BDP Milletvekili Altan Tan ve AK Parti Milletvekili Galip Ensarioğlu çarşamba akşamı bir kanalda karşılıklı konuştular.
Altan Tan, konuşmasında altını çize çize "Hükümet hiçbir adım atmasa da, hatta geri adım atsa da PKK bundan böyle silaha başvurmayacaktır; Nevruz'da Türkiye'ye bunun sözünü vermiştir" derken, Ensarioğlu da yine altını çize çize "PKK ülkeyi terk etmese de, yeniden silaha dönse de, hükümet boynunun borcu olan temel demokratik reformları yapmak zorundadır ve bunları yapacaktır" şeklinde konuştu.
Aslında benzeri ifadeleri her iki tarafın önemli sözcüleri daha önce de kullanmışlardı. Hükümet kanadından reformların PKK'ya endeksli olmadığı defalarca belirtilmiş; PKK-BDP kanadından sözcüler de silahların bir daha ele alınmamak üzere bırakıldığını açıklamışlardı.
Ama verilen bu karşılıklı teminatlara rağmen, manzara hiç de öyle görünmüyor.
Ya Demirtaş, Kalkan ve Karayılan'ın sözleri?
Önce PKK-BDP cephesine bakalım:
Eğer durum buysa, yani tarafların davranışı birbirlerine endeksli değilse, o zaman nasıl oluyor da Demirtaş aynı gün yaptığı basın açıklamasında yol kesmelerle ilgili olarak sorulan soruya şöyle cevap verebiliyor:
"Zaman zaman bu tür şeyler ortaya çıkıyor. 'Bunlar süreci bitirir, sürecin ruhuna aykırı' deniyorsa, hükümet öncelikle bu tür durumların ortaya çıkmaması için gereğini yapsın; karakol yapmaktan vazgeçsin; askeri amaçlı HES'leri yapmaktan vazgeçsin. Bunlar yapılınca ortaya bu tür yol kesme ve benzeri durumlar çıkıyor."
Sadece bu cümle bile, PKK'nın davranışını hükümetin davranışına endekslemenin daniskası değil midir? Demirtaş artık silahlı direniş söz konusu değilse, yeni karakol yapılmasından ya da "askeri amaçlı" dediği HES'lerden neden rahatsız oluyor, izah edebilir mi?
Eğer PKK hiçbir şekilde silaha dönmeyecekse, yine aynı gün Duran Kalkan'ın "Bu olmazsa (süreç ilerlemezse G.G.) hiç kimse PKK'yı/Kürtler'i alternatifsiz sanmasın. Bu tür olasılığa da hazır olmadığımızı sanmasın" sözlerini nereye koyacağız? Yine Kalkan'ın PKK'nın yüzü maskeli 'asayiş' grupları" için söylediği "Kürt kendini savunmayacak mı?
Süreç ilerlerse Kürtler'in asayişleri de, polisleri de, savunma kuvvetleri de olacak" laflarını nasıl yorumlayacağız? Kürtler'in TC içindeki statükosunun ne olacağı siyaset yapma sürecinde belirlenecekse, Kalkan daha şimdiden hangi polisten, hangi savunma kuvvetlerinden söz ediyor? Federatif devlet kararını nasıl verdi de "Türkler'in polisi, ordusu varsa, bizim de olacak" diyebiliyor?
Yine aynı gün, Karayılan yeni görevinde örgüte yaptığı ilk telsiz konuşmasında paralel bir devlet örgütlenmesinden söz ederken ne demek istiyor? "Elbette katılımlar olacaktır, biz katılanları eğitiyoruz" derken ne tür bir eğitimi kastediyor acaba? Dağda siyaset okulu kurdular da biz mi duymadık? Eğer Altan Tan'ın dediği gibi, silah geri dönüşü olmayan bir şekilde bırakıldı ise, aynı konuşma içinde yer alan "Gerilla Kürt halkının varlığının teminatıdır. Gerilla giderse o zaman hiçbir şey kalmaz" cümlesi ne anlam taşıyor?
Sebep uluslararası konjonktür
Sadece tek bir günde yapılan açıklamalar bile, meselenin Altan Tan'ın dediği kadar basit olmadığını; PKK cephesinin silahlara veda etme konusunda kesin karar verme noktasından epey uzak olduğunu ortaya koyuyor.
Ama bunun esas sebebi, iddia ettikleri gibi "hükümetin adım atmaması" değil; uluslararası konjonktür... Mısır'da yaşanan darbeyle birlikte Türkiye'nin bölgede yalnızlaşması, Erbil'deki iktidara karşı duyulan hoşnutsuzluğu da kullanarak Irak Kürdistan'ında Erbil yönetimine alternatif olma şansı, özellikle de Suriye'de ortaya çıkan özerk bölge kurma ihtimali...
PKK'nın bir kanadının, daha sürecin ilk günlerinden beri, Suriye'deki gibi bir "tarihi fırsat" önlerinde dururken silah bırakmanın hiç de zamanı olmadığını düşündüğünü ve bu kararı içine sindiremediğini biliyoruz. Bugün bu görüş bölgede hızla değişen dengeler nedeniyle etki alanını artırmış görünüyor.
