• BIST 8740.24
  • Altın 2234.833
  • Dolar 32.3364
  • Euro 35.1115
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C
  • Berlin 5 °C

Türkiye’den IŞİD’e giden yol

Doğu Ergil

İki ay kadar önce gazetelerde “Türkiye’deki uyuyan IŞİD” hücrelerinin harekete geçmesi olasılığından söz ediliyordu. Bu haberlerde IŞİD saflarında savaşan 1000-3000 arası Türk gönüllünün olduğu da belirtiliyordu. IŞİD yanında El Kaide’nin de Türkiye’de terör eylemlerinde bulunma olasılığına karşı ilgili birimlerin bilgilendirildikleri yazılıyordu. Ama bu örgütlerin ülkemizde neden bu kadar özgürce faaliyet gösterdikleri sorgulanmıyordu.

Bu haberlerden birkaç ay sonra IŞİD-Bingöl bağlantısına ilişkin ürpertici bir haber çıktı. (*) Tahminlerine göre, sadece Bingöl’den en az 600 kişi IŞİD, El Kaide ve El Nusra saflarında savaşmak üzere Suriye’ye gitmiş. Pekiyi neden Bingöl?

Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2013 verilerine göre, Türkiye’de intihar oranının en yüksel olduğu üçüncü il Bingöl. 2013 yılında toplamda canına kıyan 3189 kişinin yüzde 7,22’si Bingöl’den. Ülkede en çok göç veren iller arasında Bingöl 15’inci sırada. Yani Bingöl pek yaşanası bir yer değil.

Kentte sanayinin esamisi yok. Anlatılanlara göre Bingöllüler’in iki ana gelir kaynağı yurtdışında çalışan üyelerin ailelerine gönderdikleri para ve uyuşturucu kaçakçılığı.
Buna rağmen kent ahalisi kendini çok dindar olarak tanımlıyor. Bir tane içkili lokanta yok ama Tekel verilerinde nüfusa kıyasla en fazla alkollü içki tüketilen illerden biri Bingöl. Yani insanlar kendi mahremiyetlerinde içiyorlar.

İşsizlik had safhada; gençliğin bir gelecek umudu yok. Bingöl, bir il merkezi ama iri bir kasabadan farkı yok. Sosyal hayat yalın kat. Bu makûs talihe karşı tepki,
radikalleşmek biçiminde gerçekleşiyor. O nedenle gençler kendilerine bir amaç, önemli hissedecekleri bir dava sunan her hareketin ve örgütün telkinine açık.

Şeyh Said ve Bitlis isyanlarına bu yöreden çok katılım olmuş. 1990'lı yılların resmi tetikçisi Yeşil (Mahmut Yıldırım) Bingöllü. PKK’nın kurucularından, Hizbullah’ın lider kadrolarından kişiler var bu kentten. Şimdi ise şiddet yanlısı selefî örgütlerin av alanı Bingöl. Dini görünümlü yapılar, ilahi haklılığa sığınarak bu haksız ve adaletsiz düzene karşı her türlü eylemi meşrulaştırabiliyorlar.

Bingöl’de neredeyse her aileden IŞİD ve diğer selefî örgütlere katılmak üzere Suriye’ye gitmiş gençler var. Bir baba, “Çocuklar oralarda öldüğü zaman arayıp, ölüsü için para teklif ediyorlar. Dirisi için ödemek istedim ama kabul etmediler” diyor.

Selefî örgütler insan devşirirken sınırsız vaatlerde bulunuyorlar. ‘Sonsuz cennet, şahadet, peygamber sofrasında yemek’ vaatleri tutuyor ve daha yeni 18’ine basmış bir erkek çocuğu iki ay sonra Suriye’de 'kafa kesen birine' dönüşebiliyor. Bir Bingöllü anlatıyor:

“Düşünün ki bir çocuk çevresinde saygı görmüyor, cebinde parası ve gidecek yeri yok. Onu kente, topluma ve ailesine bağlayan bir şey yok. E bu adam kandırılır arkadaş. Böyle çocukları mescitlerine davet ediyorlar. O bilmedikleri dini kendi meşreplerince anlatıp çocuğa cihat için yaratıldığı fikri zerk edilerek hicrete yönlendiriliyor. Dini birtakım vaatlerin yanı sıra güzel kız fotoğrafları göstererek evlendireceklerini, maaşa bağlanacağını söylüyorlar… Şimdi bu çocuğu yolundan kim döndürebilir?”

Pekiyi resmi veya geleneksel din kurumları ne yapıyor? Cevap: “Selefî yapılardan korkan, ters düşmek istemeyen, gerek Diyanet’e bağlı gerek medrese geleneğinden gelen hocaların, gençlerin bu yapılara katılmak üzere Suriye’ye gitmeleri önünde yapabilecekleri bir şey yok.”

Sırf Müslüman’dır diye her türlü örgüte kapıyı açmanın ve hoşgörü göstermenin yanında, resmi/yerleşik din anlayışının radikalleşme karşısında neden etkisiz kaldığını başka bir yazıda ele alacağım.

(*) http://appsaljazeera.com/interactive/isid_dosya/bingol.html

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89