• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 23 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 7 °C

Selahattin Demirtaş’a vurmak

Enver Sezgin

Cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasını hep birlikte izledik. Selahattin Demirtaş bu süre içinde gösterdiği performansla taraflı tarafsız herkesin beğenisini kazandı. Çıktığı her televizyon programından sonra, “bu adaya oy verebilirim” diyenlerin sayısı arttı. Umulmadık illerden hatırı sayılır oylar aldı. Cumhurbaşkanlığı seçiminin flaş ismi oldu. Öyle ki, ona oy vermeyenlerin bile saygısını kazandı. 

Bu saygıyı hak etmiş bir parti genel başkanından söz ediyoruz. Bugünlerde kazandığı saygıyı aşağı çekmek ve onu itibarsızlaştırmak için acımasızca bir kampanya yürütülmektedir. 

Peki, hangi gerekçeyle bunu yapıyorlar? 

Bilindiği gibi CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, ant içme törenine katılmayacağını belirtmiş ve tutumunu açıkça dile getirmişti. Bazıları, Selahattin Demirtaş’ın da böyle bir yol izlemesini arzu ettiler. Ancak o öyle yapmadı. Yemin törenine katıldı ve ayağa kalkarak Tayyip Erdoğan’ı alkışladı. 

Sen misin alkışlayan? 

Kimileri gösterdiği bu nezaketi büyük bir suç olarak lanse etmeye çalışıyorlar. 

Oysa Demirtaş, daha 11 Ağustos’ta, yani seçimlerin bir gün sonrası Erdoğan’ı arayarak onu tebrik etmişti. Bugün kıyameti koparanlar o gün seslerini çıkarmamışlardı. Dün pusuya yatıp fırsat bekleyenler bugün saldırılara başladılar. Cumhuriyet gazetesi, Demirtaş’ın bu tutumunu manşetlerine şöyle taşımış: “Demirtaş’a sosyal medyada büyük tepki.Birgün gazetesi ise şu başlığı atmış: “Demirtaş’ın alkışına demokrat kamuoyundan sert tepki.” Anlaşılan, Demirtaş’ın “cumhurbaşkanlığı seçiminde” elde ettiği başarı bazı çevrelerin yüreğine korku salmış, onları telaşlandırmış. 

Ancak, saldırıların tamamı parti dışından gerçekleşmiyor. HDP içinden de bu linç kampanyasına katılanlar var. 

Acımasızca saldıran bu kişiler, kampanya boyunca Erdoğan’a en sert eleştiriler yapan adayın yine, Demirtaş olduğu gerçeğini unutmuş görünüyorlar. 

Onlar, Demirtaş’ın ihanet içinde olduğunu söyleyerek, itibarını aşağıya çekmeye çalışıyorlar. Oysa Demirtaş, törenden hemen sonra bir açıklama yaparak davranışının gerekçesini dile getirmişti. 

Şöyle demişti: 

Ben de kendisinin (Tayyip Erdoğan’ın) düşüncelerini beğenmediğim için aday oldum zaten. Ama düşüncesini beğenmemek başka, halkın iradesine saygılı olmak başka.” 

Söyledikleri çok açık. Bu insanlar yapılan açıklamayı hiçbir biçimde anlamaya çalışmadılar. Tersine açıklamadan sonra bile saldırılarını sürdürmeye devam ettiler. Elbette herkes gibi, Demirtaş’ın yaptıkları ve söyledikleri de eleştirilebilir. Ama bu arkadaşların derdi çok başka. 

Onlar, müzakere eden, önerilerde bulunan, muhalefet yapan bir genel başkan yerine; her an kavganın içinde olan, kırıp döken bir genel başkan özlemi içindedirler. 

Esasen onlar, Demirtaş “kendileri gibi olsun” istiyorlar. 

Demirtaş’ın, bu tutumunu eleştirenler cumhurbaşkanlığı seçiminde aldığı yüksek oyun anlamını dahi kavramış değiller. Bu oylar, Türkiye’de gerginlik devam etsin, “kavga” yeniden başlasın diye verilmedi. Hiç kuşkunuz olmasın bu oylar barışa ve kardeşliğe verilmiş oylardır. Bu ülkede bir daha silahlar patlamasın, insanlar ölmesin diye verilen oylardır. 

İşte, Demirtaş’ın kendi yeteneklerini, sempatisini ve fikirlerini de ortaya koyarak başardığı budur. 

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde elde edilen başarı, bundan sonra izlenecek politikanın da ne olması gerektiğini bize net bir biçimde göstermiştir. 

Aslında, kızgınlık içinde olanların rahatsızlığı tam buradan kaynaklanmaktadır. 

*

Not:İki hafta önce Ezidiler ile ilgili bir yazı yazmış ve yazının sonunda da yardım kampanyasına katılmak isteyenlere gerekli telefon numaralarını aktarmıştım. Yazı yayımlandıktan sonra çok sayıda okur sözkonusu telefon numaralarını arayıp, kampanyaya destek vermişlerdir. Gösterilen bu ilgi, kampanyayı sürdüren arkadaşlar kadar beni de çok sevindirmiştir.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89