• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 11 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 6 °C

Tek parti var da ne oldu

Süleyman Yaşar

CHP’nin seçim beyannamesini açıklamasının ardından iktidar rahatsız oldu. Çünkü Kılıçdaroğlu’nun emekliye iki maaş ikramiye sözü tek parti iktidarının 11 milyon emekliyi nasıl ihmal ettiğini ortaya çıkardı. Tek parti iktidarı olan AKP hükümetinin kaynak olduğu hâlde emekliyi zor durumda bıraktığı görüldü. Ve CHP’nin verdiği sözün ardından hükümet hemen emekli maaşı bin liranın altında olanlara 100 lira zam yapacağını belirtti. Ama emekli şimdi, madem vardı daha önce niye vermedin diyor. Dolayısıyla iktidarın büyük hatası ortaya çıktı.

Şimdi iktidar bu hatayı kapatabilmek için CHP’nin tek başına iktidara gelemeyeceğini söylüyor. CHP’nin yüzde 35 oy istediğini, bunun tek başına hükümeti kurmaya yetmeyeceğini ileri sürüyor. Oysa AKP, 2002 seçimlerinde yüzde 34 oy oranıyla iktidar olduğunu unutuyor. Tabii bu arada mevcut hükümet koalisyon alternatifinin istikrarsızlık yaratacağını ileri sürüyor. Oysa durum hiç de iktidarın söylediği gibi değil.

TEK PARTİ HÜKÜMETİ İSTİKRARSIZLIK GETİRDİ

Bakın AKP tek parti olarak iktidarda ama ülkede istikrar bozuldu.

Nasıl bozuldu?

Şöyle bozuldu; tek partinin keyfî ve baskıcı bir devlet yönetimine yönelmesiyle gıda enflasyonu yüzde 15,5 oldu. İşsizlik oranı yüzde 11,3’e yükseldi. İhracat her ay sürekli geriliyor. Büyüme hızı yüzde 2,9’a geriledi. Bu arada dolar cinsinden milli gelir 823 milyar dolardan 800 milyar dolara düştü. Ekonomi 2014 yılında dolar bazında 2,8 oranında küçüldü. Fert başına gelir 10 bin 822 dolardan 10 bin 404 dolara geriledi. Ve Türkiye’de kişi başına gelir dünya kişi başına gelir ortalamasının altına düştü.

Bu arada tüketici güven endeksi sürekli azalıyor. Yatırımlar durdu. Yabancı sermaye gelmiyor. Özelleştirme ihaleleri iptal ediliyor. Yerli yatırımcı parasını yurtdışında yatırımlara yöneltiyor.

TEK PARTİ HÜKÜMETİ DOLARI DURDURAMIYOR

İşte tek parti iktidarının Türkiye’yi getirdiği durum bu. Ve Türk parası Amerikan Doları karşısında sürekli değer kazanıyor. Bu arada yarım dolar ve yarım eurodan oluşan sepet kur sürekli yükseliyor. Dolayısıyla sorun öyle söylendiği gibi Amerikan Merkez Bankası’nın faiz artıracağı beklentisi değil. Büyük ölçüde Türkiye ekonomisinin istikrarsızlığından kaynaklanıyor. Tabii bu arada kur istikrarı sağlanamadığı için vatandaş ne yapacağını bilemiyor. Tasarrufları sürekli eriyor, ücretlinin alım gücü azalıyor. İşte bu nedenle tek parti iktidarı artık istikrar değil istikrarsızlığın nedeni oldu vatandaşın gözünde.

ECEVİT’İN KOALİSYON HÜKÜMETİ YÜZDE 7,9 BÜYÜME SAĞLADI

Bir de bir hatırlatma yapmakta fayda var. 2002 yılında Bülent Ecevit’in koalisyon hükümeti yüzde 7,9 oranında büyüme sağlamıştı. İşsizlik 10,3 düzeyindeydi. Bunu da unutmayalım. Oysa şimdi büyüme 2,9, işsizlik oranı 11,3 oldu.

Anlayacağınız koalisyonlar büyümeyi azaltmıyor. Koalisyon hükümetleri de büyümeyi sağlıyor. Ya şimdi denetimsiz tek parti iktidarı hem büyümeyi düşürdü hem de ülkeyi krize soktu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89