• BIST 8734.15
  • Altın 2240.981
  • Dolar 32.3312
  • Euro 35.1208
  • İstanbul 12 °C
  • Diyarbakır 12 °C
  • Ankara 5 °C
  • İzmir 13 °C
  • Berlin 1 °C

YAŞ’tan sonra TSK

Serpil Çevikcan

Olağanüstü Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı dün jet hızıyla tamamlandı.

Esasen YAŞ toplantısı, YAŞ’tan önce sona ermişti.
YAŞ’tan bir gece önce OHAL çerçevesinde yayımlanan ikinci kanun hükmünde kararname ile en çok merak edilen sorunun yanıtı verilmiş oldu.

TSK’dan toplam bin 684 rütbeli personel, paralel devlet yapılanmasıyla bağlantılı oldukları gerekçesiyle ihraç edildi.
Generallerin yüzde 41’inin ordudan atıldığı bir TSK tablosu ile karşı karşıyayız.

Dün Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında toplanan YAŞ’ta alınan diğer kararlar da darbe girişiminin odağında yer alan Genelkurmay Başkanlığı’nın bu çalkantılı süreçteki şemasını ortaya çıkardı.

Org. Akar’ın durumu

Ankara’da yanıtı aranan temel sorulardan biri darbe girişimi sırasında rehin alınan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar başta olmak üzere mevcut komuta kademesinin geleceği ve bu isimlerin istifa yolunu seçip seçmeyeceğiydi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar’ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, darbe girişiminin hemen sonrasında “gereğini yapmaya hazır olduğunu” söylediği açıklandı. Ancak hem CumhurbaşkanıTayyip Erdoğan’ın, hem hükümetin darbe girişiminden hemen sonraki düşünceleri çalkantılı dönemin mevcut isimlerle atlatılması gerektiği yönündeydi.

Erdoğan, 15 Temmuz’dan hemen sonra, “Dere geçerken at değiştirilmez” diyerek, Genelkurmay Başkanı Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’la ilgili kısa vadede bir tasarrufun söz konusu olmayacağı mesajını açıkça verdi.

TSK’da büyük paralel temizliğin yapıldığı kanun hükmünde kararnamenin ardından aynı soru dün yine Ankara kulislerinin gündemindeydi. 

Bunu doğal karşılamak lazım. Zira, TSK’daki general-amirallerin neredeyse yarısının ihraç, kuvvet komutanlıklarından yüzlerce rütbelinin tasfiye edildiği bir tablo var. 

Nitekim dün YAŞ toplantısının tamamlanmasından sonra, akşam saatlerinde Akar ve kuvvet komutanlarının toplantıda istifalarını sundukları yolundaki iddialar kamuoyuna yansıdı.

Buna karşın, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın komuta kademesine ilişkin olarak yaptığı açıklamanın ardından Akar ve mevcut kuvvet komutanlarının beklendiği gibi görevlerinde kaldıkları duyuruldu.

Büyük temizlikten sonra TSK’da oluşan tabloyu da dikkate alan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “dere geçerken at değiştirilmez” görüşünün hali hazırda geçerliliğini koruduğu bilgisi teyit edilmiş oldu. 

Orgeneral Akar’ın, Cumhurbaşkanı’nın direktifleri doğrultusunda önümüzdeki dönemde TSK’nın yeniden yapılandırılması çerçevesinde alınan kararların eksiksiz uygulanması konusuna odaklanacağı ifade ediliyor.

Askeri kaynaklar, Orgeneral Akar’ın normalleşme adımlarından bir süre sonra görevi bırakıp bırakmayacağı yönündeki soruma, “Görevinin başında. Çalkantılı süreç normalleşmeye başladıktan sonra ilk iş Güneydoğu’ya ziyarette bulunmayı tasarlıyor” yanıtı verdi.

İstifalar hükümetin isteği

Dünün dikkati çeken gelişmelerinden biri Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral İhsan Uyar ile Eğitim ve Doktrin Komutanı (EDOK) Orgeneral Kamil Başoğlu’nun YAŞ toplantısına saatler kala istifa ettiklerinin ortaya çıkmasıydı.