Ortadoğu'daki yeni durumun kendisine yeni fırsat kapıları açabileceğini düşünen PKK, Türkiye'ye yönelik siyasi hedeflerini de büyütebileceği hayaline kapılmış gibi. Bu yüzden de hükümetin adım atmaması bahanesini öne sürerek güçlerini diri tutmaya ve Suriye'de karşısına çıkabilecek imkanlara göre durumu tekrar değerlendirme opsiyonunu açık tutmaya çalışıyor. Ama bunu yaparken, süreci çökertmemeye, ipleri koparmamaya da özen gösteriyor.
Konunun hükümet cephesinden verdiği manzaraya da yarın göz atalım.
- BIST 111.460
- Altın 174,448
- Dolar 4,0429
- Euro 4,9740
- İstanbul 15 °C
- Diyarbakır 20 °C
- Ankara 14 °C
- İzmir 23 °C
- Berlin 25 °C
- Erdoğan'dan Kürt seçmen için 'mühür' uyarısı
- HDP Sözcüsü Bilgen: TRT’ye gittik ama ışıklar sönüktü!
- 10 üniversite bölünüyor
- Şenol Güneş taburcu edildi
- Suudi Arabistan'da silahlı saldırı: 4 ölü, 4 yaralı
- Fenerbahçe-Beşiktaş maçı tatil edildi
- ABD'den erken seçim açıklaması: Endişeliyiz
- 'Cumhurbaşkanı adayı milletvekili adayı olamayacak'
- Baydemir: Zerre kadar üzüntü duymadım
- HDP kulisi: Demirtaş aday olursa seçim tarihine kadar ceza alabilir
- HDP: Partimiz sadece Kürt partisi değil
- Meral Akşener: Gök kubbeyi başınıza yıkarım
- Erdoğan: Kimse ben yoksam AK Parti yok demesin
- IŞİD Suriye'de saldırdı: 25 ölü
- Küba’nın yeni lideri Miguel Diaz-Canel
Süreç nereye?

Gülay Göktürk / Akşam
- Yorumlar 1
Yazarın Diğer Yazıları
- Kürt Paketi19 Aralık 2015 Cumartesi 02:16
- Eski haritayı savunmaya devam mı?12 Aralık 2015 Cumartesi 08:30
- JİTEM’ciler de aklandı sonunda10 Kasım 2015 Salı 03:27
- “Kürt havzası” yeniden mümkün hale gelebilir mi?31 Ekim 2015 Cumartesi 04:31
- Esed’li geçiş dönemine yeşil ışık26 Eylül 2015 Cumartesi 03:02
- 'Tek bayrak, tek millet, tek vatan, tek devlet'22 Eylül 2015 Salı 08:49
- HDP’ye verilen oyun anlamı29 Ağustos 2015 Cumartesi 07:49
- HDP zor durumda18 Temmuz 2015 Cumartesi 10:24
- IŞİD’e karşı söz değil eylem zamanı04 Temmuz 2015 Cumartesi 09:00
- Hayrola,'Restorasyon' başladı mı?02 Temmuz 2015 Perşembe 02:08
- Fırsatı kaçırdık mı?27 Haziran 2015 Cumartesi 02:43
SON EKLENEN GALERİLER
ÖNE ÇIKANLAR
Kürdistan halkı İbadi'yi protesto etti
Kirmanşah'ta (Kasrı Şirin) deprem...
Mam Celal son yolculuğuna uğurlandı
Kürdistan referandumundan ilk kareler
12345678
- Ersin TekDin (İslam), Deizm ve Müslümanlar (1)
- Bayram Bozyelİktidarın değişmeyen mantığı (2)
- Rahmetullah Karakayaİslamcı sosyologdan Kürtlere sansür
- Abdullah CanNewroza uyanmak...
- Süleyman ÇevikOrtadoğu’da seçim kültürü ve Kürtler
- Mustafa Özçelik‘Kürt karşıtlığı’na dayalı siyaset tedaviye muhtaç bir hastalıktır
- Roşan LezgînDiyarbakır belediyeleri, parklarımızı bozmayın!
12
Sait Çürükkaya...
Antep'te sokak düğününe bombalı saldırı
Cizre'deki bodrumlarda ne yaşandı?
Nizamettin Ariç - Xakî Bîngol - Çîyayê Şengalê
12345678
- Akif BekiErdoğan'ın açıklamasında cevabı olmayan soru
- Aslı AydıntaşbaşTam bir tiyatro!
- Etyen Mahçupyan12 Eylül, 28 Şubat ve bugün
- Amberin ZamanABD Suriye’den çekilecek mi?
- İsmail BeşikciDağ Kavmi…
- Aydın SelcenKürtlerle hangi ortak yarınlar?
