• BIST 8897.39
  • Altın 2240.294
  • Dolar 32.337
  • Euro 35.0975
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 9 °C

Almanya'dan Erdoğan'a sert eleştiri

Almanya'dan Erdoğan'a sert eleştiri
Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, mevkidaşı Erdoğan'ı sert sözlerle eleştirdi, yaptırımları destekledi.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier Alman hükümetinin Türkiye'ye karşı sertleşen politikasına destek vererek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı sert bir şekilde eleştirdi.

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, ZDF kanalına verdiği yaz söyleşisinde Alman hükümetinin geçen hafta Türkiye'ye karşı açıkladığı yaptırımları desteklediğini söyledi.

Deutsche Welle Türkçe'nin yansıttığı habere göre Almanya Cumhurbaşkanı, mevkidaşı Tayyip Erdoğan'ı eleştirerek, "Yıllardır bu devlette kendisi ve partisi ile beraber çalışan kişiler ya takibata uğradı, ya hapiste ya da ağzını açamıyor. Bunu kabul edemeyiz" dedi. Almanya Cumhurbaşkanı "Buna net bir şekilde dur demenin ülkemiz için bir kendine saygı meselesi olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Almanya Cumhurbaşkanı, Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'in Almanya'daki Türklere hitaben yazdığı açık mektubu da memnuniyetle karşıladığını belirtti. Steinmeier Almanya'da yaşan üç milyon Türkiye kökenlinin de Ankara ile inşa edilen köprülerin yıkılmasından derin bir üzüntü duyduğunu düşündüğünü söyledi.

Steinmeier "Bu gerçekten çok acı ve bu nedenle Türk asıllı vatandaşlarımıza bir açıklama yapmak gerekiyordu" dedi.

TÜRKİYE-ALMANYA GERİLİMİ

Aralarında Almanya vatandaşı Peter Steudtner'in de bulunduğu insan hakları savunucularının Türkiye'de tutuklanmasının ardından iki ülke ilişkilerinde gerilim yeniden yükseldi.

Bunun üzerine geçen hafta Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel Alman şirketlerinin Türkiye'ye yaptıkları ihracata ve yatırımlarına uygulanan Hermes kredi garantisinin gözden geçirilmesi ve Alman vatandaşlarına seyahat uyarısı da dahil bir dizi önlem açıklamıştı. Gabriel, AB'nin Türkiye'ye sağladığı mali yardımların ödenmesi konusunda da Avrupalı ortakları ile görüşeceğini açıklamıştı. 

Başbakan Binali Yıldırım, son açıklamasında "Almanya Türkiye ile ezeli stratejik ortaktır; bugün de hükümetimiz Almanya'yı stratejik ortak olarak görmeye devam ediyor" diyen Yıldırım yaşanan gerginliklerin iç siyasetten kaynaklandığını ifade ederek "Çağrım teenni ile hareket edilmesi. İlişkilerin zarar görmesinin Almanya'ya da Türkiye'ye de yararı yok" ifadelerini kullanmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise bugün yaptığı açıklamada "Lütfen bizler NATO'da beraberiz. Avrupa Birliği süreci içinde müzakereci bir devletiz. Dolayısıyla aramızdaki stratejik ortaklık yeni değil. Uzun zamandır olan bir ortaklığımız var. Bu ortaklığa gölge düşürecek herhangi bir adım atılmamalıdır" dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89