Bu iki komutanın neden istifa ettiği yolunda pek çok spekülasyon yapılıyor.

Edindiğim bilgiler çerçevesinde iki komutanın istifasının hükümetin talebinden kaynaklandığını söyleyebilirim.

Önceki akşam yayımlanan kanun hükmünde kararname, rütbede bekleme sürelerinin kaldırılması iki komutan için de mesaj niteliği taşıyordu.

Her iki komutandan daha kıdemsiz isimlerin daha üst konumlara atanabileceğinin kendilerine de iletildiği iddialar arasında.

Buna karşılık asıl nedenin hükümetin bu konudaki talebi olduğu belirtildi. 

Aldığım bilgiler, Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında önceki akşam Beştepe’de yapılan, Başbakan Binali Yıldırım ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar’ın katıldıkları toplantının ardından iki komutanın istifasının Akar tarafından istendiği yönünde.

Bu isimlerden Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Uyar, darbe girişiminin başlangıç noktası olan Kara Havacılık Okulu’ndan sorumlu. 

EDOK Komutanı Orgeneral Başoğlu’nun sorumluluk alanında da o gece tankların hareket ettiği Ankara’daki Zırhlı Birlikler Okulu ile askeri liseler bulunuyor.

İki komutan, darbe girişimi sırasında rehin alınmış olsa da sorumluluk alanlarında doğan büyük zaafiyet hükümetin bu talebinin ana gerekçesini oluşturdu.

Başka istifalar da var

Öte yandan Genelkurmay Genel Sekreteri Tümgeneral Muharrem Metin Özbek de diğer iki komutan gibi önceki gece sabaha karşı istifasını verdi.

Destek Grup Komutanlığı’nın amiri konumunda olan, Genelkurmay karargahının emniyetinden sorumlu bulunan Özbek’in istifasının doğrudan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar tarafından istenmiş olabileceği konuşuluyor.

Hatırlanacağı gibi Özbek, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görev süresinin ilk döneminde başyaverliği görevini de üstlenmiş, Muhafız Alay Komutanlığı da yapmıştı.

Önceki gece yarısından itibaren, dün akşam saatlerine kadar görevlerinden istifa eden başka komutanlar da olduğu, bu sayının 20’yi bulduğu yönündeki iddialar kulislerde dile getiriliyordu.

Konuştuğum kaynaklar, askeri liselere öğrenci alımının işlemlerinin yapıldığı Harekat Başkanlığı Eğitim Daire Başkanı’nın da aralarında bulunduğu 10’a yakın ismin istifa ettiğini kaydettiler.

Savaş pilotlarına takviye

İhraç kararlarının en çok etkilediği kuvvet, Hava Kuvvetleri.

347 havacı subay, KHK ile TSK’dan atıldı. Bunlardan 263’ü savaş pilotu.

Savaş pilotluğu özel eğitim gerektirdiği için bu açığın hemen dolması kolay değil.

Genelkurmay’da yapılan değerlendirmeler, ilk etapta kalan pilotların fazla mesaisi ile açığın kapatılabileceği yönünde.

İlerleyen günlerde de Hava Harp Okulu’ndan kadroya alınacak, jet kullanabilecek pilot sayısı artırılacak. Bu süreçte nakliye ve kargo pilotlarının savaş pilotu olarak takviye edileceği de belirtiliyor.

Bu kararlar Güneydoğu’da yürütülen terörle mücadele açısından hayati önemde.

Bir taraftan Güneydoğu’da terör örgütünün hareketlenmesi yeniden başladı, şehit haberleri artıyor.

Askeri kaynaklar, “Şu anda birliklerin gücünde hiçbir sıkıntı yok” bilgisini verdi. 

Darbe girişiminin ardından bölgedeki bazı tugayların komuta kademesinde boşluk doğdu.

YAŞ kararları ve ardından alınacak diğer önlemlerle tugaylarda doğan sıkıntı kısa sürede giderilecek. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89