Kupası'nda üçüncülüğü ise ev sahibi Brezilya'yı yenen Hollanda kaptı. Gol kralı ise altı golle Kolombiyalı James Rodriguez oldu. Şampiyon Almanya'nın kalecisi Manuel Neuer, Altın Eldiven, Arjantin'den Lionel Messi de Altın Top ödülünü aldı.

Kupa törenine Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff, Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ile Almanya Başbakanı Angela Merkel, FIFA Başkanı Sepp Blatter ve UEFA Başkanı Michel Platini katıldı. Blatter'in seremonide bazı taraftarlarca yuhalanması dikkati çekti.

51992

İkincilik madalyalarını almak için tribünde oluşturulan platforma giden Arjantinli futbolcular, Alman oyuncular tarafından alkışlandı. Dünya Kupası'nın şampiyonu Almanya'nın kaptanı Philipp Lahm, şampiyonluk kupasını FIFA Başkanı Blatter'den aldı. Lahm'ın kupayı kaldırdığı sırada Maracana Stadı'nın üstünde havai fişekler patlatıldı.

Rio de Janeiro kentinin simgelerinden biri olan Hz. İsa heykeli de Almanya bayrağı ile ışıklandırıldı.

2018 Dünya Kupası Rusya'da düzenlenecek.

Maça Arjantin etkili başladı. Lionel Messi'nin adam eksiltme yeteneğiyle Almanya kalesine yüklenen Arjantinlilerin baskısı gol getirmedi.

Dakikalar 20'yi gösterdiğinde maçın ilk net pozisyonunu Arjantin yakaladı. Toni Kroos'un hatasında Gonzalo Higuain topu bir anda önünde buldu, kaleciyle karşı karşıya kaldı. Vuruşunda top az farkla auta gitti.

Bu pozisyondan 10 dakika sonra Arjantin yine geldi. Lavezzi'nin pasında Higuain topu filelere gönderdi ama ofsayt nedeniyle gol geçerli sayılmadı.

Khedira'nın son anda sakatlanmasıyla ilk 11'e alınan Kramer ise 30'uncu dakikada oyundan alındı, yerine Schürrle girdi.

37'nci dakikada bu kez Almanlar hızlı geldi. Schürrle'nin vuruşunu kaleci çıkardı.

Hemen iki dakika sonra ise Arjantin yine sağ kanattan Messi ile yüklendi. Çizgiye kadar inen Barcelonalı, kaleci Neuer'i de geçti ama pasında araya Boateng girdi, pozisyonu önledi. Karşılaşmanın ilk yarısı golsüz sona erdi.

İkinci yarıya ise Arjantin Teknik Direktörü Sabella, Lavezzi-Aguero değişikliğiyle başladı.

47'nci dakikada Lionel Messi'nin sol çaprazdan vuruşu direğin hemen dibinden auta gitti.

70'inci dakikada Almanlar hızlı geldi. Schürrle kendisine gelen pası kontrol edebilse mutlak bir gol pozisyonu olacaktı ama bunu değerlendiremedi. 75'te Lionel Messi'nin ceza sahası dışının sağ çaprazından vuruşu kaleci Neuer'i zorlamadı. 78'de de Higuain yerini Palacio'ya bıraktı. 82'de ise Mesut Özil'in getirdiği topta Toni Kroos bitirici vuruşu yapamadı.

Kalan dakikalarda karşılıklı ataklar da gol getirmedi. Maçın normal süresi golsüz sona erdi, uzatma bölümlerine geçildi.

Uzatmalarda da yine ataklar ön plandaydı. Palacio 96'ncı dakikada çok önemli bir fırsatı değerlendiremedi.

Mario Götze 113'üncü dakikada bulduğu golle takımını galibiyete taşıdı. Kupa Almanya'nın oldu.

Khedira son anda sakatlandı

Almanya'da Sami Khedira son anda sakatlığı nedeniyle ilk 11'den çıkartıldıu. Yerine 23 yaşındaki Christoph Kramer oyuna dahil edildi.

Löw, Dünya Kupası tarihinin en golcü oyuncusu 36 yaşındaki Miroslav Klose'yi ilk 11'de sahaya sürdü. Arjantin'de ise Sergio Aguero oyuna sonradan dahil oldu. Güney Amerikalılar maça ileride Higuain ile başladı. (Al Jazeera)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89