- Yaşar YakışTürkiye’nin Suriye politikasını yeniden düşünmek için bir fırsat
- Hakan AlbayrakAğırlaştırılmış müebbet hapis
- Elif ÇakırDalkavukluğun bu kadarına....
- Hakan AksayRusya, Türkiye'nin askerî harekâtından gerçekten rahatsız
- Akdoğan ÖzkanTürkiye, Afrin'e girer mi?
- Galip DalayKudüs kararının ortaya çıkardığı manzara ve hatırlattıkları
- Mustafa KaraalioğluMadem gücü gücü yetene...
- Vahap CoşkunReferandum Yanlış Mıydı?
- Ömer Faruk GergerlioğluKürtler için yeniden diriliş
- Hasan CemalKerkük düştü diye bayram yapanların dikkatine!
- Kemal BurkayMam Celal'in ardından
- Alper GörmüşHDP ve PKK’nın ‘referandum’daki ayrışmasının anlamı
- Merve Şebnem OruçAskeri müdahale mi, vanaları kapatmak mı, açlıkla cezalandırmak mı?
- Ahmet TaşgetirenKürtler
- Mücahit BiliciKürdistan Özerk Bölgesi Referandumu
- Leyla AlpCenaze değil insanlık çürüyor
- Yıldıray OğurGüçlü ve büyük bir Türkiye için...
- Yalçın DoğanTürkiye manzaraları ve Yunanistan Başbakanı
- Oral ÇalışlarŞerif Mardin’i uğurlarken
12345
RÖPORTAJ
Demirtaş İtalyan La Stampa gazetesine konuştuHalkların Demokratik Partisi (HDP) önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İtalyan La Stampa gazetesine röportaj verdi.
Suriye Gelecek Partisi: Hiçbir partinin devamı değilizRakka'da düzenlenen bir kongrede kuruluşunu ilan eden Suriye Gelecek Partisi Eş Başkanı Hewrîn Xelef, Demokratik Birlik Partisi (PYD) ile bağlarının olmadığını ve Rojava'daki tüm Kürt partileri ile işbirliği yapmak istediklerini söyledi.
Fransa'dan Afrin çıkışı: Uluslararası hukuk ihlal ediliyorFransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Türkiye'nin Afrin'de uluslararası hukuku ihlal ettiğini savundu. Fransız bakan, "Türkiye savaşa savaş eklememeli" dedi.
Mesud Barzani: Afrin için derin endişe duyuyoruzTürkiye’nin Afrin’e yönelik 20 Ocak’ta başlattığı operasyona ilişkin açıklamada bulunan Mesud Barzani, “Savaş ve çatışma hiçbir çözüme katkı sunmaz. Afrin’de devam eden çatışmalar durdurulmalıdır” dedi.
ÖZEL MAKALE
Sünni, Şii ve Kürt okulu"Irak ile ilgili her şey şunu bize söylüyor. Üçe ayırın, zira suni bir yapıyı bir arada tutmak sadece daha fazla ölüme davetiye çıkarır. Irak’ın birliği suçuna ortak olmayın."
1925 Kürt Ulusal Özgürlük Hareketi ve Saîdê Kurdî" Saîdê Kurdî ve 1925 Kürt Ulusal Özgürlük Mücadelesi/Şeyh Said ilişkisi noktasında resmi ideoloji eksenli kodlamalar ve bu kodlamamalardan sonra kurulan bağlantılar..."
Kurdistan ve Arap Dünyası; Geleceğe dair (I)"Irak ve Suriye’nin bölünmesi yakınlaşırken dünya güçleri adalet adına olmasa dahi en azından istikrar adına komşu ülkelere bağımsız bir Kurdistan empoze etmek isteyecektir."
Sıçrama Tahtası; Kürtler ve Ermeniler"Saîdê Kurdî’nin, Hamidiye Alaylarının yasallaştırılması talebi, Kürtler üzerinde uygulanmak istenen politikaları boşa çıkarmayı amaçlamaktadır."
KÜLTÜR SANAT
Hewno Bêreng/Renksiz Rüya"Hewno Bêreng/Renksiz Rüya Filmi’nin mesajı, (benim anladığım) Ölümün, Kürtler için, hayatın sıradan bir parçası olmadığına parmak basmasıdır. Ölümü sıradanlaştıran, karışıklık oluşturan sinyallerden yani gürültüden çekip çıkarılmasıdır."
Dünyanın en yaşanılası şehri yine Viyana seçildiUluslararası araştırma şirketi Mercer'in her yıl yayınladığı yaşam kalitesi araştırmasında Avusturya'nın başkenti Viyana üst üste 9'uncu kez dünyanın en yaşanılası şehri seçildi.
Devlet Tiyatroları perdelerini ücretsiz açacakDevlet Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nde, 30 oyun için sanatseverlerden ücret almayacak.
Nûbihar Dergisi'nin 142. sayısı çıktıÜç ayda bir Kürtçe yayınlanan Nûbihar dergisi 142. sayısıyla okuyucularıyla buluştu.
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89
Tel : 0532 261 34 89
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.